Новата термопаста Noctua NT-H2 и кърпички NA-SCW1

Новата термопаста Noctua NT-H2 и кърпички NA-SCW1

В раздел: Ревюта, Статии от на 30.04.2019, 6,491 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Ситуацията с температурите на процесорите на Интел, особено при овърклокваемите модели, рязко ни напомня колко е важен термоинтерфейса между чипа и охлаждането. И как може да има компромис между едни качства за сметка на други. В случая обаче няма да говорим за интерфейса между чипа и капачката, а за термопастата свързваща капачката на процесора и охладителя.

Оригиналната Noctua NT-H1 беше представена преди вече доста години от добре познатата ви компания и за времето си беше продукт с най-високо качество. Използването на минало време в случая не означава, че продуктът е станал по-лош, просто конкуренцията не стои на едно място и постоянно усъвършенства продуктите си. Съответно в наши дни NT-H1 вече не е на върха на производителността при термоинтерфейсите, особено след появата на продукти като течния метал например. Така че може би беше крайно време Noctua да актуализират предложението си и ето че това се случи с новата термопаста NT-H2.

За съжаление на сайта на производителя не можем да намерим особена информация какви са промените, като единствените две споменати особености са по-широкият температурен диапазон на използваемост (-50 до 200 Co за NT-H2 срещу -50 до 110 Co за NT-H1) и по-високата плътност – 2,81 г/см3 срещу 2,49 г/см3. Последното за съжаление означава че реално със стандартните 3,5 гр и 10 гр спринцовки ще получавате по-малък обем от новата паста.

Тъй че единственото, което ни остава е да видим тестовете малко по-надолу и да ви кажа лични впечатления. А те са че въпреки повишената плътност новата термопаста е сякаш по-рядка от старата, което помага при инсталацията на продукта. В добавка, макар че нямах време, за да проверя как ще стоят нещата при дълга употреба, новият модел не изглежда да има време за усядане и в добавка не изглежда толкова поддатлив на бързо изсъхване както NT-H1. Макар че изсъхването при последния не влошава значимо температурните показатели.

Другият нов продукт на компанията са кърпичките за премахване на термопаста NA-SCW1, които вече ще бъдат доставяни в комплект с NT-H2. А те са страшно удобни за премахване на стария, спечен термоинтерфейс или от „дъвката“ при някои графични адаптери. Представляват кърпички от материал, който не оставя власинки, напоени с разтворител, като всяка е опакована поотделно. Употребата им се оказа много удобна, като беше досатъчно да притисна кърпичката за 5-10 сек. към термоинтефейса на графичния адаптер Radeon RX560, използван по-надолу в теста, за да може „дъвката“ да омекне за по-лесно отстраняване. Изчистването на процесорните капачки пък премахна и по-ранните следи от употреба, като единствената забележка е, че след почистването с кърпичката остават малко следи от разтворителя, но те се премахват прекрасно със хартиена салфетка, при което капачката става като нова.

Кърпичките може да закупите както отделно в пакет от 20 с официална цена 7,99 евро, така и ще се доставят в комплект с двете нови разфасовки на NT-H2 – 3 кърпички в 3,5-грамовата версия и 10 кърпички в 10-грамовата версия. За съжаление въпреки че NT-H1 получава нова картонена опаковка и нова 10 гр. разфасовка, тя няма да получи от NA-SCW1 в комплектите си.

На българския пазар може да намерите двете разфасовки на NT-H2 съответно за 21 лв. с ДДС и 36 лв. с ДДС.Всички страници от статията:

 1. Новите предложения на Noctua
 2. Тестови резултати
 3. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , , ,8 коментара

 1. 1 PixelShader // 01.05.2019 в 08:27

  Така и така доживяхме времена на премиум кърпички за премахване на термопаста, може ли един сравнителен тест на кърпичките vs обикновена кухненска хартия+кореселин? Положението е извън контрол.

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 01.05.2019 в 15:53

  Звучи смешно, докато не ти се наложи да го приложиш… Аз лично отдвна ползвам комплекта на Арктик за премахване на паста и изчистване на охладители и има полза, ако не за друго, поне за външния вид. ;)

 3. 3 Nichi // 02.05.2019 в 11:28

  Интересно ми е тази липса на разлика при процесорите(даже обратна разлика) и наличие на разлика при видеокартата на какво се дължи?

  Може би при процесора контакта е по-добър защото ЦПУ охладителя се захваща по здраво и на по-голяма площ. И съответно не се усеща разлика между пастите заради по-добрия контакт.

  А при видеокартата е “по-лабаво” положението съответно се усеща разлика между пастите.

  Опитвам се да предположа или да измисля причина…
  А може ли да е просто от сглобяването и нанасянето на пастата. Например някаква малка разлика в изпълнението да дава разлика. Не се опитвам да критикувам теста, моите уважения към добрите тестове, просто се чудя ако се повтори целия процес, почистване нанасяне сглобяване, пак ли ще са същите резултатите?

 4. 4 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 03.05.2019 в 10:19

  @ Nichi

  Полагането на пастата няма значение, както виждаш дал съм снимки, перфектно размазване. Но на практика НТ-H2 го пробвах по два пъти на всички и нямаше никаква разлика.

  Разликата между процесорите и видеокартата най-вероятно се дължи на 2 фактора – плътност на потока и прекия контакт с кристала. Кристалчето на 560-то е далеч по-малко от капачките на процесорите, тъй че плътността на потока през него и респективно през пастата е далеч по-голям отколкото при процесорите. Дори в тестовете на Ноктуа се твърди че трябва доста по-сериозна консумация за да се види ефекта от новата паста. И другия фактор е, че кристала директно контактува, а не минава през междинен интерфейс и капачка.

 5. 5 Жоро // 02.05.2019 в 16:49

  Аз ползвам няколко неща с един и същ резултат. На първо място старо малко бебешко чорапче , на второ място микрофибърна кърпа от супера , на трето и четвърто място тоалетна хартия или кухненска такава. Всичките вършат превъзходна работа. Любимо ми е чорапчето , защото е като малка ръкавичка.

 6. 6 Nichi // 03.05.2019 в 14:38

  Благодаря за отговора, просто се чудех…

 7. 7 the professor // 04.05.2019 в 11:01

  с коресилин и ацетон премахването на паста става лесно, но нищо не може да се мери с хлороформ (трихлорметан) CHCl3, дихлоретан C2H4Cl2 и дихлорметан CH2Cl2 и за цената на кърпичните ще си купите 2 литра…

 8. 8 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 04.05.2019 в 20:09

  С кърпичките шанса да се натровиш, докато си махаш пастата е доста по-малък:). Мисля че това може и да го привлече някой… Особено при наличие на малки деца наоколо…

Коментари: