Как да постигнем баланс между гейминг и продуктивност с един лаптоп

Как да постигнем баланс между гейминг и продуктивност с един лаптоп

В раздел: Статии от на 7.06.2018, 3,480 показвания

Въпреки непрестанното развитие на технологиите, когато става дума за комбинирането на два различни типа задачи за един лаптоп като използване за работа и за гейминг нещата все още не са толкова лесни, колкото може би си мислите. Постигането на добър баланс в един лаптоп, така че той да става както за работа, така и за гейминг нужди изисква един малко по-различен подход. Изобщо не е достатъчно да се насочите към висок клас мобилна работна станция, очаквайки, че тя ще върши работа и за гейминг или точно обратното, да изберете топ геймърски продукт и да очаквате, че той ще ви осигури висока продуктивност и удобство за работа. Това, което трябва да направите е да се насочите към решение, което да предлага добър баланс като параметри и възможности, достатъчно висока производителност, което обаче да не води до компромиси с размери, тегло или пък време за ползване на батерия. Именно поради тази причина ще се опитаме да ви дадем някои важни насоки, така че да може да направите по-добре своя избор за нов лаптоп, който да става и за гейминг и за работа, предлагайки добра мобилност и висока продуктивност.

Гейминг видеокарта
Когато става дума за гейминг най-важният и основен компонент в един компютър е видеоконтролерът, защото именно той осигурява основният изчислителен ресурс за възпроизвеждането на добра графика с достатъчен брой кадри в секунда. Ако се целите в изцяло геймърски лаптоп, то тогава колкото по-бърз е видеоконтролера, то толкова по-добре като цяло, но за конкретните ни цели това не е оптималната стратегия. Това, което по-скоро трябва да направите е да потърсите решения с видеоконтролери от среден клас, според това и какви игри играете и какви са техните изисквания. Особено подходящи решения в момента са Nvidia GeForce GTX 1050 Ti и GTX 1060, тъй като те съумяват да осигурят доста висока производителност, като в същото време не се нуждаят от твърде много ток и не изискват огромни охлаждащия и захранващи адаптери. Видеоконтролерите от серията GTX 1060 особено са отличен вариант за постигане на баланс между гейминг и продуктивност в една система, особено ако те са подкрепени и от достатъчно добре подбран процесор, памет и твърд диск с цел да осигурят отлична обща производителност.

Много потребители се подлъгват по по-високия клас геймърски видеоконтролери като GTX 1070 и GTX 1080, а дори и по решения с по две видеокарти в едно шаси и докато това не е лош вариант що се отнася само до гейминг нуждите, то по отношение на използване за работа нещата стават кошмарни. По-мощния видеоконтролер или дори наличието на две видеокарти изисква по-обемни шасита с по-сериозно охлаждане, води до нуждата от обемни и по-мощни захранващи адаптери и не на последно място наистина не осигурява достатъчна мобилност. А когато говорим за добре балансирано решение, което да става за гейминг и за работа един от важните моменти е мобилността на системата, тъй като тя трябва да може да ви служи вярно навсякъде – и когато се забавлявате с някоя игра, и когато трябва да свършите някаква важна работа.

Другата крайност що се отнася до видеоконтролерите е тяхното пълно пренебрегване, нещо, което се случва често, когато приоритет е използването на лаптопа основно за работа, а ако може да се пуска и някоя друга игра на него е бонус. В такива случай най-често се избира система с вградена в процесора видеокарта, която няма достатъчно възможности за нормален гейминг и по-скоро е достатъчна за някакви съвсем непретенциозни игри, колкото да не е без хич. Затова още веднъж ще повторим, че правилният баланс е от много голямо значение…

Високопроизводителен процесор
Когато си говорим за ползване на един компютър за работа неимоверно става дума за процесора на системата, тъй като той е от особено голямо значение за добрата ефективност. Тук разбира се не става дума за използване на лаптопа за работа тип ежедневни офис задачи – текстови документи, таблици, мейл и браузър, защото те не изискват кой знае какво. Бързият процесор е от значение, когато мобилният компютър ще се използва за по-сериозни задачи, като например обработка на фотографии, графичен дизайн, програмиране и софтуерна разработка, работа с аудио и видео и т.н. Задачи като тези могат ефективно да се възползват от наличието на повече изчислителни процесорни ядра в паралелен режим на работа и по този начин да се постигне по-висока ефективност на работа. Да не говорим, че напоследък все повече се засяга използването и на графично ускорение от все повече приложения за работа, което може допълнително да ви улесни при наличието на адекватен видеоконтролер, не само процесор.

Към момента масово по-популярните лаптопи са оборудвани с двуядрени мобилни процесори с различни възможности и производителност, като много често се залага и на енергийно ефективни решения. Именно тези енергийно ефективно решения с ниска консумация, но и с не особено високи работни честоти и обща изчислителна възможност могат да ви изиграят неприятна шега ако не обърнете достатъчно внимание при покупката на лаптопа. Те са чудесен вариант в мобилни системи, където няма голямо натоварване и е по-важен компактният размер и мобилността, но осигуряваната от тях производителност рядко е Ок за ползване за по-сериозна работа. Много често и един добър двуядрен процесор би свършил отлична работа в едно по-балансирано решение, но за висока продуктивност все пак добрия 4-ядрен (4 физически ядра) процесор си остава по-добър избор. В крайна сметка не забравяйте, че не е необходимо процесорът да е натоварен на максимум постоянно и да грее, но когато има нужда от изчислителен ресурс е добре той да може да го поеме. В тази връзка процесори като 4-ядрения Intel Core i7-7700HQ или дори 6-ядрения Intel Core i7-8750H може да са особено удачни за потребители, които се нуждаят от малко повече процесорни възможности за своята работа.

Системна памет
Нуждите от наличие на достатъчно голям обем от системна памет в един компютър постоянно нарастват и ресурса обикновено никога не стига, особено когато мобилния компютър се използва активно за широк набор от задачи. 4GB отдавна не стигат за нищо, а 8GB система памет в днешно време може да запълните лесно само с отворените браузърни прозорци, така че 16GB вече се оформя като добро начало за една система, която ще се ползва както за гейминг, така и за по-сериозна работа. Даже е препоръчително да помислите за конфигурация, която има 16GB инсталирани и място за още толкова, така че при нужда да може да добавите още системна памет на по-късен етап под формата на ъпгрейд.

Мобилен диск и SSD
Твърдотелните дискове (SSD) продължават да стават все по-достъпни и бързи решения за съхранение на данни, но все още отстъпват като обем и цена на мобилните твърди дискове. Това обаче не означава, че не трябва да се възползвате от възможностите на технологията и то по най-удачния и достъпен начин, така че да си осигурите оптимално бързодействие на достъпна цена. Залагането само на голям мобилен твърд диск ви дава голям обем за съхранение на данни, но не ви позволява да постигнете максимална ефективност, което значи повече чакане да се зареждат разни неща. От друга страна бързите 512GB и 1TB SSD устройства все още не са на чак толкова достъпни цени и биха увеличили значително цената на мобилния компютър без реално да ви дадат чак толкова голямо предимство…

Към момента най-удачното решение от гледна точка на висока производителност на по-достъпна цена е да заложите на комбинация между SSD и HDD, така че да си осигурите бързодействие с операционната система разположена на флаш базирания носител, а за съхранение на големи обеми от данни да използвате магнитния диск. Тук особено удачно се наместват M.2-базираните SSD устройства, който не само осигуряват по-висока скорост на трансфер и бързодействие, но също така са и по-компактни и дават възможност за инсталация заедно с нормален 2.5-инчов твърд диск в едно компактно шаси. При такъв вариант едно бързо 240 GB или 256 GB М.2 NVME SSD устройство, заедно с 1TB твърд диск е чудесна комбинация и ще ви осигури отличен баланс между производителност и място за съхранение на данни.

Батерията
Едно добре балансирано решение под формата на мобилен компютър, предлагащ добра продуктивност както за гейминг нужди, така и за по-тежки работни задачи няма как да мине без батерия, която да ви подсигури за работа в движение. Типично геймърските системи рядко могат да се ползват много дълго при захранване на батерия заради високата консумация на електроенергия по време на игра, същото като цяло важи и за мобилните работни станции, които също са по-скромни когато са натоварени. Идеята тук обаче е съвсем друга, защото рядко геймърските лаптопи се ползват за игра на батерия или за по-сериозна работа в движение, по-скоро е важно батерията да може да осигури поне 2-3 часа работа при слабо натоварване докато сте в движение ако се наложи да свършите нещо набързо. Тоест да не се жертва мобилността като размери и тегло, както и времето за ползване при захранване на батерия за бързи лески задачи дори когато вътре в корпуса на лаптопа имаме на разположение по-сериозен процесор и видеоконтролер.

Що се отнася до всичко останало, като диагонал и резолюция на екрана, тип на матрицата, вид на клавиатурата, интегрирано озвучаване, разширителни конектори и допълнителни възможности на лаптопа… тук нещата вече опитат по-скоро до специфични конкретни нужди и изисквания или са свързани с начина на ползване на системата. Добрият екран с висока резолюция не е за пренебрегване, но не се мятайте на 4K панел на 15-инчов лаптоп защото си мислите че е супер яко, а след това да установите, че всичко ви е дребно и видеокартата не смогва на тази резолюция. Матриците с по-висок фреймрейт като 120 Hz или 144 Hz също може да предизвикат интерес у хората, които са по-активни геймъри, но и за тях има значение какво и как играете и накрая може да се окаже, че няма много смисъл от допълнителния разход за такъв гейминг панел. Не забравяйте, че балансът във всичко е особено важен и не залитайте в една или друга крайност само защото ви се струва много яка идея например.






Етикети: , , , ,



2 коментара

  1. 1 Пламен // 09.06.2018 в 10:46

    Хубаава статия!
    Малко не ми се губи логиката при разположението на снимковия материал спрямо текста.

  2. 2 Вълчо // 15.06.2018 в 10:19

    Да, всичко много хубаво, но цената на един такъв лаптоп няма да се трае.

Коментари: