MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS 6 GB OC Edition

MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS 6 GB OC Edition

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 10.05.2019, 4,321 показвания

Когато правим ревюта на нови продукти, обикновено имаме достъп само до един екземпляр от серията и, естествено, производителите се стремят представят моделтие си в най-добра светлина. В последствие обаче на пазара се появяват по 2-3-5 различни версии на графичния адаптер ориентирани към различни ценови нива и с различни „екстри“ (охлаждане, фабричен овърклок). Така че предполагам на повечето от вас ви е интересно какво е положението между различните модели. За съжаление няма как да проверим всяка възможна варация, но пък от време на време ни се отдава възможността да тестваме нещо различно от стандартно получения за първоначалното ревю модел.

В случая от MSI ни изпратиха техния GeForce GTX 1660 Ventus XS 6 GB. С увеличаващия се брой различни серии на фирмите е малко трудно да получим точна идея за позиционирането на всеки, но в момента изглежда компанията типично използва поне 4 серии за графичните си адаптери – върховите представители на фамилията са под знамето на Gaming/Gaming X, под тях се разполагат Armor и Duke (само за по-горните класове адаптери), а най-общо казано най-ниския клас или „базовите“ модели в момента са в серията Ventus/Ventus XS. И накрая в последната серия, Aero, са специфичните модели, насочени към mini-ITX системи. Така че моделът, който получихме за тестове, е по-скоро базовото изпълнение на компанията, а не някой от премиум моделите им.

Съобразно това не може и да очаквате някакви излишъци в окомплектовката – под шарената картонена кутия имате проста опаковка от пяна и нищо извън стартните диск с (безполезни) драйвери и кратко ръководство за употреба. Е да, получавате благодарствено картонче от MSI, че сте избрали техния продукт, но пък лисва дори захранващ адаптер. Което, предвид използвания 8-пинов захранващ конектор на картата, може да се окаже проблематично за по-стари системи. Но пък от друга страна TDP на модела е 130 Вт, като не разполагате с никакъв начин за повишението му, тъй че, предполагаемо, дори и с 6-пинов конектор не би трябвало да има проблеми. Но все пак имайте едно наум.

Самият графичен адаптер на пръв поглед създава доста по-добро впечатление от Palit Moneyslots GeForce GTX 1660 StromX OC, който използвахме в оригиналното ревю – както визуално, така и с наличните 2 вентилатора. Но това продължава до момента, в който се вгледате в охлаждането и разберете че то е от прост оребрен алуминиев блок и разполага с цифром и словом един (1) 8-милиметров топлопровод. Това не предполага към особено ефективно охлаждане дори с двата налични вентилатора. В добавка – 4 от чиповете на памета контактуват с алуминиевата основа на радиатора чрез топлопроводяща лепенка, но по някаква причина последните 2 са разположени между чипа и PCI Express конектора, точно под топлопровода, и съответно не се охлаждат по никакъв начин. В добавка, макар че графичният адаптер използва задна планка, тя е пластмасова и по никакъв начин не спомага за охлаждането, а изпълнява основно декоративна цел.

За да завършим описанието на графичният адаптер, той разполага с общо 4 порта за включване на дисплеи 3 Display Port (1.4) и един HDMI (2.0b). И тъй като става дума за OC Edition, максималната турбо честота на ядрото е повишена до 1830 МХц, а TPD, както вече споменахме, е 130 Вт, което явно е максималното, позволявано от Nvidia.

За съжаление, ниската консумация не означава обезателни ниски температури, като при тежките заглавия Ventus XS „постигна“ високите по съвременните стандарти 82 градуса, като много успешно се конкурираше в това отношение с температурата на XFX Radeon RX590 Fatboy, която обаче употребява значително повече енергия. За съжаление този резултат не беше поради особено тиха крива на вентилаторите, като те достигаха до 80% от максимума си и не може да се каже, че бяха тихи. Това донякъде предреши и резултатите при овърклок, като на максималните 100% на вентилаторите успях да постигна едва +120 МХц овърклок за ядрото, като паметта стигна относително стандартните 9000 ГТ/с.

И нaкрая няколко думи за цената. На нашия пазар най-ниската цена, на която може да намерите MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS 6 GB се оказа приблизително 530 лв с ДДС. А това за съжаление това е с 45 лв (или ~10%) над нивото на оригинално тестваният Palit GeForce GTX 1660 StormX OC модел в първоначалното ревю, а честно казано не виждаме по какво точно го превъзхожда, освен може би визуално, а за това знаем че има различни вкусове.

 


Етикети:Един коментар

  1. 1 rampagePZ // 12.05.2019 в 21:07

    За Вентуса важи следното – когато си мислите, че не може по-надолу от Армор, MSI – hold my beer. :D