Флашване на Radeon RX 5700 с BIOS на RX 5700XT

В раздел: Новини от на 12.09.2019, 1,974 показвания

 

Когато някой потребител купува видеокарта, той си прави сметка между бюджета, с който разполага и нуждите от производителност, като обикновено избира най-оптималния вариант. Не са рядкост случаите, когато се налага да се направи компромис и да се спести малко, като се закупи по-евтин модел. В някои случаи видеокартата позволява да се овърклокне доста добре, получавайки увеличение на производителността от 5-10% , ей така от “въздуха”, което е добре дошло за повечето потребители. Има обаче категория ентусиасти, които търсят скрити вратички, за да изтръгнат всички възможности за тунинг на своята по-евтина видеокарта. Такъв е и настоящия случай, който е един интересен експеримент на колегите от ресурса wccftech, при който се опитват да трансформират видеокартата Redeon RX 5700 във версията RX 5700XT. Все пак поточните процесори са хардуерно заключени, така, че при подобна трансформация, няма да се получи пълноценна RX 5700XT, но пък ще се отключат ограниченията на максималните тактови честоти и TDP. Разбира се, такава манипулация не е за начинаещи потребители, но за хората, флашвали Vega 56 с BIOS на Vega 64, е доста рутинна. Колегите от wccftech са взели фърмуер за видеокартата RX 5700XT и успешно са го флашнали посредством ATiFlash инструмента на по-ниския модел RX 5700 и резултата от тази манипулация може да се види на долните графики с резултати.

 

 

Както се забелязва от тези резултати, увеличението на производителността е доста добро. Разбира се, на всички запознати е ясно, че за постигането им е надвишено доста комфортното ниво на шум на картата, но както има една приказка – “няма пълно щастие”. Колегите съобщават, че картата RX 5700 става много по-гореща и “лакома” от обикновеното. Като експеримент обаче това е страхотно изживяване. В допълнение можете да използвате водно охлаждане, за да охладите горещия нрав на модифицираната версия на вашата видеокарта. Повече информация тук.

Източник: wccftech


Етикети: , , , ,2 коментара

  1. 1 Онзи // 13.09.2019 в 14:51

    А дали си струва, за 6-7-8% увеличение на производителността, което изключително малко хора могат на практика да усетят, да си провалиш гаранцията и да рискуваш прегряване и т.н.?
    Със същия успех можеш и да клокнеш картата, без да променяш биос-а, като проблема с греенето и повишената консумация ще си останат.

  2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 16.09.2019 в 12:20

    Със същия успех не може да се овърклокне, поне докато не се появи свестен BIOS редактор, който да позволява да се пипа по някои настройки! Проблемът е в заложения в BIOS пауър лимит, който ограничава максималния овърклок и засега може да се прескочи само чрез префлашване на 5700 с BIOS от XT, където е заложена по-висока стойност. ;)
    Иначе съм напълно съгласен с първата част – на една сток карта ако има игри, които не вървят добре, колко и да я овърклокнеш, те няма да тръгнат толкова по-добре, че да си заслужава отделеното време, нерви и пари, колкото би си струвало ако се инвестира в по-бърза карта, освен ако не си ентусиаст и обичаш да човъркаш по хардуера, или пък се състезаваш в HWBOT.

Коментари: