AMD Ryzen 9 3000 е 16-ядрено чудовище за Socket AM4

В раздел: Новини от на 10.05.2019, 2,940 показвания

AMD прави довършителни работи по 3-то поколение процесори от семейство Ryzen, които ще бъдат представени на Computex 2019 в края на месеца. Базиран на многочиповия модул “Matisse”, който комбинира до два 8 ядрени “Zen 2” чиплета с 14 nm I/O контролер, тези процесори ще предлагат с 50 до 100% увеличение в броя на ядрата спрямо сегашното поколение. Серията Ryzen 5 вече включва 8 ядрени/16 нишкови модели, чиповете Ryzen 7 ще бъдат 12 ядрени/24 нишкови, докато новосъздадената серия Ryzen 9 (предназначена за конкурентните Intel Core i9 LGA115x) ще включва чипове с 16 ядра​​/32 нишки.

Тайландският компютърен ентусиаст TUM_APISAK потвърди съществуването на серията Ryzen 9, след като се сдоби с инженерен образец на 16C/32T чип, който е с базова тактова честота от 3.30 GHz и 4.30 GHz Precision Boost. От скандалната телевизия Adored TV изтече информация очертаваща скелета на пътната карта на AMD за третото поколение процесори Ryzen. В нея се назовават още две настолни модела на Ryzen 9 – 3800X и 3850X. Предполага се, че 3800X ще работи на 3,90 GHz с 4,70 GHz Precision Boost, с TDP рейтинг от 125 W, докато 3850X ще се нареди най-високо в класацията с базова честота от 4,30 GHz и зашеметяващата 5,10 GHz Precision Boost честота. Номиналният TDP достига 135W.
Сега вече можем да си представим защо някои производители на дънни платки са избирателни с актуализациите на BIOS само на някои от техните модели. AMD вероятно е максимизирал запаса от тактовите честоти при тези чипове, за да се подсигури срещу “Comet Lake” на Intel, който ще бъде 10C/20T.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , , ,12 коментара

 1. 1 Anjelica // 11.05.2019 в 08:27

  Проблемът е ,че AMD традиционно не се вълнува от еднонишковата производителност а тя е фундамент. Традиционно догонва продуктите на Интел, правейки необосновани маркетинг предположения за новите си продукти (които дори не е пуснал) сравнявайки ги с 3 и 5 годишни Интел процесори .Какво имам предвид.Плътността на транзистори при AMDе далеч от тази в Интел.Латенсиите в АМД CCX комплексите са чудовищни дори за 20 годишни Интел процесори ( цената да сплиташ чипове).Отделно е скалиранет в отделните части на процесора.Не може да наричаш 7нм.процес ,който не сеответветства дори на 24нм Intel. Не може да наричаш връзката м/у CCX Infinity fabric 14 nm.когато тя е всъщност 28nm.Не можеш да се залъгваш ,че ще убиеш Intel в собствената му игра и то с евтини и осакатени откъм memory bandwith контролери към чипа.Откога многоядреността е по важна от IPS.Та всеки чип на Intel ще погребе AMD по IPS.Ако не пуснат наистина сериозни обновявания в IPS то чудовището ,което ще ги погребе е 10 nm.Интел а то идва.

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 11.05.2019 в 11:40

  Фундаментална за какво и за кой?
  “Традиционно догонва продуктите на Интел…” Хммм, традициите вече не са това, което бяха. По мои спомени от април 2017 нищо не догонва, а да не говорим, че с тия патчове, “смекчаващи” уязвимостите, процесорите им са като спънати коне (не касае гейминга, ама той е като един залив в цялото море ;) И не знам защо смяташ, че на 10 нм в основата си “тигровото езеро” ще има по-различна архитектура от Core ?! Смяташ ли, че за две години някой може да разработи от нулата (казвам от нулата, защото за да се решат всичките проблеми с пробивите в сигурността, Intel трябва да си сменят генералната концепция) нова архитектура, да я внедри и да пусне масова продукция? (Докато в имента все още присъстват “езера” в наименованията, няма нищо съществено да видим). Приоритетите при процесорите вече изместиха своя фокус и все по-малко производителите ги вълнуват десктоп PC-a. В момента има огромен паричен ресурс на пазара за AI решения и всички искат да получат парче от него, така че в момента там се играе – винаги парите са били движещата сила на прогреса. Знаеш ли защо има дефицит на евтини интелски процесори – селерони, пентиуми, i3? Просто спряха да ги произвеждат, защото са нерентабилни. Intel в момента са пренасочили всичките си ресурси в две ключови направления за тяхната бизнес-стратегия – инфраструктурни чипове за 5G и решения за дейта центрове – основно заради тях разработват Xe, а не от любов към геймърите, независимо, че са основния финансов спонсор на геймърската общност. Така, че настолните системи “кучета ги яли” – каквото остане и се пригоди за тях, защото пазара постоянно се свива. Все още пазара при мобилните компютри е добър, но и той започва да дава индикации за свиване и ще бъде изместен от мобилни ARM базирани устройства и решения. Просто светът се променя и с него потребностите на потребителите.

 3. 3 mdb // 11.05.2019 в 12:32

  Бе като за 24-28нм процесор и консумация 30-40% по-ниска от интел за същата производителност са си доста напреде.

 4. 4 Sasho90 // 11.05.2019 в 17:13

  “Проблемът е ,че AMD традиционно не се вълнува от еднонишковата производителност а тя е фундамент.”

  Еднонишковата производителност при Zen+ (Ryzen 2000) си е наред. Гледал съм тестове на 2700x срещу 9900k, и двата сложени на 4Ghz. IPC-то на 9900k беше само 3-6% по-добро (в зависимост от задачата) от това на 2700x. Та не разбирам за какво изоставане при IPC става въпрос. За мен това е незначителна цифра неизискваща дори отбелязване.

  “Латенсиите в АМД CCX комплексите са чудовищни…”
  Тук си в грешка. Точно вътре в CCX комплексите латенциите са доста ниски. Само когато се излезе извън CCX латенциите скачат.

  “…дори за 20 годишни Интел процесори”
  “Страхотно” сравнение. Дали обаче тези толкова нисколатентни 20-годишни Интел процесори имат същото IPC, брой ядра, инструкции и честотен потенциал?

  “Не може да наричаш 7нм. процес, който не сеответветства дори на 24нм Intel”
  Тази чутовна глупост дори няма и да я коментирам.

  “Не можеш да се залъгваш, че ще убиеш Intel в собствената му игра и то с евтини и осакатени откъм memory bandwith контролери към чипа”
  Нещо си се объркал. Точно обратното е. Пропускателната на Ryzen 2700x e ~15% по-добра от тази на 9900k.

  “Откога многоядреността е по важна от IPS”
  От има-няма 10 години? Отдавна компютърът се ползва за повече от 1 нещо наведнъж. Като набухаш няколко отворени таба в браузъра, пуснеш Ютуб, пуснеш някой стрийм и играеш едновременно, ако нямаш поне 6 ядрен 12 нишков процесор си за никъде в днешно време. М-у другото, пише се IPC (instructions per cycle), не IPS. Тук става въпрос за процесори, не за монитори.

  “Ако не пуснат наистина сериозни обновявания в IPS то чудовището ,което ще ги погребе е 10 nm.Интел а то идва.”
  Идва, ама на куково лято. Според изтеклата наскоро пътна карта на Интел, тази година ще изкарат само 10nm нискоенергийни чипове за лаптопи. Високопроизводителните многоядрени чипове на 10nm за настолни компютри ще са 2021 г. най-рано.

 5. 5 ХеХе // 11.05.2019 в 21:37

  Амд изтърва създателите на Зен и вега да отидат при интел, и сега освен да режат чиплети по 16 парчета на сокет около 14нм северен мост и да смаляват процеса друго не им остава. Ще слязат на 5нм само и единствено понеже ТСМЦ го предлага. А интел мисли да качи еднонишковата и собствен 7нм с гъстота на 3нм ТСМЦ.

 6. 6 Achtung // 12.05.2019 в 14:55

  Като им гледах пътната карта на Интел с новите тех процеси 10нм, 10+, 10++ и получих дежавю Анджелика как реши, че 7nm на TSMC не могат да се сравняват с “24нм” на Интел…. какъвто и да е този несъществуващ процес?

 7. 7 Batvanaier // 13.05.2019 в 14:42

  @Anjelica
  Аз имам едно 20 годишно Пентиумче, бихте ли ми го заменили за едно Райзънче? …Плиийз!.. Май, не!.. Що така бе Миме, ги цвъкаш тия глупости?

 8. 8 merlinofchaos // 14.05.2019 в 11:43

  @Anjelica Стендъп комеди клуб търсят нови комедианти, пробвай се ;)

 9. 9 Anjellica // 14.05.2019 в 18:06

  Sasho90, ,

  AMD приказките за нанометри т.е TSMC Glofo и Sammy са без смисъл.Зад лъскавите им презентации лъсва винаги,че царят е гол. ‘Вместо да си купят нови скенери ASML скалирайки в истински 7 nm+ EUV те облъчват хората с нови и нови номенклатури нямащи нищо общо с реалният им технологичен процес.Стриктно AMD *(дето ще излиза в края на годината щото ся сме кажи-речи Юни ) реално попадат в класацията на около 14 нанометров Интелов процес. Samsung и Global Foundry процеси на 14/16nm са практически 20nm FinFETs.Проектираната плътност на мм3 транзистори по стандарт 7nm трябва да е 4 пъти.14nm в АМД както казах са реални над 20nm-22 FinFETs.ФАНТАЬОРИТЕ НА AMD и техният 7nm node попадат реално близо до 14-16 нм Интел и то в най добрият случай (какъвто прогрес АМД досега никога не са показвали в своя продуктова линия )Къде стои АМД по отношение Интел. Истинският 7nm node трябва да предлага ~4x плътност транзистори.Glofo взе 10nm node и го пренаписа с маркетинг като ‘7nm тръбейки ,че имали ‘7nm.AMD са същите смешници само че умножено по 3.Слуховете им нямат край. Имат плътност и параметри далеч зад тези на Интел с 14nm затова и Интел не си дава зор,а процесорите му са кът.Истинският 7nm процес трябва да е свит в 4x плътността на 14 нанометровият за да се извлече смисълът на подобренията.Освен това АМД (ТSMC) процеса е с сума ти хибридни характеристики.И тук важи напълно максимата не съм толкова богат ,че да купувам хибридни маркетинг отломки.В прав текст АМД предлагат нечисти отломки на нещо много над 14 нм.и осакатено ,което те ще брандират като 7 нм.за глупците и феновете на AMD.Настрани плътността.Настрани осакатените им APU-та откъм bandwith идващи с технологии от 1923г.С какви очи мериш 3 и 5г Intel процесори и NV карти съпоставяш нови AMD продукти излезли миналият месец.Като мери актуални неща-14 нм Интел, мери неща с еднакви технологични дати и процеси.Мери MTr/mm² metric/Gate Pitch/Locig Cell High/Fin Pitch/Min metal Pitch/Boost Clock/Power eficiency/Instructions Per Cycle/Price performance Ratio.Най голяма нужда кой има 7nm това са графиките.Какви графики предлага АМД какви ще предлага? Кои процесорни кристали са най податливи на овърклок в света това са Интел.Качеството на един кристал личи по това дали носи или не натоварване извън заводските параметри.Ще пуснеш твоя 2700х над заводските на куково лято.Приготви преди това за 500$ дъно

 10. 10 Xcm34 // 15.05.2019 в 02:15

  TSMC 7нм помества 96.27 M.транзистора на кв.мм, 114.2 на 6нм и 171.3 М.тр/кв.мм на 5нм. Интел са точно 100.6 Мтр/кв.мм на 10нм и 237.18 Мтр/кв.мм на 7нм. така че TSMC трябва да извади 3нм да се мери със 7нм на Интел. Но Интел нямат още работещ 10нм и не се вижда да има масово производство.

 11. 11 Denislav Slavchev (acdc) // 15.05.2019 в 07:59

  7 nm за Intel биха били “мисия невъзможна” при сегашната им концепция – процесори с големи монокристали. Те от миналата година вадят пробни 10 nm пластини, но брака е огромен и основна причина за това е именно голямата площ на кристалите им. Постоянно подобряват резултатите, но според един от шефовете на компанията, темповете с които се движат са твърде бавни. Така, че не е никак безпочвена информацията която се носи като слухове, че и те вероятно ще преминат на на чиплет структура при процесорите си, защото ако продължат така, 7 nm завинаги ще остане в мечтите им.

 12. 12 Lokum_Rastegam_Sekakaf // 15.05.2019 в 10:37

  “Кои процесорни кристали са най податливи на овърклок в света това са Интел.”
  Веднага се сещам за едни К процесори на 5GHz сток, дето бяха отключени за клок ама интел не препоръчваха :)

Коментари: