AMD усилено работи над 64 ядрено Treadripper чудовище

В раздел: Новини от на 14.06.2019, 2,266 показвания

 

 

Преди време писахме, че в пътната карта на AMD за 2019 г. e премахнат процесор Threadripper. Ако случайно сте помислили, че AMD са се отказали окончателно от Threadripper (Zen 2), значи сте сбъркали. Има потвърждение, че компанията подготвя абсолютно чудовищен 64C/128T модел на Threadripper, който трябва да бъде обявени пуснат на пазара през четвъртото тримесечие на 2019.
Най-големият HEDT процесор на AMD за момента е Threadripper 2990WX, който има “скромните” 32 CPU ядра (64Т), които са предостатъчни за всякакви задачи. Но тъй като за света никога нищо не е достатъчно, AMD планира да пусне 64 ядрена версия през четвъртото тримесечие на 2019 година.
AMD работи усилено над ултра HEDT X599 платформата – поддържаща Threadripper процесори с до 64 ядра.
Платформата за момента се нарича X599, въпреки че, AMD обмисля промяна на името, за да се избегне объркване с Intel. Това не е изненадващо, тъй като платформите Intel и AMD HEDT имат една и съща номенклатура и могат да станат наистина объркващи. Също се твърди, че те планират да запазят суфикса „99“.
Плановете на AMD са да пуснат 64 ядрения моделна Threadripper, както и съответната платформа, през четвъртото тримесечие на 2019 г. Всъщност това е и времето, когато може да очакваме тези дънни платки да започнат да се появяват от различни AIB партньори.
Засега не се споменава нищо за нов цокъл, така че ако наистина е така, това означава, че би трябвало новия Threadripper да е съвместим със съществуващите TR4 дънни платки и вероятно ще се наложи само актуализация на BIOS. Това, което не се знае още за момента, е дали това е 14 nm или 7nm процесор. Здравият разум подсказва, че това е 14 nm модел, който идва от сървърния свят, но от друга страна консумацията му ще е неприлично висока…., но кой знае, може би компанията ще изненада всички?
Новият 64 ядрен процесор Threadripper вероятно ще се продава на цена от $2500 до $3000, което го прави един от най-достъпните многоядрени.
Източникът на тази информация е съвсем ясен по отношение на сроковете и заяви, че AMD планира да въведе това преди годината да свърши, защото те имат нещо друго, планирано за CES 2020. Трябва да започне да се вижда появата на дънни платки, базирани на X599 (или както и да се казва след промяна на името му), през четвъртото тримесечие на 2019 г., а процесорите трябва да бъдат на рафтовете в магазините най-късно до януари 2020 г., въпреки че това е най-лошия сценарий и планът в момента е да се достави до средата на четвърто тримесечие 2019 г.

Източник: wccftech


Етикети: ,4 коментара

 1. 1 Гого // 14.06.2019 в 14:54

  “Threadripper да е съвместим със съществуващите TR4 дънни платки и ще се наложи само актуализация на BIOS. Това, което не се знае още за момента, е дали това е 14 nm или 7nm процесор. Здравият разум подсказва, че това е 14 nm модел”
  Ммм, здравият разум само понякога се мярка в този кликбайт сайт. Но наистина ли там е написано точно това? Питам, щото английският ми е далеч от перфектното.

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 14.06.2019 в 17:38

  Значи преводите не се парвят буквални а смислови, защото ако за англоговорящи е ОК и напълно нормално, то на български има неща, които не звучат добре. Ето го оригинала –
  “Conventional wisdom would dictate that this is a 14nm part trickling down from their server space, but who knows, maybe the company will surprise all of us”

  Тоест, буквално така звучи – “Общоприетата (конвенционалната) мъдрост ще ни диктува, че това e 14 nm част, процеждаща се от сървърното пространство, но кой знае, може компанията да ни изненада?”.

 3. 3 Гого // 14.06.2019 в 18:22

  Ми не това имах предвид. А и това, че и на Усман английският му не е роден език, както и на теб. В крайна сметка, може и да е писал нещо така, че според него да изглежда интересно и загадъчно, че ни казва нещо, а всъшност си е пълнил редовете в статията с баласт от глупости, иначе би била твърде къса и се е получило боза. Няма никакъв начин в рипъра да се набутат 14нм, тъй като вече е ясно и потвърдено, че за I/O се използува 12нм на Глофо, а за чиплетите 7нм на TSMC. Дали от тия неща ще сглобят обикновен мейнстрийм Райзен или Нишкоразбивач, е все едно.

 4. 4 Sasho90 // 15.06.2019 в 13:46

  На мен също ми е чудно защо списалият тази статия в WCCF Tech смята, че общоприетата мъдрост диктува, че 64 ядрения Threadripper е 14 nm част идващ от съврърното пространство, след като обявените преди няколко месеца 64 ядрени сървърни процесори Epyc Rome се произвеждат на 7 nm, а не на 14 nm.

Коментари: