TSMC ще започне масово производство на 5nm чипове през 2020 г.

В раздел: Новини от на 26.09.2019, 932 показвания

 

Според източници от индустрията на ресурса DigiTimes, TSMC ще започне масово производство на 5 nm полупроводникови чипове през март 2020 г. Влизайки в масово производство две години след въвеждане на производството на 7 nm силиций, се опитва отново да върне закона на Мур.

Изградена с помощта на Extreme Ultra-Violet литография (известна също като EUV), 5 nm (node) технологията трябва да използва съществуващите FinFET транзистори, но с доста подобрения в скоростта, мощността и плътността в сравнение с настоящата 7 nm технология. Предполага се, че скоростта ще се увеличи с около 15%, докато плътността ще се подобри с цели 80%, което е отлична новина за всички клиенти на TSMC. Налице е също така забележимо намаляване на мощността и вече е възможно да се намали консумацията на енергия с около 30%, като същевременно не се губят допълнителни подобрения на скоростта и плътността, които новата 5 nm възлова точка носи със себе си.

 

Източник: Techpowerup


Етикети: ,2 коментара

  1. 1 Гого // 26.09.2019 в 15:59

    А поръчките ще свари ли да си изпълни навреме, или ще трябва да бъдат поръчани още отсега.

  2. 2 Achtung // 26.09.2019 в 18:00

    Последното изречение не е съвсем коректно. 30% е по-икономичен при същите честоти спрямо предния тех процес, 15% е по-производител(пик) при еднаква консумация на дадения чип спрямо същия на стария тех процес, не може и двете едновременно. Зависимост в честотите/консумацията не е линейна, но все пак добра стъпка напред.

Коментари: