Intel Optane DIMM пристига

В раздел: Новини от на 15.11.2017, 4,068 показвания

Intel съобщиха, че са планирали пускането на тяхната памет Optane DIMM, през втората половина на 2018г. Реално Optane DIMM е най-голямата промяна при компютърната памет от две десетилетия насам, като обявява ерата на “постоянната памет”. Тя комбинира характеристиките на DRAM и NAND Flash паметите, като осигурява скоростта и ниската латентност на RAM паметта и свойството на NAND Flash паметта да запазва данните, без да е необходимо захранване. Комбинацията от тези две ключови характеристики е възможна благодарение на подобренията при латентността и скоростта на 3D XPoint паметта. Понастоящем Intel продава потребителски SSD устройства с тази технология и увеличава производството на 3D XPoint чипове.


Intel представиха Optane DIMM на таз годишната конференция 2017 USB Global Technology Conference. Те описват Optane DIMM като главно устройство за съхранение, което обаче има много по-голям капацитет на съхранение от DDR4 DRAM паметта. Както обикновено, ентърпрайс сегмента ще е първият, при който ще бъде използвана тази технология, като целта на Intel са интензивните изчисления (суперкомпютри с близка до ExaFLOP/s изчислителна производителност), както и други сегменти, като най-накрая, ще дойде и на потребителския пазар. Тази технология е също така учтиво подканване на DRAM индустрията за съвместни действия за намаляване на цените и увеличаване на плътността, за да не изпуснат автобуса на промяната.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Сашо // 15.11.2017 в 18:18

  Учтива покана, хахах. Не знам, те интел не се славят с ниските си цени, така че не е ясно дали ще ни огрее скоро.

  С RDRAM нищо не направиха навремето. Сега изглежда имат повече шансове. Да се надяваме, че ще имат конкуренция обаче, иначе цените ще са големи.

 2. 2 nv // 17.11.2017 в 10:49

  “Тази технология е също така учтиво подканване на DRAM индустрията за съвместни действия за намаляване на цените и увеличаване на плътността, за да не изпуснат автобуса на промяната.”

  Какво е учтивото като основната цел на Intel e да дере с възможно най-високи цени. Затова и сега въпреки, че технологията е готова, те не се занимават с ширпотреба, а само с изделия, които могат да се продадат на много скъпи цени.

 3. 3 babaqga // 19.11.2017 в 00:38

  Това на компютърен език е след сто години!

Коментари: