7 години AMD Graphics Core Next

7 години AMD Graphics Core Next

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 5.09.2018, 11,223 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Ще кажем и 2-3 думи за консумацията, макар че преведено от “чист” английски – приемете го със зрънце сол. Или цяла лъжица, предвид оптимизациите, овърклокването и деклокването на различните адаптери.

И тук виждаме нещо според мен доста изненадващо. Деклокнатата и ъндръволтната Vega (нека да напомня използваните 0,95 В не са някаква специално оптимизирана стойност, а стандартната за картата, при това за честота 1084 МХц), дава същият резултат като Tahiti, но конкретно във Wolfenstein прирастът на производителността е 150%, а средно между двата адаптера е 93%. При това чипът е с 32% по-голям и с почти 3 пъти повече транзистори (12,5 млрд срещу 4,3 млрд). В другата крайност пък е Vega на стандартната си честота и 8 GB версията на Hawaii, като разликата в консумацията достига 150 Вт, като една малка част вероятно се дължи и на увеличеното натоварване на процесора. В този случай имаме около 10% разлика в размера и точно двойна разлика в броя на транзисторите, като разликата в производителността  е 97% по-висока в конкретната игра и 71% средно. Като цяло може да се каже че прирастът в производителността за ват всъщност съвсем не е лоша, но отново, на този фон конкуренцията успя да постигне не просто „не-лош”, а „отличен” прираст. По средата се намират Fiji и 4 GB версия на Hawaii, като не мисля че това е твърде показателно за архитектурата – при Fiji чиповете за Nano адаптерите са избрани сред най-икономичните бройки, а в другия случай просто Hawaii не се натоварва чак толкова сериозно в използваната за измертване игра. И все пак ако гледаме от гледна точка на производителност за ват, може да се каже че всъщност с Fiji AMD са направили много сериозно стъпка, с над 20% подобрение за конкретната игра и средно може би около 40%.

Нека да приключим тук. Ето нагледно какво са свършили AMD за близо 7-те години съществуване на GCN, поне откъм гейминг производителност. Всъщност това не е всичко, като скоро може да очакваме Vega20, която ще пренесе GCN на 7 нм техпроцес и ще видим какво ще донесе това за ахитектурата. Сред различните чипове имаме страхотни попадения (Tahiti, като оригинал, Hawaii), имаме „нормални” разработки (Vega) и имаме разочарования (Fiji), но това като цяло е нормално в работата на всяка фирма, особено при толкова „разконцентрирана” разработка за различни пазари с донякъде взаимно изключващи се изисквания (интегрирани процесори, десктоп пазар, конзоли, професионален пазар). Така или иначе можем да очакваме още едно поколение на GCN (Vega20 във високия клас, Navi в средния и ниския), като AMD за момента твърдят, че през 2020-та година ще станем свидетели на нова графична архитектура за графичните им процесори.Всички страници от статията:

 1. Tahiti и първата версия на GCN
 2. Hawaii, Tonga, Fiji: GCN 1.1 и 1.2
 3. Polaris и Vega: GCN 1.3 и 1.4
 4. Претендентите
 5. Тестова система
 6. Резултати
 7. Обобщения и разсъждения
 8. Консумация и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,10 коментара

 1. 1 craghack // 06.09.2018 в 08:30

  Таитито го пропуснах. Хавая и вегата ги видях ;)

 2. 2 Mustaka // 07.09.2018 в 18:04

  Аз сега и сега си ползвам 7970-ката на 1600 х 1200 играя си танковете и нямам грижи :-)
  Имах 7990, ама за съжаление нещо се прецака, иначе беше супер карта.

 3. 3 Комаро // 10.09.2018 в 14:50

  Еми колега така е 7970 си е супер карта, ама хора като мен видяха възможност, продадох си вярната ми R9 280X (на проклет копач) която също беше купена от копач ама малко ползвана за 400 лева в бума последния път, а я бях купил за 200 лева предните години, и малко след това изчаках промото на Emag черен петък и отнесох една RX580 8GB за малко над 500 лева, за какво да се занимавам със старата ми акрта, като мога да взема по нова.

 4. 4 Сашо // 10.09.2018 в 18:11

  единно адресиране на паметта, така и не стана реалност доколкото знам

  > безсмислено само по себе си дефиниране (SIMT)

  защо да е безсмислено?

 5. 5 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 10.09.2018 в 19:26

  @Сашо – единнота адресиране на паметта е факт отдавна в архитектурите на АМД, Мисля че от Hawaii нататък и от Kaveri се поддръжа на хардуерно ниво.
  А SIMT е безмислица, просто защото е. Нвидия са натворили купища маркетингови безмислици и това е една от тях. Както и желанието да дефинират отделните АЛУ елементи във SIMD блока като “ядра”, само за да се покажат колко по-напред са от Интел. При положение че ядро в най-дбория слyчай е SM-a.

 6. 6 Сашо // 11.09.2018 в 15:12

  Ако имаш предвид HBCC не мисля, че това може да се брои за единно адресиране. Единно адресиране би значило, че цялата памет на картата е достъпна като RAM за процесора, а аз такова нещо не съм видял (освен може би при някои интегрирани решения /GPU в CPU-то/).
  Имаш ли някаква друга информация?

 7. 7 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 11.09.2018 в 22:58

  Не изобщо нямам предвид HBCC, той е нещо съвсем друго. И изобщо не значи че цялата рам на графиката ще е достъпна за процесора. Между другото по начало има мапинг на видеопаметта към адресното пространво на процесора. Единното адресиране значи че видеокартата “вижда” директно цялото х86 адресно пространство без нужда от транслация, както в предходните модели и което е част от HSA. И да това го имат от доста време. Мисля че това е едно от нещата, които им помага да пускат ония безумни профи модели които имат по 2 ТБ памет (SSD).

 8. 8 Ico // 22.09.2018 в 21:29

  Никъде не пише при каква резолюция са направени тестовете!!!

 9. 9 Сашо // 27.09.2018 в 13:50

  Димитър, достъпът до оперативната памет не може да зависи само от видео картата, а и от останалия хардуер. Доколкото си спомням първоначалната идея на AMD е да има наистина единно адресно пространство, което доколкото знам не се реализира. Мапинг на паметта на картата в адресното пространство на процесора е друго нещо.
  Новите карти ползват PCIe atomic операции с оперативната памет, което е много добро, но според мен не е същото като първоначалната идея. Ето малко информация, как се ползват в момента:
  https://rocm.github.io/ROCmPCIeFeatures.html

 10. 10 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 28.09.2018 в 21:17

  Къде видя да обяснявам, че оперативната памет зависи само от видео картата?! И атомарните операции са нещо отделно, това са просто независими операции.

  Идеята по принцип е, че преди HSA видеокартата си оперира в нейно си адресно пространство (оперативната й памет), процесора си оперира в неговото си адресно пространство. Ако се наложи някаква междупроцесна комуникация, това означва че всеки път трябва да се “превежда” от едното пространство в другото, което отнема време и ако има някакви данни, които се намират примерно в GPU-то, а трябват на процесора, то те трябва да се копират в системната памет.

  Модерните адаптери обаче “разбират” Х86 адресациията и могат да работят с адресното пространство на х86 модела, а паметта на графичният адаптер влиза в общото адресно пространство. По този начин няма нужда от транслация и при нужда както процесора може да чете директно в паметта на картата, така и картата може да чете директно от паметта на процесора, без да се налага преди това да се копират данните локално. Отделно това позволява да се поддържа и кеш кохерентност. Именно това позволява на HBCC да работи (по същество използва оперативната памет, а локалната памет работи като кеш, което няма как да стане с различни адресни пространства) и разни други шукаритети. Нвидия вече също поддържат общо адресно пространство с процесора.

  Ако все още не разбираш какво имам предвид – https://en.wikipedia.org/wiki/Heterogeneous_System_Architecture , http://www.mpsoc-forum.org/previous/2013/slides/8-Hegde.pdf