Овърклокинг на Athlon 200GE

В раздел: Блог от на 3.12.2018, 6,871 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


В ревюто на Athlon 200GЕ преди има-няма 2 седмици ви казах, че процесорът е напълно заключен и не може да се овърклоква. Естествено, преди това тествах дали все пак нещо не е изтървано, но уви. Дори да се отрази промяната в UEFI, или системата изобщо не тръгваше, или след влизане в Windows се виждаше, че честотата е оригиналната. За това бях доста изненадан, когато преди 2 дни попаднах на новината, че последният ъпдейт на биосите на дъната на MSI, който добавя поддръжка на AGESA PI 1.0.0.6 позволява овърклокване на процесора. Първоначалният източник се оказа YouTube потребителят TechEpiphany. И тъй като по съвпадение тъкмо бях подготвил тестовата система с MSI Tomahawk B350 и Athlon 200GE за бъдещи материали, реших набързо да изпробвам възможността…

 

 

И… да, след ъпдейт на биоса и прилагане на 38 множител на процесора честотата се запази в Windows и дори при бързата проверка със Cienebench имаше реално подобрение на резултата извън статистическата грешка. След още няколко опита се оказа, че изглежда не става дума за случайно изтърван множител за някоя бъдеща версия на Athlon, а за реално отключен такъв, поне до 41х, при който успях да накарам процесора да стартира. Всъщност, 4100 МХц@1,4 В се оказа постижимият максимум при използване на по-добър охладител (Wraith Prism). Стандартният миниатюрен бокс охладител е достатъчен за 4 ГХц @ 1,35 В или цели 25% овърклок. Именно на тази честота избрах да проведа и тестовете по-долу.

 

За съжаление, обаче, в новия UEFI липсва опция за овърклок на вграденото видео, а менюто за честотите на паметта е ограничено до стандартно поддръжаните от процесора. Така че засега ще се задоволим само с тестове на процесорната част.

За сравнение ще използвам резултатите от оригиналното ревю, но тук трябва да отбележа, че това не е „чисто“ сравнение, тъй като а) имаме промяна в UEFI, което потенциално може да доведе до разлика в производителността, б) не се използва оригиналната дънна платка и в)използва се Windows 1809, а не 1803, макар че лично аз досега не съм забелязал значими разлики в производителността. Въпреки това се наложи да върна драйвера до версия 18.9.3, тъй като в някои игри имаше проблеми със стабилността на комбинацията Athlon 200GE+MSI Afterburner+18.11.2, който беше инсталиран по това време на системата. И не става дума за нестабилност от овърклок, тъй като с 18.9.3 проблемите изчезнаха.

 

Така че имайте всичко това предвид, тъй като на някои места ще има разлики, които са по-големи от процента на овърклок. Разбира се трябва в някои игри има и по-сериозна варируемост (най-вече при тези с ръчно разиграване), тъй че разликата може да идва и от това.

Колкото до конкретните настройки и останалите използвани части – погледнете оригиналното ревю на Athlon 200GE.Всички страници от статията:

 1. Постижими честоти
 2. Резултати – приложения
 3. Резултати – игри
 4. Консумация и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , ,9 коментара

 1. 1 Гого // 03.12.2018 в 21:11

  Няма да е лошо, ако остане време да се позаиграеш, ръчно с някои фини настройки. Не непременно с цел честотата да се повишава допълнително, примерно да се стегнат латенции и други такива работи, може и напрежението да се пробва леко надолу по малките стъпки. Може и някои други неща, които не се сещам ;)

 2. 2 Rado // 03.12.2018 в 21:34

  Колкото и да се клоква, това си остава един орязан бюджетен процесор с нисък клас вградено видео, който е подходящ за потребители с нисък бюджет и не големи изисквания. 2 ядра + 2 нишки са много далеч от производителността на дори 2 поколение intel 4-ядрен I5/xeon с ddr3.

 3. 3 Rado // 03.12.2018 в 21:36

  А и да добавя – за тези игри поне да беше писал каква резолюция и настройки ползваш – ясно, че си тествал “на бързо”, но това не са маловажни неща!

 4. 4 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 04.12.2018 в 08:16

  @ Rado – А линка в края на първата страница случайно да го пропусна или само картинки гледаш? Сигурно можеше и да копирам цялата страницата от другото ревю, но не виждам смисъл да раздувам подобно кратко материалче.

  @Гого – то с таймингите и на дефолт може да си играе човек, но не това е идеята. В края на краищата едва ли някой ще го купи това с FlareX паметм, която струва 4 пъти повече от процесора, и да се опитва примерно за 12-12-12 тайминги. 2667 CL16 е реалистино за евтините памети, с които вероятно ще се ползва атлончето. Напрежението е оптимизирано, първоначално тръгнах от 1,4 волта.

 5. 5 Гого // 04.12.2018 в 20:24

  Ммм, не се бях сетил, че на евтините паметови модули не могат да се постигат по-стегнати тайминги от фабричните. Толкоз ли са зле? Нямам предвид да се свалят от 16 чак на 12. Поставянето на нереални(може би)ситуации, като отговор, е като..ами като..Звучи все едно някой, който не му се занимава и се оправдава. :)
  За напрежението си се постарал явно.

 6. 6 Гого // 05.12.2018 в 08:02

  Всъщност не си прави труда. Почнаха слуховете за Райзен 3000 серията и…са ужасни. Атлон, ако пуснат от тази серия, ще е минимум 4 физически ядра(половин ССХ)(не знам дали ще му е пуснато SMT-то) и честоти, каквито ти стигаш с твоята бройка след клока и с Navi графична част, при това едва ли само 3CU-та, вероятно поне удвоено брой ще са.

 7. 7 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 05.12.2018 в 13:51

  Че не ми се занимава – не ми се занимава:). А и аз лично не бих препоръчал на никой, който купува такава евтина система, да си играе да настройва фино таймингите, щото като цяло е една много неблагодарна задача – губиш сума време за нещо дето я даде цифра проценти файда, я не и си рискуваш стабилността на системата. А и изобщо гледал ли си таймингите на евтини китове памет? Масово 2667 моделите са ЦЛ17 и ЦЛ19. Колко повече да го оптимизираш от 16-ки. А на 2400 има ЦЛ15 и 16 модели, дето лесно може да ги клокне на 2667 и да не ги пипаш повече. Тъй че ЦЛ16 си е съвсем адекватно според мен. И нека не забравяме че от 2667 нагоре Ryzen контролера типично иска четни стойности на CAS-а.

 8. 8 Гого // 05.12.2018 в 17:29

  Паметта напоследък тръгна надолу и е доста по-достъпна от преди няколко месеца, въпреки предколедните черно седмични “намаления”. Дотолкова, че китове с доста прилични парамерти, се приближиха като цена до евтините, бюджетни изпълнения. Много скъпи си останаха само ония никому ненужни все още памети, които са с над 3600МТ/с. Та не е сложно човек ако се порови, да намери достатъчно качествена памет на цена около тази, която се пазари за бюджетните машини. Относно това дали човек закупил си бюджетна машина, ще, или няма, да си губи времето да си докара няколко процента производителност отгоре…Ами ще си го изгуби това време. Той, ако беше богат, щеше да си вземе по-скъп компютър, който дори без клок ще му задоволява нуждите и отключен, та ако след време реши да си начеше някоя краста, това да е максимално улеснено предварително. Бедният човек, е жив дявол. Стига да не е съвсем прост и необразован, ще чете, ще пробва, докато си изстиска макса на компютъра.

 9. 9 Гого // 07.12.2018 в 18:08

  Хмм, потвърждение за характеристики на някои модели от 3000 серията на Райзен.
  https://hothardware.com/news/amd-allegedly-confirms-ryzen-7-3700x-ryzen-5-3600x-zen-2

Коментари: