Biostar TA990FXE – интересна алтернатива с AMD 990FX

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.11.2012, 13,107 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


В продуктовата си линия Biostar предлага няколко модела платки с поддръжка на Socket AM3+, но TA990FXE е единственият вариант с чипсета 990FX. TA990FXE е наследник на модела за Socket AM3 – ТА890FXE, но са били направени определени модификации и подобрения с цел по-добро представяне и поддръжка на новите процесори Bulldozer и актуалната версия Vishera. Tова реално е първо поколение дънна платка с чипсет 990FX, което води до някои ограничения спрямо най-новите модификации на дъна с този схемен набор, но за това ще стане дума след малко.

Ето я и самата платка TA990FXE. Червеният цвят върху повечето слотове, конектори SATA и радиаторите за охлаждане на VRM и чипа 990FX е напълно в тон с платките на Biostar, които имат овърклок насоченост. Споменавайки радиатора върху VRM трябва да отбележа, че той има доста голямо значение за представянето на TA990FXE при режимите на овърклок. Това е така, защото платката разполага с не до там сериозното “4+1”-фазно организиране на силовите елементи, което за съвременните чипове Vishera не предлага много големи възможности за овърклок и всичко ще зависи от ефективността на реализираната захранваща схема. С някои изключения можем да кажем, че тя се справя добре, а от Biostar са предвидили вариант за защита от претоварване и от прекомерно завишаване на захранващото напрежение на процесора (завишаване над стойност, над която платката няма да може адекватно да се справя със създадената ситуация).

Biostar TA990FXE поддържа всички актуални и предходни процесори на AMD за Socket AM3+, което включва всички модели процесори Bulldozer и Vishera. За по-старите чипове за Socket AM3 няма смисъл да става дума – тяхната поддръжка е логична. Според актуалният списък с поддържани чипове от Biostar са споделили информация и за някои все още неанонсирани модели, като например FX-4320 и FX-4350. Освен тях списъкът отива нагоре по стълбицата с ядра, минава през FX-6300 и достига до двата най-бързи 8-“ядрени” варианта на Vishera – FX-8320 и FX-8350.

Като платка предназначена за по-сериозни изпълнения не е учудващо да видим повече на брой слотове PCIe x16. Двата слота в бял цвят показват кои са пълноценните PCIe x16, докато третият слот в червен цвят е реално х4. Поради конфигурацията на трите слота е разбираемо защо не можем да направим 3-Way SLI/Crossfire мултиграфична система, освен ако платките не са с еднослотов охладител. Така или иначе 2-way SLI/CF е стандартно налично като възможност, а освен това платката предлага и един слот PCIe x1, както и два слота PCI.

Четирите слота DIMM могат да съберат максимално 32 GB оперативна памет под формата на четири модула по 8 GB. Като платка от първото поколение Socket AM3+ възможностите за честотата на паметта не са много сериозни т.е. преминаването на 2000 MHz ще става само след овърклок по FSB. Множителите за памет позволяват задаването на до 1866 MHz, което за тази платформа е напълно достатъчно, а феновете на по-високите честоти (или разполагащи със съответните модули памет) могат да постигнат и по-висока честота след овърклок.

Чипсетът предлага общо шест порта SATA 6GBps, като пет от тях са предоставени за “интериорна употреба”, докато шестият е изнесен на задния панел на платката под формата на eSATA. На снимката се виждат и други екстри, които показват защо тази платка е част от Extreme Series на Biostar. Диагностичният LED дава информация по време на boot/POST на машината, а когато системата е под Windows показва моментната температура на процесора. Тук се виждат и двата бутона за PowerON и Reset.

Както е известно, чипсета 990FX не поддържа USB3.0, което се поправя лесно чрез добавяне на външен контролер. При TA990FXE този контролер е известният ASMedia AS1042, което означава общо четири порта USB3.0. Два от тях са налични на задния панел на платката, а другите два чрез включване на кабелите на фронт панела на кутията (ако притежава поддръжка на USB3.0) или кабели на допълнителен 5.25″ фронт панел за два конектора USB3.0. Освен двойка USB3.0, задният панел предлага цели два конектора PS/2 за клавиатура и мишка, още четири USB2.0, че дори и Firewire 1394. Налице са и аналоговите и цифрови конектори на звуковият HD кодек Realtek ALC892, както и RJ-45 за GBit LAN на Atheros.Всички страници от статията:

  1. AMD Vishera и възроденият интерес към дънни платки с 990FX
  2. Biostar TA990FXE
  3. BIOS-ът на TA990FXE
  4. TA990FXE и неговият овърклок потенциал
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Ghost // 12.11.2012 в 19:27

    Тъкмо прочетох ревюто , благодарско за което. Едно не ми стана ясно… защо LED Диагностиката е завъртяна, всмисъл .. има ли кутии при които платката стои хоризонтално , или LED-а е напревен просто за да видиш POST кодовете и до там. Но нали пък показва и температурата на процесора… Незнам. Браво на Biostar ,че не се отказаха от пазара и още си пускат готини платки…

Коментари: