И още малко за AMD RX Vega

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 22.12.2017, 11,590 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Както споменах преди седмица, ще има и продължение на материала за Vega56, като този път дори няма да е толкова фокусиран върху дадения модел, а върху серията като цяло. А какво още има да се пише?

Ами оказва се, че не е малко – поведение на турбо технологията в адаптера, има ли полза от HBCC за игри и как се представя в „миньорски“ дейности.

Turbo, Balanced, PowerSave – каква е ползата от профилите на консумацията

Поведението на технологията “турбо” на Vega се оказва доста интересно. Как точно работи тя – вътрешно графичният адаптер разполага с множество състояния, но за крайният потребител са видими 7 от тях (в драйвера), като чрез вградения софтуер “Wattman” може да контролирате само последните 2 от тях. С помощта на различни външни програми (OverdriveN, SoftPowerPlay) обаче може да настройвате и останалите. Интересното в случая е, че точно от тези последни 2 нива, 6-тото е всъщност уж горната турбо граница по спецификация, докато 7-мото, последно ниво, е стойност която я надвишава, и може да се мисли като един вид фабричен овърклок. Друг интересен момент е, че ако изберете ръчна настройка на адаптера, то може да изберете произволно от нивата като максимален горен лимит на честотата.

На свой ред във всеки от 2-та биоса на картата има 3 различни профила, които се предполага да лимитират консумацията на адаптера. Във вторият биос те са с малко по-ниски стойности, което води и до определението му като “Quiet” или „тих” BIOS за сметка на „Performance” или производителният първи такъв. Всъщност, обаче, и в двата реално има само по една-единствена стойност на консумацията и тя отговаря на тази за профила Balanced. PowerSave и Turbo профилите се получават съвсем елементарно от нея – за първият се задава отрицателна модификация на PowerTune лимита (-10%), докато за Turbo режима се задава положителна модификация на PowerTune (+15%). В добавка при режима PowerSave максималната честота се ограничава до 6-тото състояние, докато в другите два изглежда, че се разрешава на чипа да бууства и до максималното 7-мо.

AMD RX Vega56 Balanced

Оттук нататък контролът върху работата на адаптера зависи от следните показатели – PowerTune лимит за консумацията, температурен лимит и лимит на скоростта на вентилатора. По време на нормална работа основната зависимост идва от температурния лимит, който пък зависи от максималната скорост на вентилатора. В драйвера има зададени целева и максимална температура на адаптера, като при достигане на първата адаптера почва да понижава честотите и напреженията си, докато повишава скоростта на вентилатора. Ако е достигнат зададения лимит на вентилатора, се започва още по-агресивно сваляне на честотите и дори преминаване към по ниски състояния, като целата е да не се надвишава максималната зададена температура на графичния адаптер.

В това отношение има известна разлика между въздушните версии на двата модела, като Vega56 в Balanced и PowerSave режими най-често успява да се закрепи в диапазона 74-77 градуса, като при това вентилатора дори може и да не се развие до максималните си обороти. На свой ред Vega64 гравитира около максималната граница на практика във всеки от 3-те режима на първия си биос.

Тук трябва да се отчетат и още 2 фактора. Първият е температурата на паметта HBM, която предвид стековата си организация и изключително близкото си разположение до чипа, се загрява доста силно. При това положение някъде в диапазона 70-75 градуса паметта преминава към по-“разхлабени” тайминги, а след това при превишаване на 94 градуса започва да сваля честотата си, първо до съответно 700/800 МХц за Vega56/64 а след това до 500 МХц. Това по принцип не е проблем за Vega56, тъй като при типичните й температури паметта  HBM2 е на около 82-85 градуса, но при Vega64 тя гравитира опасно близко до ръба, като обикновено е на 93 градуса.Всички страници от статията:

 1. Профили на консумацията
 2. Профили на консумацията, резултати
 3. Има ли полза от HBCC за игрите?
 4. Добив на криптовалути
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: ,2 коментара

 1. 1 накрая // 22.12.2017 в 14:31

  *спестявате *системата

 2. 2 Оскар // 23.12.2017 в 12:27

  Абе 2017 е новата 2007 за AMD. Не съвсем, разбира се, както дадохте примера за HD 2900. Недостъпната му цена и изключените технологии, доста спомогнаха за лошата репутация на Vega. Предполагам, че ще изстискат тази архитектура и ще се поучат за Navi. Весели празници, приятели!

Коментари: