NVIDIA обявява DLSS 2.0 в новите си драйвери GeForce 445.75

В раздел: Новини от на 24.03.2020, 1,076 показвания

 

 

NVIDIA днес обяви новата си функция за подобряване на производителността Deep Learning Supersampling 2.0 (DLSS 2.0), която се разпространява чрез новите драйвери GeForce 445.75 Game Ready. DLSS 2.0 е вторият опит на NVIDIA за намиране на свещения граал за повишаване на производителността при приемливи нива на загуба на качество (спомнете си какво направи MP3 с WAV). DLSS работи като рендерира 3D сцената с по-ниска разделителна способност от това, на което дисплеят е способен, и я увеличава, чрез дълбоко изучаване на реконструиращите детайли с помощта на предварително обучена невронна мрежа, или казано по-простичко – посредством елементи на изкуствен интелект (AI). Може би двете най-големи разлики между DLSS 2.0 и първия (оригиналния) DLSS, който направи своя дебют с GeForce RTX 20-серия през 2018 г., е липсата на нужда от специфично за играта съдържание за обучение на DLSS невронната мрежа и прилагане на техника на изобразяване, наречена времева обратна връзка.

Както споменахме по-рано, DLSS 2.0 предлага качество на изображението, сравнимо с оригиналната разделителна способност, като същевременно изобразява само 1/4 или 1/2 пиксела. След това използва нови техники за обратна връзка за реконструиране на детайлите в изображението. DLSS 2.0 е в състояние да използва тензорните ядра на GeForce RTX графичните процесори “по-ефективно”, за да изпълнява операциите “2 пъти по-бързо” от оригиналния DLSS. И накрая, DLSS 2.0 предоставя на потребителите по-голям контрол върху качеството на изображението, което се отразява на разделителната способност на изобразяването на вашата игра: балансирано качество (1:2) и производителност (1:4), където съотношението обозначава разделителната способност за рендериране и разделителната способност на дисплея. Мащабирането на разделителната способност е сигурен начин за постигане на производителност, но при забележима загуба на качество. DLSS използва AI за възстановяване на някои от детайлите. Разликата между производителността, спечелена от мащабиране на разделителната способност, и подобряването на качеството на изображението на базата на AI е нетното повишаване на производителността на DLSS. В допълнение към DLSS 2.0, драйверите GeForce 445.75 са напълно готови за „Half Life: Alyx.“

 

Когато DLSS 2.0 е активиран в поддържана игра, неговият механизъм генерира два входа към AI мрежата. Единият е поредица от псевдоними на по-ниска разделителна способност, а другият е синхронна последователност от вектори на движението (данни, които показват DLSS 2.0, в коя посока обекти в 3D сцената се движат от кадър в кадър). Двете поредици данни се подават в AI мрежа, наречена convolutional autoencoder. Това преобразува текущия кадър в по-ниска разделителна способност, от предишния кадър с по-висока разделителна способност и се определя на база пиксел по пиксел как да се генерира по-високо качество на текущия фрейм. В момента DLSS 2.0 е реализиран в четири сравнително нови игри: “Control,” “Wolfenstein: Youngblood,” “MechWarrior 5: Mercenaries,” and “Deliver Us The Moon”.

 

 

NVIDIA публикува впечатляващи резултати от собствени тестове, показващи подобрението на производителността с DLSS 2.0.

 

Източник: Techpowerup 


Етикети: , ,Коментари: