Genesis Xenon 210

В раздел: Блог, Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 28.02.2020, 17,621 показвания

Напоследък обръщаме по-сериозно внимание на марката Genesis, която се превръща в голям хит на българският компютърен пазар през последните няколко месеца. Вече ви запознахме с подложката за мобилни системи Oxid 250, както и с доста приятните геймърски (и не само) слушалки Argon 570. Поради факта, че останахме с много добри впечатления (особено от Argon 570) от тези продукти, решихме да погледнем и към някои други предложения за компютърни аксесоари, които Genesis предлага. И след като видяхме какво може Argon 570, вниманието ни се насочи към един по-прозаичен компонент от аксесоарите за едно PC или мобилна система – компютърната мишка.

И понеже всичко в момента е RGB и гейминг, какво по-хубаво от това да погледнем една геймърски-ориентирана мишка, която обаче предвид доста приятната си цена може спокойно да влезне в употреба и на други потребители – тоест не само на геймърите. “Погледът” ни се спря на Genesis Xenon 210 – мишка, която притежава доста привлекателна цена, а на фона ѝ предлага интересен набор от характеристики и “оборудване”, които може би доста надскачат финансовата страна на нещата.

Ако вече сте разглеждали продуктовите страници на Genesis, и по-конкретно тази част, която отразява геймърските мишки на компанията, вероятно ви е направило впечатление, че компанията е насочила продуктовата серия Xenon именно към геймърите, като им предлага варианти “от-до” т.е. модели от Xenon 200 до Xenon 770. Така да се каже, според възможностите на всеки, както и конкретното търсене на геймърска мишка, която да покрива конкретните изисквания. В този ред на мисли можем да кажем, че Xenon 210 е по-скоро бюджетно ориентирано предложение (да, логично е, предвид клиентската ѝ цена от около 30лв с ДДС), като това не трябва да ви води на мисълта, че “бюджетността” задължително е означава и прекалено много компромиси.

Xenon 210 е базирана на оптичен сензор Avago 5050, предлагащ 3200DPI и тракинг скорост от 30 inch/s, а бутоните ѝ са с ключове Huano (по спецификация издържат 10 милиона натискания). Макар да не отразяват най-доброто на пазара, тези основни за мишката компоненти са напълно адекватни за нейното позициониране и предлагат много добро представяне по време на работа с Xenon 210. Да погледнем сега и всички основни технически характеристики на Xenon 210.

 

Основни технически характеристики на Genesis Xenon 210

  • Оптичен Сензор – Avago 5050
  • Оптична прецизност – 500 dpi – 3200 dpi (променлив контрол чрез бутон)
  • Ускорение – 8G
  • Брой бутони – 8
  • Програмируеми бутони – да, 8бр.
  • Подсветка – RGB
  • Тегло – 134гр.
  • Функционалност – програмиране на бутоните, управление на прецизността, профили
  • Тип връзка с PC – USB 2.0, жична, 200см кабел

 

Цветовата гама на мишката не може да бъде определена по един конкретен начин предвид наличието на подсветка RGB, но ако приемем, че бутона Sniper е постоянно червен, и превключим подсветката към плътно червено, тази мишка в нашите очи най-добре изглежда под формата на устройство в червено-сиво-черно. Но, ако желаете, можете да комбинирате преобладаващият сиво-черен цвят на Xenon 210 с (общо взето) всеки друг цвят на подсветката, както и от някаква тяхна смесица. Подсветката също (съвсем очаквано) може и да “диша”, ако търсите подобен ефект, както и да бъде изключена напълно (единствено четворният индикатор винаги е активен, в червено).

 

Дизайнът на Xenon 210 няма да го коментираме по-сериозно, като можем да кажем, че на нас много ни допадна, но мишката като цяло демонстрира актуалният през последните няколко години дизайнерски подход за геймърски (и не само) мишки, като разбира се са налице някои специфични за Xenon 210 извивки и “странична линия”. Що се отнася до ергономичността и лекотата при употреба….

…Xenon 210 е много удобна компютърна (геймърска) мишка. Наличната гумирана подложка от вътрешната страна на мишката допълнително дава усещане за стабилност и “сцепление” по време на употреба, независимо дали говорим за игри, или за работа под Windows. Xenon 210 определено е продукт, предназначен за хора, използващи мишката с дясната си ръка – на “левичари” определено няма да пасне по същият начин. Не казваме, че е неизползваема, но ергономичният дизайн и позиционирането на допълнителните бутони със сигурност “сочат” към употреба с дясната ръка.

И като заговорихме за бутони, те са общо осем на брой. Осем бутона, осем регулируеми бутона – двата основни (класически), два до тях за управление на dpi и режими на работа, както и три бутона (фабрични настройки – Напред, Назад, Снайпер) от лявата страна на мишката. Не забравяме и последният – самият скролер, който може да се натиска. Можете да правите каквото си искате чрез служебният софтуер на Genesis, който позволява да избирате функцилналност на всеки един бутон, различна от фабрично зададената.

Едно от малкото неща, които не можете да контролирате, е цвят на четворният индикатор за избран режим на работа и/или dpi.

Освен контрол през приложението, самата мишка може да ви ориентира кой режим (Mode 1/2/3) или прецизност се избрали посредством четворният индикатор, намиращ се до левият основен бутон на мишката. От един до четири активни диода сигнализират в кой режим се намирате, което дава много бърз вариант за ориентиране, както и избиране на правилните dpi по време на игра. Самият индикатор показва конкретният избор според това кой бутон натискате т.е. ако контролирате dpi, ще ви показва кой от четирите варианта на dpi сте избрали. Ако контролирате кой от различните режими на работа да е активен, индикатора ще ви показва именно това.

А ето го и споменатият по-горе софтуер за управление на Genesis Xenon 210:

 

Както вече споменах, можете да контролирате всичко свързано с работата на Xenon 210, осемте бутона и оптичният сензор. Софтуерно ви се дава възможност за 3 комбинации на настройки на бутоните чрез режим 1,2 и 3 (трите режима нямат други разлики или специфичности). Добре е тук да се отбележи наличието на общо 5 профила за комбиниране на съвкупността от настройки, като на всеки един от профилите могат да се настройват трите режима (Mode 1/2/3) т.е. погледнато по-мащабно, по софтуерен път можете да направите общо 15 индивидуални настройки за работа на 8-те бутона на мишката. Tова едва ли ще е от към смислените приложения, като по-скоро ние тук виждаме възможност за настройка на профили за 5 ползвателя на мишката, всеки от които ще има възможност модифицира конкретно за себе си всеки от трите режима, според употребата на Xenon 210 в конкретният момент – например игри тип Adventure (Mode 1), игри тип стратегии (Mode 2), игри тип FPS (Mode 3). На отделен профил пък можете да зададете по-общо приложение на мишката –  работа под Windows (Mode 1), геймплей (Mode 2), слушане на музика и видеа (Mode 3). Варианти много.

 

Прецизността на оптичният сензор и контрола над подсветката имат свое собствено подменю, като възможностите за осветяване са три конкретни – плътно, “дишаща подсветка” или Neon (фабрично зададена комбинация от последователна промяна на цвета на дишаща подсветка), както и разбира се напълно изключена функционалност. Отново – какво ще демонстрира Xenon 210 зависи изцяло от потребителя. По време на тестовете нашият Xenon 210 светеше в плътно червено.

 

В заключение

Отдавна не бяхме използвали толкова приятна бюджетно-ориентирана геймърска мишка, която подобно на някои други продукти на Genesis (освен Argon 570, тук можем да включим и Helium 600 2.1, с която аудиосистема ще ви запознаем много скоро) се представя чудесно предвид ценовият сегмент, в който е позиционирана. За споменатите около 30лв взимате геймърска мишка с доста сносна функционалност, която ще ви е удобна за работа (хора използващи мишката с дясната ръка) не само в игри, но и изобщо. В този ред на мисли – макар да е геймърски насочена, Xenon 210 ще се използва и извън актуалните 3D заглавия, като възможността за програмиране на бутоните създава много други идеи за употреба – мултимедийна например.

Ако сте запален геймър и търсите по-висок клас геймърска мишка, които могат да се намерят на българският пазар, Xenon 210 едва ли ще е достойна за вашият фокус. По-добре се загледайте по най-добрите модели на Genesis, например Xenon 770. Но ако търсите нещо по-достъпно, което въпреки всичко да не е “поредната обикновена мишка на ниска цена” и наистина да притежава геймър-ориентирани функционалности, Xenon 210 със сигурност вече е в челните позиции.


Етикети: , ,Коментари: