Logitech MX Master 3 – какво ново ни предлага топ моделът за професионалисти

В раздел: Прегледи от на 29.11.2019, 2,044 показвания

 

Да направиш бестселър не е лесна работа. Особено когато става дума за високия клас периферия. И след като повече от година се радвах ежедневно на моята MX Master 2, наскоро се оказа, че Logitech са решили да конкурират сами себе си и да подобрят най-добрия като ергономия и функции модел мишка за напреднали офис потребители като пуснат наследник – MX Master 3. След около седмица работа с него, вече мога да споделя първи впечатления и повече детайли за приликите и разликите, както и защо и кога си струва да си вземете Logitech MX Master 3.


Размери, материали, контроли

От Logitech не са искали да рискуват с промяна на формата и размера на своя топ модел и с право. Казвайки това, на всички трябва да е ясно, че тази мишка е предимно за мъже заради своите размери. За съжаление левичарите също ще трябва да потърсят друг вариант заради несиметричната форма. Всички тези жертви на универсалността са всъщност плюсове за ергономията, защото мишката ляга в ръката точно и естествено, така че на практика няма как да изпитате напрежение. А това е много важно за всички професионалисти, които не я изпускат с часове, тъй като работата им го изисква.

Както сме свикнали при продуктите на Logitech, използваните материали са много приятни на допир и достатъчно издръжливи. В интерес на обективността, трябва да спомена, че заради триенето мекото покритие на бутоните рано или късно ще се превърне в малко по-гладко точно на местата, на които ги натискате, но това не влияе на усещането или качеството на работа. Самите основни бутони са все така отзивчиви и прецизни, но не са станали по-тихи. Реално това не е нещо, което дразни, защото звукът е като от всяка нормална мишка. Просто Logitech имат и Silent серия, която е осезаемо по-тиха, но и не дава такава отчетлива обрата връзка.
Logitech са променили 3D текстурата на извитата повърхност на мишката, без това реално да променя функцията ѝ, но така лесно можете да различите новия модел. Положителни промени има и в двете скрол колелца и индикацията за нивото на батерията.


 

Една от основните новости при MX Master 3 е магнитното скрол колелце, което може да се върти буквално като лудо – на моменти направо усещате неговата инерция. Всичко това ви помага да скролирате бързо и яростно в дълги страници и документи, но както подобава на такъв спринтьор, спирачките също на лице. Достатъчно е просто да застопорите колелцето и скролът моментално спира. За мен все още остава непонятно защо тази инерция не може да бъде използвана и в обратна посока – когато се връщате нагоре, но за целта можете просто да натиснете колелцето и да плъзнете мишката – също много удобно.

Другото колелце – за хоризонтален скрол – е пораснало значително и вече е доста по-изпъкнало към палеца, за да го откривате по-лесно. Двата бутона (Back/Forward, които можете да препрограмирате) вече се намират под, а не до него. Като цяло това е доста положителна промяна, която прави работата по-интуитивна и намалява значително мисленето и грешните команди.

И двете колелца са загубили гуменото си покритие от предишния модел и са чисто метални със съответния релеф, нещо, което би следвало да подобри издръжливостта им. Очаквах това да промени усещането за тях, но реално няма никаква разлика във възприятието им.


 

Разположението на бутона за промяна на режима на скрола – плавно или на малки стъпки и този под палеца (по подразбиране за превключване между приложенията) е запазено и честно казано едва ли би имало по-подходящо място за тях.

Още една промяна във външния вид на MX Master 3 е индикаторът за нивото на батерията, който вече не е под формата на три отделни светлини, а само един със зелен и червен цвят в зависимост от оставащия заряд. Logitech твърди, че батерията издържа до 70 дни нормално използване и вероятно тази цифра не е преувеличена, защото на практика забравяте кога сте зареждали мишката за последно.

Последната новост по външния вид на MX Master 3 е промяната на порта за зареждане от micro USB на USB-C, която аз лично приветствам. Така че ако имате съвременен смартфон, не ви е нужно нищо повече от неговото зарядно, за да захраните мишката за седмици напред. Разбира се, същото можете да направите и с USB-C кабела, който директно да включите в USB порт на компютъра. Според Logitech 1 минута зареждане, ще ви стигне за 3 часа работа.


Как се движи

Накратко казано – масивно като презокеански лайнер. Това в никакъв случай не означава, че е бавна или има твърде голямо съпротивление, но на практика не очаквайте никаква инертност, което е особено важно за професионалните потребители. Субективно MX Master 3 се усеща малко по-тежка от MX Master 2, но това няма връзка с комфорта на работа или умората. Говорим за 141 срещи 106 грама в полза на новия модел. Според мен можете да ги усетите, само ако ги хванете една след друга.


 

От такава мишка очакваме най-вече да прецизна и това наистина е така. След като настроите желаното DPI ниво, ще се насладите на прецизно и точно придвижване и случаите, в които се налага повторно да селектирате или кликвате върху нещо, са по-скоро изключение. Резолюцията от 4000 DPI е напълно достатъчна за работа и позволява дори да поиграете успешно, но едва ли ще бъдете супер конкурентни в шутърите – за тях Logitech има съвсем различни предложения.

Реално можете да използвате мишката на всякаква повърхност, а по отношение на възможностите за свързване имате избор между unifying приемника и Bluetooth като и двете са достатъчно надеждни и без колебания. За съжаление няма къде да съхранявате приемника в самата мишка, така че трябва да внимавате да не го загубите. Не успях да намеря разлика в живота на батерията при двата режима. Bluetooth ви спестява необходимостта да носите приемника, а и е много по-лесният вариант за свързване, ако имате например съвременен Mac, където разполагате само с 2 USB-C порта.


Важният софтуер

Една от важните екстри на MX Master 3 е възможността за лесно превключване между три устройства (независимо дали PC, Mac, таблет или дори смартфон). Така можете да я вземете вкъщи и да я ползвате с домашните си устройства.
Една интересна екстра, която ще оценят “ударниците”, работещи на повече от една машина едновременно, е т. нар. технология Flow. Тя беше представена още с предишния модел, но това не я прави по-малко впечатляваща. Можете да прехвърляте файлове и текст между трите компютъра просто с copy/paste. Единственото изискване е те да са свързани в една локална мрежа. А когато видите как курсорът на мишката може да преминава от един екран на един компютър на друг за първи път, просто ще ви е трудно да повярвате!


 

Фирменият софтуер Logitech Options вече е доста развит и като интерфейс, и като полезни настройки. Ще можете да персонализирате всички контроли на мишката, а ако това не ви стига, можете да зададете жестове – комбинация от движения при натиснат бутона под палеца. Така с едно кратко интуитивно движение можете например да минимизирате всички прозорци или да ги изведете като миниатюри на екрана.

Освен това Options предлага да създадете специфични профили за различните приложения, където бутоните променят функцията си по ваше желание за максимално удобство. Якото е, че към тези приложения можете да добавите на практика всяка програма, която имате инсталирана на компютъра.

В заключение, ако искате един наистина супер ергономичен и обмислен продукт с най-големия набор от възможности, който се предлага към момента, покупката на MX Master 3 изобщо не стои като въпрос. Още повече, че ъпгрейдът от обикновена мишка със сигурност значително ще повиши комфорта и продуктивността ви. Ако работите с много уеб съдържание, документи, включително големи таблици, презентации, код или сте видео/графичен дизайнер, то Logitech са дали най-доброто от себе си, за да улеснят работата ви с тази мишка. Отново съжалявам за дамите, но вероятно те ще се чувстват по на място с MX Anywhere 2 заради размера.

Ако сте притежател на MX Master 2, все още можете да бъдете спокойни, че имате супер мишка. Подобренията в новия модел определено са стойностни, но няма да променят преживяването ви коренно, така че сами за себе си трябва да решите дали ги искате на всяка цена. Ако да, побързайте да пишете на Дядо Коледа!Етикети: , ,Коментари: