Плановете на AMD през второто полугодие

В раздел: Новини от на 31.07.2019, 1,480 показвания

 

На тримесечното си отчетно събрание, ръководството на AMD, сподели интересни неща за своите бъдещи планове. На изпълнителния директор на компанията Лиза Су, бяха зададени множество въпроси свързани с предстоящите им продукти, като един от въпросите засягаше графичните решения от семейството “Navi” и по-конкретно сроковете за пускане на по-производителни негови представители – “Navi 12”. Разбира се, Лиза Су не се ангажира с никакви конкретни дати, но обнадеждаващо беше, че в отговора и не фигурираше фраза от типа на “следващите години” а, че през “следващите тримесечия” може да се очакват, което означава, че времето до анонса на следващия флагман, няма да е толкова дълго.

 

Както призна Лиза Су, представената в началото на юли серия графични карти Radeon RX 5700, се явява само първа стъпка по пътя на експанзията на архитектурата RDNA. В плановете на компанията има още “няколко стъпки”, но до конкретизиране на срокове на анонс не се стигна.
В близко бъдеще компанията ще представи голямо количество нови продукти, като приходите от второто полугодие се очаква да се формират главно от PC процесорите, на второ място от графичните решения, а на трето място – от сървърните процесори. Също така, не беше отречена възможността за пускане на 7-nm мобилни процесори.

 

 

На въпрос от експерти, дали ръководството на компанията не задържа темповете на експанзия на 7-nm продуктите, заради недостиг на производствени мощности от страна на TSMC, Лиза Су отговори, че такъв проблем няма и AMD получава всички заявени квоти за производство на 7-nm кристали. Тя обаче подчерта една особеност, че производството на 7-nm силициеви “вафли” в TSMC изисква по-дълъг производствен цикъл. Следователно, за да се увеличи обема на 7-nm продуктите в TSMC, се изисква повече време, отколкото производството на предишните поколения продукти. Независимо от това, AMD са много доволни от качеството на услугата, която получават от TSMC.
След една седмица (на 7 август), AMD на специално събитие ще обяви своите сървърни процесори Epyc, базирани на архитектурата Zen 2, формалният анонс, на които се състоя още през ноември 2018 г.

 

 

Да припомним, че сървърните процесори EPYC на AMD от фамилията “Rome” съдържат до 64 “Zen 2” физически ядра с многонишкова поддръжка, до 256 MB L3 кеш, 8-канален DDR4 контролер на паметта и до 128 линии PCI Express 4.0. Подобно на десктоп фамилията Ryzen 3000, новите EPYC процесори са с мулти-чип конструкция – 7 nm CPU чиплети (кристали) и 12/14 nm I/O чиплет. В случая топ модела Epyc, ще съдържа девет силициеви чиплета.

 

На събитието, Лиза Су подчерта и “зашеметяващият успех” на процесорите от трето поколение Ryzen, който се състои в трикратно увеличение на продажбите в сравнение с предходните поколения в същата фаза на жизнения цикъл. Тоест процесорите Ryzen 3000 се оказват три пъти по-популярни от предшествениците си. Въз основа на първите резултати от продажбите AMD показва увереност, че през втората половина на годината ще може да укрепи позициите си на пазара на процесори.

 

 

Източник AMD 


Етикети: , , , , , , ,Коментари: