Tenda PH6 AV1000: Непретенциозна алтернатива на LAN мрежа

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 30.08.2019, 2,782 показвания
Страница от ревюто: 1 2


 

Ще продължим разглеждането на така наречените Powerline устройства. Преди това обаче ще припомним, какво представлява Powerline технологията.
Това е технология, която е предназначена за изграждане на домашни (или за малки офиси) LAN мрежи, които използват като физически слой, електрозахранващите кабели. Разбира се този начин си има предимства, недостатъци и ограничения и не може да се сравнява със стандартна гигабитова локална мрежа, но пък от друга страна е бърз и лесен начин за осъществяване на LAN връзка.

 

 

Powerline ви спестява една не особено лека и приятна задача с пробиване и прокарване на кабели в жилището или офиса ви, като използва съществуващите електрически кабели в дома ви, за да изгради с тях LAN връзка. Разбира се, компромис е скоростта, която все още не може да съперничи на гигабитова мрежа, но пък има значително предимство спрямо безжичните Wi-Fi мрежи, когато става въпрос за стационарно разположени PC устройства. Именно поради тази причина, технологията не е особено подходяща за приложения, при които високата скорост на достъп до локалните ресурси е особено критичен фактор.
В това ревю ще се запознаем със стартовия Powerline комплект Tenda PH6 AV1000.

Основни характеристики на Tenda PH6

 


Стартовия комплект съдържа два Powerline адаптера Tenda PH6. Според производителя тези адаптери са проектирани за 3D/HD видео стрийминг и за споделяне на домашните забавления. С най-новата технология HomePlug AV2, адаптера PH6 използва съществуващата електрическа мрежа, като може да предложи скорост на предаване на данните до 1000Mbps. Функцията Plug and play ви освобождава от необходимостта да правите каквито и да били настройки. Поддръжката на Passtrought ви осигурява интегриран електрически контакт, което означава, че като включите PH6 в електрически контакт, той не загубен и може да се използва.
Вероятно не на всички е ясно каква е разликата между HomePlug AV и HomePlug AV2 и затова съвсем накратко ще я обясним на “човешки” език. HomePlug е фамилия от спецификации за комуникация на този тип устройства, което произлиза от името на алианса от водещи компании, като Broadcom, Qualcomm, Sony, Mediatek и др., който изготвят стандартите. Устройствата от този тип имат обозначение от вида например AV или AV2, като след това следва някакво три или четири цифрено число. AV обозначава група устройства с трансфер на данни до 200 Mb/s, като трицифреното число след AV определя колко е точно в конкретния случай. Тоест това е максималната пропусквателна способност на PHY чипа. AV2 обозначава устройства с гигабитови скорости, като например в нашия случай с PH6 e 1000, което означава, че PHY чипа има гигабитова пропусквателна способност. Това е скорост на комуникация между PHY чиповете, а не на LAN порта.

 

 

В нашия случай PH6 е снабден с 1 Gb Lan порт, така че теоретично той не може да бъде лимитиращ фактор. Трябва да се отчита факта, че това са теоретични скорости, подобни на тези при Wi-Fi устройствата, като реалните обикновено се по-ниски от тях и не би трябвало да имате очакване, че ще ги постигнете.
Повече няма да навлизам в подробности, защото който се интересува от тях, може да намери достатъчно много информация в интернет пространството.

 

Спецификации на Tenda PH6Всички страници от статията:

 1. Начало
 2. Инсталация, скорост на трансфер и препоръки


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , ,3 коментара

 1. 1 Неандерталец // 30.08.2019 в 17:56

  Предполагам, тестът с картинката по-горе е от ел.инсталция със заземяване. Доколкото мога да смятам, се получава скорост от порядъка на 30 МB\s, което е супер-добра скорост за мен.
  В такъв случай много по-полезно би било да направите тестове при 2-проводни инсталации със зануляване, защото такива в България са сигурно над 90% от всички инсталации.

  Най-накрая и един глупав въпрос. Имам 2 адаптера, към единия съм включил компа, към другия – (смарт ?) телевизор.
  Какво ще се покаже на екрана му ?

 2. 2 booster // 31.08.2019 в 09:04

  Не видях в спекс до колко метра покриват стабилен сигнал и значи ли, че ако някой друг притежава подобни адаптери ще може да се включи в твойта мрежа?

 3. 3 :) // 09.09.2019 в 10:00

  Устройствата не се объркват, търсят се едно друго. И 10 да имаш вкъщи те се намират 2 по 2. Ако на едното свържеш компютър на другото телевизор, логично нищо няма да се случи, ще имаш връзка между компютъра и телевизора само при условия , че заложиш статични IPта.

Коментари: