Samsung 860 QVO 1TB

Samsung 860 QVO 1TB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.07.2019, 5,507 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Устройствата тип SSD от години насам се опитват да се борят за максимално сериозното завземане на пазарен дял от HDD-тата, като постигането на подобна доминация изглеждаше много трудно постижима преди (да речем) 5 години, но с появата на паметите от тип TLC, промяната в настроенията бе повече от видима. Появата на TLC създаде условия за направата на много “обемни” SSD-та, продаващи се на наистина много приятна цена, макар в самото начало технологията да изглеждаше по-скоро ограничена и не до там надеждна (особено в сравнение с MLC). Сега е време и за следващата стъпка в посока на увеличаване на обема при SSD – технологията QLC.

За QLC вече писахме в нашият материал за Crucial P1, като подобно на прехода към TLC, предимствата са изначално видими – основна цел е повишаване на обема на устройствата, без това да влияе сериозно на тяхната цена. Използването на повишената плътност на клетките изисква и използването на много интелигентен и ефективен контролер, предвид нуждата от максимално адекватен запис върху модулите QLC NAND Flash и пестене на ресурса им. Първоначално се появи предположението, че големите производители на SSD няма да погледнат с добро око на QLC, но когато говорим за сериозен производител на NAND Flash, каквито са Samsung, появата на устройства бе просто въпрос на време. Така на IT пазара се появи Samsung 860 QVO.

Моделното име директно загатва за вида на използван NAND Flash – QLC. За корейската компания това е първото устройство 1TB SSD, което не дотам заможните (финансово) потребители ще имат възможност да си позволят. Опцията за достъпно 1TB SSD е и първата индикация за по-реално изместване на HDD при SOHO PC, както и по-бюджетно ориентираните мобилни системи. При тях 1TB място за съхранение на данни е (почти винаги) напълно достатъчно, а единично устройство 1TB може би е по-добра идея от комбинацията 256GB SSD + 1TB HDD.

Да видим, обаче, какво ни предлагат Samsung с 860 QVO.Всички страници от статията:

  1. И отново QLC SSD, този път SATA.
  2. Samsung 860 QVO 1TB
  3. Тестова система, софтуер, резултати
  4. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментари: