Tenda PH6 AV1000: Непретенциозна алтернатива на LAN мрежа

Tenda PH6 AV1000: Непретенциозна алтернатива на LAN мрежа

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 30.08.2019, 2,531 показвания
Страница от ревюто: 1 2


Инсталация, скорости и препоръки
Вече споменахме малко по-нагоре, че Tenda PH6 спада към Plug and Play устройствата, което означава, че не се налага никаква инсталация. Тоест включвате устрйствата в контактите, включвате Lan кабела на единия адаптер към рутера, включвате към другия адаптер Lan кабела на вашето PC и след половин минута системата е готова за работа, което ще забележите и от постоянно светещия зелен цвят на трите статус LED диода на адаптерите.

 

 

Адаптерите комуникират помежду си установяват връзка автоматично, без каквато и да е намеса от ваша страна.
Сега, по отношение на постижимите реални скорости на трансфер на данните, основна роля играе електрическата мрежа. От една страна това е качеството на инсталацията, а от друга качеството на захранващото напрежение – тоест количеството и нивото на смущенията. За голямо съжаление, това последното е голям проблем за родната електрозахранваща мрежа. Даже и да имате перфектно изградена инсталация у вас, тя лесно може да бъде компрометирана, но за съжаление това е родната реалност.
Устройствата Tenda PH6 AV 1000 ги тествахме в офиса ни, като свързаха два компютъра от две съседни стаи. Използвахме за целта тестовата програма Jperf 2.0.2, която има клиентска и сървърна част. След като измерихме скоростта на трансфер посредством Powerline връзка, за сравнение измерихме и скоростта между двете машини и по класическа LAN мрежа.

Powerline speed

 

1 Gb LAN speed

Както може да се види, скоростта чрез Powerline устройствата е значително по-ниска от тази на класическа LAN мрежа, но от друга страна, постигнатата скорост е постоянна (константна) и не варира в такива широки граници, като безжичната Wi-Fi връзка. Освен това е предостатъчна за гледане на UHD съдържание с много висок битрейт. Така, че за домашна мрежа може да се каже, че се представя добре.

Заключение

Определено можем да кажем, че стартовия комплект Tenda PH6 AV1000 е добро решение за изграждане на LAN връзка в дома ви, а даже и в малкия офис, освен ако на всяка цена  не ви е  необходима пълноценна гигабитова скорост. Все пак има и по-високоскоростни решения в лицето на AV2 2000, които се доближават до половин гигабит и могат да се справят с повече едновременни заявки за трансфер, но и цената им е по-различна.
В повечето случаи комплекта PH6 ще ви свърши добра работа, като ще ви спести главоболията по прокарване на LAN кабели, което понякога е доста неприятно занимание, ако трябва да се пробиват отвори в стени или в касите на вратите, кабела да се скрие или да се вкара в кабелни канали и куп други неща, които са времеемки и невинаги крайния резултат е на очакваното естетическо ниво. За комплекта Tenda PH6 AV1000 ще трябва да платите повече (около 120 лв.), отколкото за материалите за LAN мрежа, но пък това ще ви спести много нерви и разочарования. PH6 адаптерите са изключително лесни за инсталиране и използване, дори от абсолютно начинаещ потребител – само включвате и те би трябвало да са в работно състояние до половин минута (или малко повече), без друга намеса от ваша страна.
Има обаче и една друга уговорка. Трябва да разполагате с добра 3-проводна електрическа инсталация, със заземяване, а не с 2-проводна със зануляване. Не че не може да работи на последната, но резултатите няма да са особено добри. Така че ако сте пред дилема каква LAN връзка да направите, трябва да сте сигурни за състоянието на вашата инсталация и най-добре, при възможност, първо да я тествате.Всички страници от статията:

 1. Начало
 2. Инсталация, скорост на трансфер и препоръки


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , ,3 коментара

 1. 1 Неандерталец // 30.08.2019 в 17:56

  Предполагам, тестът с картинката по-горе е от ел.инсталция със заземяване. Доколкото мога да смятам, се получава скорост от порядъка на 30 МB\s, което е супер-добра скорост за мен.
  В такъв случай много по-полезно би било да направите тестове при 2-проводни инсталации със зануляване, защото такива в България са сигурно над 90% от всички инсталации.

  Най-накрая и един глупав въпрос. Имам 2 адаптера, към единия съм включил компа, към другия – (смарт ?) телевизор.
  Какво ще се покаже на екрана му ?

 2. 2 booster // 31.08.2019 в 09:04

  Не видях в спекс до колко метра покриват стабилен сигнал и значи ли, че ако някой друг притежава подобни адаптери ще може да се включи в твойта мрежа?

 3. 3 :) // 09.09.2019 в 10:00

  Устройствата не се объркват, търсят се едно друго. И 10 да имаш вкъщи те се намират 2 по 2. Ако на едното свържеш компютър на другото телевизор, логично нищо няма да се случи, ще имаш връзка между компютъра и телевизора само при условия , че заложиш статични IPта.