Ревю на охлаждаща подложка Genesis Oxid 250

Ревю на охлаждаща подложка Genesis Oxid 250

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 4.11.2019, 1,326 показвания
Страница от ревюто: 1 2


Тестове и резултати

Решихме да видим как ще се отрази този пад  на общото охлаждане на лаптоп. Не е тайна, че подобни джаджи имат ефект при една специфична група лаптопи, които пристигат с не достатъчно добре оразмерено заводско охлаждане и корпусите им се загряват твърде много и много често отлепват графичните чипове. Тази група обикновено обхваща едни  по-стари модели с интегрирано GPU на NVIDIA,  които се водят геймърски (за които вече споменахме в началото на материяла), но на практика са си най-обикновени лаптопи с добавена 3D графична карта.  Така, че очакванията ни не бяха особено големи.  Както и да е, тъй като определено акцента на Genesys Oxid 250 е към геймърските лаптопи, решихме да видим как се справя с една сериозна преносима геймърска машина на Acer – Predator 17.

За теста използвахме обичайно “заподозрения софтуер” OCCT 4.5.2, като тествахме с опцията комбинирано натоварване – едновременно натоварване на CPU и GPU -, за да получим максимално загряване на лаптопа.  Решихме да не използваме резултатите на тестовия софтуер за температурите на CPU и GPU, тъй като невинаги дават правилна преценка.

За нашите цели, решихме за измерване на температурите да използваме термокамера на FLIR. Смятаме, че това е по-достоверен начин, за отчитане на загряването на един лаптоп, тъй като дава информация за температурите в различни зони на корпуса.   Резултатите са отчетени в два режима – с охлаждаща подложка на максимални обороти на вентилаторите и лаптоп поставен на бюро. Термоснимките са направени след един час натоварване във всеки един от двата режима и се виждат на следващите фотографии.

 

Без охлаждща подложка

 

С охлаждаща подложка

 

Без охлаждаща подложка

 

С охлаждаща подложка

Както се вижда, на пръв поглед резултатите може да изглеждат доста смущаващи, но са напълно очаквани, предвид факта, че тестовия лаптоп е топ геймърски модел и е с отлично конструирано охлаждане, от което е изваден максимума. При всички случаи ще има доста осезаем ефект при моделите с 3D функционалност, но нямахме под ръка работещ такъв, за да проверим това.Всички страници от статията:

 1. Начало
 2. Тестове и резултати


Страница от ревюто: 1 2
5 коментара

 1. 1 Azure // 04.11.2019 в 21:22

  от Genesis нещо по-полезно за ревю като RHOD 600 RGB или ARGON 500 ще може ли да предоставят .

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 05.11.2019 в 13:00

  Пратили са слушалки ARGON 570, мишка Xenon 210 но клавиатура не виждам да са изпратили.

 3. 3 nv // 06.11.2019 в 20:20

  Аз си мисля че не ти ли е наред охлаждането на лаптопа подобни подложки не вършат абсолютно никаква работа а единствената полза от тях е, че не можеш да сложиш лаптопа директно върху дивана, юргана, одеялото и т.н., запушвайки по този начин всички отвори отдолу.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 07.11.2019 в 10:43

  Абсолютно си прав! Значи на 5V каквито и перки да се сложат въдушния поток го няма особено. За да има ефективност една перка на толкова ниско напрежение,то трябва да се компенсира със значително по-голям ток. При положение, че USB портовете осигуряват max 0,5A, то много ясно, че и въздушния поток е колкото да се каже, че има там нещо. Другата особеност е, че лаптопа трябва отдолу да е с много голяма решетка (честно не се сещам за такъв), за да може теоретично подобен вид охлаждане да има някакъв ефект. На практика с перки и без перки, все тая. Единствения плюс на подобни подложки е именно да не ляга директно върху дивана лаптопа.

 5. 5 ToHu // 08.11.2019 в 01:44

  Абе зависи, има 80х80х15 които са 37 CFM, спокойно може и 4 такива да влязат под лаптопа, това си е доста въздух, и доста шум естествено. Има ги и на 5 V, въпреки че е малко екзотика, повечето са 12 V, но то не е голям зор да са със step-up инвертор. А иначе стандартен USB 2.0 верно че дава 500 мА, но USB 3 може да дава до 1.5 а тези които са за заряд на батерии, повечето лапатопи вече са с такива могат и 5 А да дават. Едно такова фентилаторче на 5 V е около 350 мА…. въпрос на желание, но вече до колко ще е ефективно е друга бира. Ако е с метален корпус може да е много ефективно, ако е пластмаса все тая колко CFM ще е, основното е че ще създава някакъв поток отдолу.

Коментари: