Cooler Master HAF-XB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 11.01.2013, 20,127 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Колкото до интериора на HAF-XB, то тук всъщност е и по-интересната част от прегледа на това шаси. Вътрешността на кутията е разделено така да се каже на два етажа, като двата етажа не се засичат вентилационно т.е. горната част на HAF-XB, където е основната част от хардуера не споделя въздушният поток с долната и получава цялата въздушна струя от двата стандартни предноразположени 120мм вентилатора.

 Двете перки не са кой знае какво, но въпреки това вършат доста добра работа. Ако търсите обаче по-голяма ефективност и ниво на RPM/шум ще е добре да помислите за два 140мм вентилатора с правилните обороти (ръчно или автоматично регулирани). Донякъде като неудобство можем да споменем, че при напълно инсталирани компютърни компоненти няма да можете да свалите който и да е от двата вентилатора (особено ако са 140мм) и ще трябва да свалите планката, върху която “лежи” дънната платка (със всичко върху нея). Ако сте обърнали внимание на малките “куки”, налични в долу вляво на лявата 120мм перка, то това са места за прихващане на кабели посредством “свинските опашки”, налични в окомплектовката към шасито. Такива “куки” има на различни места по цялото шаси.

Така изглежда вътрешната част на кутията и по-скоро горното ниво. Отворът в панела за поставяне на дънната платка позволява за монтаж/демонтаж на процесорният охладител и без да “сваляте” дънната платка, но предвид конструкцията на HAF-XB задължително ще трябва да свалите панела от шасито. Добре се вижда и разстоянието от панела до предният капак – там по предназначение може да бъде поставен 240мм воден радиатор, който да си партнира с двата предно разположени 120/140мм вентилатори. Вентилацията на този етаж е подкрепена от възможност за една 120мм перка на задната страна на шасито, както и 200мм на горния капак. Така получавате комбинацията от 2х140мм “входни” вентилатори и 120мм+200мм за извеждане на топлият въздух извън кутията. Тук помагат и вентилационните отвори на страничните капаци.

Поддръжката на дънни платки е видна – форм фактори mATX, ATX и mini-ITX са напълно съвместими. Дори и да искате да сложите 240мм воден радиатор ще можете да съберете и най-широките ATX платки (това не включва eATX) от висок клас.

Сега нека преминем към долното ниво на HAF-XB.

В тази част на кутията се намират четирите вградени позиции за поставяне на 2.5″ HDD/SSD устройства, а до тях е позицията за две 5.25″ оптични устройства. Мястото е наистина много, като опроводяването на кабелите става доста лесно, а дори и да поставите воден радиатор в предната част на кутията ще можете пуснете SATA кабела и от към страничният капак – между него и рамката на шасито има достатъчно разстояние.

Предвид разпределението на хардуера в кутията и позиционирането на SSD/HDD и оптичните устройства в долната част нуждата от по-сериозен въздушен поток не е толкова осезаема, поради което двете позиции за 80мм перки може и да не се “попълват”. Единствено при наличието на 3-4 2.5″ HDD-та може да е от полза да имате поне един 80мм вентилатор.

Едно от най-интересните решения на Cooler Master е начина, по който може да се използват двете 3.5″ позиции за HDD. Компанията ги нарича X-Dock. Тук реално можете да поставите и 2.5″ SSD/HDD, ако не искате да ги фиксирате в самото шаси на долното ниво. Инсталирането става посредством поставяне на тази специална шейна, която прибира диска вътре и го заключва към специална платка с конектори SATA и SATA Power. А от другата й страна…

… са съответните позиции за връзка с дънната платка и захранването. Едва ли има нужда да ви обяснявам предимствата на подобен начин на инсталация за двете 3.5″ позиции, но определено е много удобно.

По-горе споменах, че захранването излиза от шасито с няколко милиметра посредством специална планка. По-голямата част от PSU-то обаче “лежи” върху това предвидено за него място:

В тази кутия инсталирахме 1200W Thermaltake ToughPower Grand и захранването влезна съвсем спокойно и без затруднения. Евентуално грижи бихте имали ако решите да сместите нещо като EVGA SuperNova NEX 1500W, но подобна комбинация на кутия и PSU е много малко вероятна така или иначе.

В крайна сметка след инсталация на хардуера получаваме следното:

Въпреки своята компактност, HAF-XB предоставя възможността за доста чиста асемблация на хардуерните компоненти, което от своя страна е важно за оптималното движение на въздушният поток в шасито. При използване на по-големи захранвания можете да срещнете трудности при поместването на захранването и неговите кабели, които ще са в голяма близост до задната част на X-Dock SATA конектора. В нашият случай бе необходимо малко занимавка да наместим захранващите кабели, като допълнителни проблеми не срещнахме. Предвид позиционирането на захранването и разделението на двете нива на кутията е добре да използвате PSU, при което кабелите са с достатъчна дължина. Тестовото 1200W Thermaltake ToughPower Grand идва с достатъчно дълги кабели, че да нямаме никакви ядове в този аспект (дори са по-дълги от колкото би ни се искало).Всички страници от статията:

 1. Най-новият HAF на Cooler Master
 2. XAF-XB отблизо
 3. HAF-XB... интериора.
 4. HAF-XB - характеристики, спецификации и лични впечатления
 5. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,10 коментара

 1. 1 zeratul // 12.01.2013 в 05:06

  Според мен за 95% от потребителите най-важна е практичността. Кутията трябва да е най-вече красива, за да се вписва добре с домашния интериор, да е компактна и да е тиха. Функционалността – от къде ще минат кабелите, колко лесно ще си сменяш видеокартата и тн засяга останалите 5% от нас. :)

 2. 2 lqlqlq // 12.01.2013 в 12:35

  Този дизайн помага на процесорните охладители да охлаждат, но все пак можеше предницата да се направи малко по-изчистена.

 3. 3 evil // 12.01.2013 в 13:42

  На картинката ви пише 2012. :) нарочно ли?

 4. 4 mollov // 12.01.2013 в 21:10

  Ами не е точно нарочно… по-скоро картинката с “2013” не беше готова овреме, другата седмица ще има корекция :)

 5. 5 Sem // 13.01.2013 в 19:37

  Как пък никой който прави такива кутий не се сети да им сложо отгоре възглавничка където хората да сядат :)

 6. 6 BGRS // 13.01.2013 в 19:47

  Идеално е да си я сложа под масата и на нея да си поставя краката. Американска му работа. Напомня ми за Правец82. Ако и ентусиазма е същия…цена няма.

 7. 7 amd_fan // 14.01.2013 в 16:45

  Много интересна кутия, ако беше излязла по-рано, нямаше да се тровя с водното в тоя му вид, а щях да преместя машината в такова кубче. Цената от $99 е убиец, аз очаквах, че ще е $199. В България ако имаме късмет да я внесат, дано да е под 200 лева. Тогава вариантите стават Define R4 или кубчето, според вкуса.

 8. 8 blabla // 29.01.2013 в 09:37

  Толкова изписано и накрая сифром и словом 1(една) снимка на сглобена машина и то тъмна и нищо се не види ,да прецени човек кутията. Па врътнете от други ъгли и т.н. Ся трябва да търся от гугъл снимки как изглежда като се сглоби нещо в тази кутия…

 9. 9 BUKLUK_CHOVEK // 01.02.2013 в 18:03

  Този “сандък” е доста грозен,а и не виждам как ще се постави на компютърно бюро което е оразмерено за “изправени сандъци” :D

 10. 10 hf // 08.03.2013 в 12:22

  Много интересна, оригинална и практична кутия. Празник на дизайнерската мисъл.

Коментари: