Как AMD позволи на Китай да разработва x86 чипове за суперкомпютри чрез сложна сделка

В раздел: Новини от на 29.06.2019, 2,291 показвания

 

Конфликтът между Съединените щати и Китай дойде в центъра на вниманието наскоро, когато САЩ обявиха, че поставят китайския производител на смартфони Huawei в черния списък на Министерството на търговията. Този черен списък забранява на американски компании да предоставят продуктите на компаниите в него без предварително одобрение от правителството.
Но докато цялото внимание привлече Huawei, друга китайска компания (партньор в съвместно предприятие с Advanced Micro Devices) също стана хит през миналата седмица. Sugon Information Industry е китайско държавно предприятие, военен доставчик и производител на суперкомпютър, който си партнира с AMD, за да произвежда x86 чипове, предназначени за Китай. Тези чипове ще превърнат техния супер компютър в първия exascale суперкомпютър в страната.
AMD помогна на китайската компания Sugon да получи достъп до производството на x86 чипове за разработването на първия в света exascale суперкомпютър за своето правителство.
С нови публикации, Wall Street Journal разкри подробности за това как AMD се възстанови финансово и помогна на китайските си партньори да произвеждат компютърни чипове от висок клас. AMD беше победен състезател в компютърната индустрия и макар този факт да му спечели много привърженици, това също доведе до недостиг на средства за истинска конкуренция в капиталоемка индустрия. Докладът от Wall Street Journal хвърля светлина върху това как AMD са събрали капитали през последните няколко години и как са се сдружила с китайска компания в сложна договореност за това.
Сагата започва през 2014 г., когато Лиза Су беше назначена за главен изпълнителен директор на AMD. Две години след назначаването си, AMD сключи сделка със Sugon Information Industries. Чрез тази сделка бяха създадени две съвместни предприятия. За непосветените, съвместното предприятие е бизнес субект, създаден от две компании, които обикновено се управляват от двете, или от която и да е от тях. Едно от тези предприятия е контролирано от AMD, а другото е контролирано от Sugon.
Това структуриране позволи сделката да избегне проверката от страна на комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS). Cfius няма юрисдикция да преразглежда тези видове търговски сделки, тъй като те не предоставят чуждестранен контрол върху американски бизнес. Независимо дали AMD умишлено са структурирали сделката, за да избегнат контролa (както твърдят източниците от изданието), или пък компанията е направила това, за да се съобрази с регламентите (според тяхното изявление), Министерството на финансите се съгласи с тогавашната гледна точка на AMD.

 

След като AMD започна работа със Sugon през февруари 2016 г., компанията получи $293 млн. лицензионни такси от китайското правителство. Отчисления (Роялти) от продажбите на чипове, разработени в резултат на партньорството на AMD със Sugon, също бяха обещани, а компанията получи още $371 млн., след като продаде дела си в две производствени съоръжения за полупроводници на предприятието China Integrated Circuitry Investment Fund Co.

 

 

Съвместното предприятие, контролирано от AMD лицензира x86 IP на компанията, за да произвежда чипове, които да използват. Предприятието, контролирано от Sugon, проектира устройствата, които използват тези чипове и продава устройствата. Докато американските мениджъри на предприятието твърдят, че неговите продукти ще бъдат използвани за граждански цели, като например за Baidu и WeChat, вестникът твърди, че чиповете, произведени чрез сделката между AMD и Sugon, се използват в суперкомпютри. Суперкомпютрите помагат на китайските военни да разработват ядрени оръжия и подобряват системите за балистични ракети на далечни разстояния. С други думи, те позволяват на китайците да използват американски технологии, за да настигнат американските военни системи.
AMD премахна частите от чиповете, които биха изисквали от компанията да получи лицензи за контрол на износа от Министерството на търговията. Правителството на САЩ, от своя страна, не изостана от развоя на събитията. Пентагонът се опита да накара AMD да предаде сделката на Cfius, а Министерството на търговията изпрати на компанията писмо през 2017 г., в което се посочва, че министерството подозира, че китайците нарушават правилата за контрол на износа.
AMD, в изявлението си към изданието твърди, че е запазило интересите на правителството на САЩ по време на сделката. Също така твърди, че Министерството на търговията ги е уведомила, че всяка технология, прехвърлена чрез сделката със Sugon, не е ограничена за прехвърляне. Изявлението на дружеството гласи следното:
[Ние] усърдно и активно информирахме Министерството на отбраната, Министерството на търговията и много други агенции на правителството на САЩ, че преди тези съвместни предприятия да бъдат създадени, ние не получихме възражения срещу тяхното формиране или трансфер на технологии.
Действията на Министерството на търговията ще направят сделките между AMD и Sugon трудни, ако не и невъзможни. AMD казват, че ако претенциите на американското правителство са верни, то Китай може да е придобил необходимото ноу-хау за разработване на тези технологии самостоятелно, без помощта на компанията. Дали ще успее да постигне тази цел AMD, само времето ще покаже.

Източник: wccftech


Етикети: , ,4 коментара

 1. 1 Гого // 29.06.2019 в 09:56

  Ае санкции манкции, пък Епъл освен ифоня сега ще ситуират и производството на ипада у Китай :D

 2. 2 Sasho90 // 30.06.2019 в 05:43

  Появата на тази новина ми прави едно интересно впечатление.

  Значи, да видим дали съм разбрал правилно. Тази сделка е одобрена от агенциите в САЩ и повече от 3 години нямаше никакви проблеми, но точно сега, по-малко от месец преди пускането на новата им революционна Zen 2 процесорна микроархитектура, която се очаква да завземе голям пазарен дял от Intel, и когато прожекторите светят най-силно в-у AMD и за тях се говори само в положенителна светлина, изведнъж се появява този проблем.

  СлучаЕноС?

  Да не забравяме и изтеклото в публичното пространство вътрефирмено писмо от Intel няколко дни преди тази новина, в което техни служители признават, че почват да изостават от AMD и че са станали обект на подигравки от все повече потребители заради намаляващите им способности да се конкурират с AMD през последните 2 години.

  СлучаЕноС x2?

  Интересно е и да споменем, че в началото на 2016 (ако паметта не ме лъже) Интел направиха същото, за което сега упрекват AMD, като първите създадоха с китайците съвместено предприятие за предоставяне на x86 миркопроцесорна технология чрез компанията Montage Technology. Благодарение на това, в момента китайците създават собствени процесори за суперкомпютри на име Jintide, базирани на Intel Xeon архитектурата.

  Та така… Интересни “съвпадения” и двойни стандарти при появата или в случая на Интел НЕпоявата на подобни новини-клевети, относно тези съвместни проекти с китайското правителство, както също и интересен е моментът на появата на тази очерняща новина само броени дни преди пускането от AMD на дългоочакваната от мнозина нова Zen 2 процесорна микроархитектура в лицето на Ryzen 3000 (за настолни и мобилни компютри) и Epyc Rome (за сървърния пазар и суперкомпютри).

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 01.07.2019 в 07:26

  @Sasho90
  1. Нищо не е одобрявано от която и да е била държавна агенция. Нали поради тази причина са направени две съвместни предприятия – едното за производство на x86 процесори, което е под управление на AMD и на което AMD предоставя лиценз за x86 (с изключение на разни блокове, чиито технологии изискват одобрение от американското правителство) ;). Тъй като AMD контролира дружеството, не попада в обхвата на CFIUS, а и по това време Sugon не се намира в черния списък на министерството на търговията.
  2. Това няма нищо общо с фенския въпрос за Intel и пазарния дял, който AMD се очква да отхапе е 10%. Тоест пазарния дял на Intel ще спадне от примерно 84% на 74% (цитирам по памет и не се ангажирам за абсолютната коректност на тези цифри.), което не променя особено отношението на разпределението на пазара, но за AMD това си е сериозен прираст на приходи, а за Intel – сериозни загуби.
  3.Това е бизнес, за който трябват огромни средства и всеки се стреми по някакъв начин да ги осигури.
  4.Сега излиза на дневен ред този въпрос, след като Sugon беше вкаран в черния списък. Военните отдавна мрънкат за тази сделка. Погледнато реално AMD е най-засегната компания, в сравнение с останалите, от вкарването на Huawei в черния списък (не по абсолютна стойност, а по проценти приходи). Така, че предполагам не си мислиш, че Тръмп банна Huwei заради AMD, под давлението на Intel :D

 4. 4 any // 01.07.2019 в 22:19

  Sasho,
  много Интелесни случайности.

Коментари: