Biostar TA990FXE – интересна алтернатива с AMD 990FX

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.11.2012, 13,108 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Ако вече сте обърнали внимание на ревюто на Biostar TZ77XE4 вероятно вече сте наясно с различното BIOS меню на дънните платки на Biostar от ново поколение. Собствената UEFI версия на Biostar предлага много опции за настройка, като в известен смисъл изглежда малко по-разчупен от някои от алтернативните UEFI реализации на конкуренцията.

Това е началният екран на BIOS-а. Както добре се вижда, по време на тестовете TA990FXE използваше актуалната версия на BIOS-а, която е специално за процесорите Vishera. Тук можете да видите и отделните части (подменюта) от BIOS-а, които предлагат различни нива на контрол над системата. В меню “Advanced” например се намира опцията “CPU Configuration”, която притежава някои интересни настройки.

Тук можете да променяте енергоспестяващите зависимости на процесора, както и да определите дали не искате да изключите един или няколко модула (в зависимост от процесора), както и да контролирате дали е активно турбото и дали дънната платка да се съобразява от TDP-то на процесора. При активна функция “HPC Mode” процесора няма да преминава в по-ниски режими на работа (throttle) дори и при най-тежките натоварвания. В такива случаи обаче има вероятност да сработи защитата от прегряване на VRM модулите, особено ако се занимавате с овърклок.

Продължаваме към възможностите за “умен контрол” над процесорния вентилатор, като и тук (подобно на TZ77XE4) се контролира само един вентилатор (за повече перки както е например при Noctua NH-D14 ще трябва да използвате “Y”-адаптер). Контролът може да бъде зададен да се съобразява с това дали вентилатора е с 3-pin или 4-pin организация, както и освен автоматичен контрол ви се дава възможност сами доста прецизно да си настроите сензитивността на развъртане на оборотите на вентилатора и това колко “отложено” да реагира. Общо взето тази опция не съм я срещал при нито една друга дънна платка и позволява наистина много прецизен контрол от страна на потребителя (след като веднъж схване как точно се работи с четирите позиции за финна настройка).

Като оставим настрана стандартните опции за first boot device и това дали да ви е активно или не вграденото аудио/LAN, останалите интересни подменюта са концентрирани в подменю “O.N.E.”. Тук се случват всички промени по настройките с цел овърклок, както и задаване на честоти и тайминги на паметта. BIOS-ът предлага и автоматичен овърклок посредством “V6-Tech Engine”, но това са опции за съвсем непросветлените потребители. За разлика от други производители, Biostar използват настройки на AMD P-States за овърклок на процесора:

Ето как се случва всичко – задавате множителя и напрежението на процесора и неговият “северен мост” и всичко е готово. Тук можете да зададете напрежение на процесора, което обаче няма да е максималното. TA990FXE предлага възможността за добавяне на допълнително напрежение чрез съответното подменю (тук се задават и напреженията на памет, южен мост, HT и т.н.):

 Под натоварване процесора се овърклоква до заявените честоти и напрежения. Паметта се клоква отделно, като максималният множител е “1866 MHz”. Понеже дънните платки с чипсет 990FX не предлагат “работа” с Intel XMP (или нововъведеното AMD AMP), от Biostar предлагат поне възможността да проверите XMP настройките на паметта ви и ако желаете да ги зададете точно тях:

Тази опция дава изключително полезната възможност да видите XMP настройките на вашата памет и е също не толкова често срещано при дънните платки за Socket AM3+.

След като сте задали всички желани настройки, BIOS-ът ви дава възможност да ги запаметите в профил. BIOS-ът на TA990FXE предлага поддръжка на до 5 профила с настройки.Всички страници от статията:

  1. AMD Vishera и възроденият интерес към дънни платки с 990FX
  2. Biostar TA990FXE
  3. BIOS-ът на TA990FXE
  4. TA990FXE и неговият овърклок потенциал
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Ghost // 12.11.2012 в 19:27

    Тъкмо прочетох ревюто , благодарско за което. Едно не ми стана ясно… защо LED Диагностиката е завъртяна, всмисъл .. има ли кутии при които платката стои хоризонтално , или LED-а е напревен просто за да видиш POST кодовете и до там. Но нали пък показва и температурата на процесора… Незнам. Браво на Biostar ,че не се отказаха от пазара и още си пускат готини платки…

Коментари: