Какъв процесор да си купим, с цел овърклокинг и как да го “изтискаме” максимално

В раздел: Статии от на 28.09.2002, 5,979 показвания

От край време хората започнаха да усещат, че процесорите които си купуват не са направени да работят само на продажната им цена, ами имат малък толеранс за работа на по-високи честоти. Още по времето, когато Pentium 133MHz ( 2х66 ) беше най-голямото “животно” някои умници се сетиха да ги продават ремаркирани на 150MHz ( 3х50 ), и от това да печелят солидна сума… Същото продължи и със Pentium MMX и затова Intel решиха малко да отрежат ентусиазма на подобни индивиди ( но дали само това беше причината?!? ) и фиксираха множителя на всички процесори произведени от тях, в смисъл от PII и Celeron 266 насам. Така оверклокването стана доста трудно поради факта, че единствената възможност за “издуване” оставаше промяната на честотата на дъното или FSB…

Първите Celeron-и бяха много добър избор за оверклокване, защото притежаваха бързи ядра и нямаха L2 cache, която да ги спира. После дойде първия истински бум във процесорната индустрия – излезе Intel CeleronA 300MHz със 128k full speed cache, които направо размазваше “безкешовия” си по-стар събрат. И понеже едното добро никога не идва без да понесе след себе си друго, от Intel някакси изтече информацията, че новите Celeron-и са нищо друго освен PII Deshutes със 128k full speed cache, защото използваха същото ядро!!!

Ето ти сега… Някои по-умни глави се сетиха, че щом новите Celeron използват същото ядро не могат ли и те да работят на същата честота, както и 450MHz PII Deshutes – и се оказа, че в 85% от случаите могат!!! Това беше първия процесор, който позволяваше без много усилия да постигнеш 50% увеличение в честотата, а в някои случаи и повече ( около 30% от маниаците успяваха да “изтискат” 504MHz!!!). След него се появиха и 333,366 и 400MHz-овите версии, които обаче бяха ограничени от 450MHz-овото ядро и не можеха да се представят на същото ниво, както 300MHz CeleronA успяваше!!!

Тогава Intel поднесе нова изненада на потребителите – Intel Celeron PPGA ( Plastic Pin Grid Array ) или по-накратко Socket370 – така се спестяваше от скъпата процесорна платка и процесора излизаше по-евтин. Първите екземпляри не блясваха със нищо, но загатваха за потенциала си, когато Intel обяви 500MHz Celeron – това се случи 21 седмица на 1999 година. Със това Intel още обявиха, че се преместват на нова поточна линия и, че всички процесори Celeron PPGA ще се произвеждат на нея?!? – и се оказа същата история както със Celeron 300A – новите процесори от серията Celeron PPGA използваха едно и също ядро – 500MHz, но се различаваха по това, че едни бяха маркирани за 366MHz, а други за 466MHz!!! Тогава пак някои умни глави се сетиха, че 366MHz версии може би ще тръгнат със малко зор ( или ток ) на 550MHz, защото се предполагаше, че Intel пак са оставили някакъв толеранс за честотата на работа.

Така се стигна до обявяването на най-овърклокващия се процесор за 1999 година – 366MHz Celeron PPGA, но с уговорката, че е произведен след 21 седмица на 99 година.

В момента може би има и по-добри процесори ( в смисъл които се оверклокват до по-големи честоти, но те са много скъпи в сравнение със 366MHz PPGA Celeron – имам в предвид процесори като 500MHz Athlon или 500MHz Intel Coppermine ), но за тях тепърва ще се говори. Сега искам да се спра на едно много евтино решение, като с това ще се получи идеален за много хора процесор, който ще работи стабилно, а и ще има цалата мощност от която се нуждаете!!!

За мен 366MHz Celeron PPGA е най-удачното решение за процесор в момента ( някои щастливци могат и да имат 400MHz PPGA, която върви на 600MHz, но това е по-трудно), но не и ако ще го използвате само на стандартната му честота от 366MHz. Но ако сте забелязали в заглавието се говори за процесор за оверклокинг, така че стандартната честота я забравихме вече…
Сега след като казахме, че 366MHz PPGA е най-удачния избор какво ще правим след това?!?

Първото нещо е да намерите подходящия процесор – не забравяйте, че трябва да е произведен след 21 седмица на 99 година, иначе има опасност да не постигнете нищо!!!

Така приемаме, че имате процесора, но както се казва ” само мотора не прави от Мерцедес това, което е” – трябва да изберете подходящо дъно ( винаги търсете Slot1 версия – въпреки че ще ви се наложи да си купите SlotKet или преходник както го наричат някои, после избора на S370 дъно ще ви излезе през носа ), стабилен SlotKet, и най-важното нещо – доброто охлаждане за процесора – дори и най-добрия процесор ще ви забива постоянно, ако го оставяте да прегрява!!!

Имаме процесора, какъв SlotKet да изберем – разбира се, винаги можете да си купите най-обикновения ( “дървения” ), които видите, но за няколко долара повече можете да си вземете много добър SlotKet и то от реномирани фирми като MSI и ASUS ( единствено на тези две маркови фирми се предлагат в България преходниците, иначе мога да си изброявам до утре всички хубави SlotKet-ове, които се правят по света ) – не мога да кажа кои е по-добър, но MSI 6905 Master SlotKet има един голям недостатък ( които не съществуваше при предишната версия 6905 DUAL, но тя вече не се произвежда ) – не може да се използва за Celeron-и, които изискват повишаване на напрежението, по простата причина, че е пригоден само за Coppermine – има възможност за промяна на волтажа от 1.3 до 2.0V със стъпка 0.05V,(представете си ако ви трябва 2.1V за да задържите процесора стабилен на 550MHz, този SlotKet няма как да ви ги даде ), докато ASUS S370-133 Slotket има възможност за промяна от 1.3 до 2.6V!!!

Така, че за SlotKet-а не би трябвало да има дилема – ASUS S370-133 е най-подходящия!!! ( Можете да го закупите от Stealtech )

Внимавайте да не си купите някоя от “по-слабите” модификации, като ASUS S370L или нещо такова – гледайте накрая да има 133 и всичко е наред – това още означава и поддръжка на новия PC-PGA цокъл за Coppermine!!!

След като въпроса със SlotKet-а е решен трябва да се помисли за охлаждането – тук вече трябва да се внимава, защото и най-добрия преходник няма да ви помогне, ако ви прегрява процесора!!! Винаги трябва да гледате радиатора да има колкото се може повече ребра, а вентилатора да бъде голям и мощен , а не някои “noname” та било то ball bearing!!! Препоръчвам ви да си вземете радиатор/вентилатор от Risk Electronics, които внасат такива комплекти на известната фирма Global Win ( те са една от най-известните фирми за асемблиране на охлаждане за процесори ).

След като имате всичко необходимо трябва ида го сглобите – винаги нанасяйте тънък слой силиконова паста ( продават я във всеки магазин за електроника ) вместо малката гумена леменка, която е залепена върху радиатора. Не забравайте – големия радиатор/вентилатор изисква място пред себе си, и закупуването на Baby AT дънна платка е нецелесъобразно – дори дъната на Acorp, модели BX ATX ще ви свършат работа ( това не означава, че ако имате пари няма да си купите нещо по-добро, като например Abit BF6 или пък ASUS P3B-F, а защо не и SOYO 6BA+IV, а и имайте в предвид, че тези дъна има възможност на мониторинг на температурата на процесора, а това е много важно в случай на екстремно оверклокване!!! )

И накрая след като имате всичко необходимо ( 21 седмица или по-нов Celeron 366PPGA, ASUS S370-133 SlotKet и да кажем Abit BF6 ) сте готови да съберете всичко това във кутията заедно със останалата перифеия.

Един последен свет – никога не пускайте чисто нов процесор на супер екстремална честота – в нашия пример направо на 550MHz!!! – първо го пуснете да кажем на 413MHz ( 5.5×75 ) и му пуснете някоя тежка игра за 4-5 часа да посвикне с натоварването!!!

След това пуснете 100MHz FSB и го гонете за 550MHz – ако използвате същите чаркове, които ви казах и ги съберете правилно ви давам почти 100% гаранция че ще успеете!!!

НОВО: Преди ден – два си преглеждах статиите и видях, че тази е малко поостаряла – все пак появиха се и други процесори, които заслужават внимание…

Някои сигурно вече са забелязали, че новите Celeron-и ( Celeron II със Coppermine ядро) 533А, 566 и 600MHz ( тези със по-висока тактова честота от 600 са доста скъпи за сега и не се препоръчват!!!) при малко повече старание и нагласа могат да бъдат пуснати на 100MHz FSB – това означава 800MHz за 533А,850MHz за 566A и 900MHz за 600А( този индекс “А” го има само при 533MHz за да се различава от “стария” Celeron, но аз си го пиша както и където ми падне) – 566 и 600 е по-трудно, защото със нормално пасивно охлаждане ( под пасивно се разбира охлаждането със радиатор – вентилатора не се брои, защото той охлажда радиатора, а не процесора!!!; под активно се разбира Peltier елементи и водно охлаждане!!!), не може да се постигне достатъчно ниска температура за максимално изтискване на процесора!!!

Скоро време ще напиша и как става точно цялата процедура!!! – в момента съм в процес на разработка, но ще ви кажа, че до тук направих горе-долу следното: Накарах един 566 CeleronII да boot-не Win98SE и да изкарва Ziff-Davis CPUMark99 и това всичко на 953MHz@1.8V – невъзможно със въздушно охлаждане дори и на 2.0V!!!


Коментари: