Тестван BIOS фикс за поправяне на  boost тактовата честота на Ryzen 3900X

Тестван BIOS фикс за поправяне на  boost тактовата честота на Ryzen 3900X

В раздел: Новини от на 16.09.2019, 1,170 показвания

През последните няколко седмици AMD водеше спор с общността на PC ентусиастите за своите процесори Ryzen от трето поколение. Проблемът, за който хората съобщават е, че тези процесори рядко достигат рекламираната максимална boost честота, дори само за едно ядро в еднонишкови задачи като SuperPi например. Като цяло е прието модерният многоядрен процесор да достига най-високата си рекламирана boost тактова честота на поне едно от своите ядра, като тази честота намалява с увеличаване на броя на натоварените ядра.
Ситуацията изплува на повърхността, когато изтъкнатия професионален овърклокер Der8auer публикува своите резултати от проучване, обхващащо хиляди потребители, от което само едноцифрен процент съобщаваха, че техните Ryzen 3000 процесори достигат рекламираните boost тактови честоти.
Това принуди AMD да обяви, че е намерен бъг в микрокода AGESA и работи по “кръпка” под формата на актуализация, която ще бъде пусната от производителите на дънни платки като актуализация на BIOS, специфичен за техните модели.
Колегите от Techpowerup са получили от ASRock такъв BIOS ъпдейт (версия 2.1 бета) за тяхната дънна платка ASRock X570 Taichi, който съдържа “поправения” микрокод AGESA 1.0.0.3ABBA. С тази дънна платка са тествали дали флагманският (за момента) модел процесор на AMD – Ryzen 9 3900X -, достига рекламираните от тях boost тактови честоти. Също така са тествали дали има промени на boost честотите при многонишково натоварване и как тези промени се отразяват на производителността в селекция от 31 CPU теста и 10 игри в три резолюции.


Резултатите показват, че проблема с Boost честота при еднонишковата производителност вече е минало. Също така е тествана и консумацията след и преди фикса.  Пълно описание на тестовете и получените резултати  може да прочетете на сайта на Techpowerup.


Етикети: , ,2 коментара

  1. 1 Никсън // 18.09.2019 в 19:33

    Странно ,Photoshop намаля производителността си с новия биос ,с цели 4% ! Някой да има идея ,защо е така?

  2. 2 Гого // 20.09.2019 в 12:13

    Ами трябва да питаш леко по-подробно. Първо поне тук никой не ти знае точната конфигурация…Може и във форума да е ясна, но не и под новините. Освен това можеш да се жалаваш на производителя на дънната ти платка, възможно е там да има проблем, понеже явно микрокодът, който не е цял БИОС, а част от него, вероятно не е напълно еднакъв за всички марки и модели дънни платки, или пък ако е еднакъв, тогава не с всички дънни платки показва еднакъв резултат, т.е. може все пак виновен да е производителят на дънната платка, или конкретният ти избор на компоненти. Кой знае-