Cooler Master HAF-XB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 11.01.2013, 20,110 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Така разгледаната кутия Cooler Master HAF-XB представлява следното “на хартия”:

Шасито е метално с пластмасов преден панел и вентилационни мрежи на предният панел и горния капак. Размерите са 442мм x 330mm x 423mm, а теглото е 8.2кг. Както споменах по-горе, в комбинация с целият хардуер в кутията общото тегло става доста прилично. Cooler Master HAF-XB може да събере общо шест вентилатора – два 120/140мм на предния панел, два 80мм и един 120мм на задната страна и един 200м на горния капак. Поддържат се до две оптични (или подобни) устройства с размер 5.25″, до шест 2.5″ SSD/HDD (две от които са достъпни чрез X-Dock), както и до две устройства 3.5″ чрез X-Dock.

Що се отнася до окомплектовката, към кутията получавате необходимите крепежни елементи и винтове за тях, както и един сноп “свински опашки”. Наред с това налице е и PC Speaker, както и специалните носещи елементи за монтаж на 2.5″ устройства на вградената рамка с четири позиции. Имайте предвид, че нашата бройка е тестов семпъл, като ритейл варианта може и да съдържа допълнителни елементи.

Лични впечатления:

Кутията е доста солидна. Първоначално ми изглеждаше по-малка, но поставена до 24″ LCD дисплей реално показва големи размери. Това всъщност няма как да не е така предвид интериорните възможности, които се предлагат. Инсталацията на хардуер става доста лесно, но не ми допадна особено нуждата да се сваля дънната платка/охладителя на процесора ако човек иска да свали двете предни перки. Не е болка за умиране, но е неудобство. От друга страна двете 80мм позиции можеха спокойно (с повече желание) да се направят да са 92мм, което щеше да се хареса повече на потребителя. Предвид по-малката нужда от перки на тези позиции това не можем да го приемем за недостатък.

Мястото зад двете предни перки е достатъчно не само да съберете воден радиатор, но ако той липсва да направите достатъчно приятен “cable management”. Въпреки многото кабели на 1200W Thermaltake ToughPower Grand без проблеми успях да “скрия” всички кабели и интериора на горното ниво да остане чист въздушният поток да е оптимален. Носещата дънната платка планка е много лесна за монтаж/демонтаж и позволява за бързо и лесно сваляне на дънната платка. Това обаче бе по-скоро очаквано предвид възможността HAF-XB да се използва и като тестов стенд.

Многото вентилационни отвори определено помагат за добрата вентилация в кутията, дори и да нямате много вентилатори извън двата стандартни. Големият отвор на горния капак позволява за естественото разсейване на топлият въздух, така че не очаквайте той да се задържа в кутията (освен ако нямате инсталирани много и горещи компоненти, които изискват активно (чрез вентилатор) отвеждане на топлият въздух. При споменатият сетъп единствената “изкарваща перка” бе 120мм Noctua NF-F12, като така температурите на процесора и видеокартата бяха идентични с това, което постигам на отвореният стенд Cooler Master Lab.

Идеята за разделяне на двете нива на кутията от към температури и топлоотделяне е една много добра идея от страна на Cooler Master. Въпреки факта, че всичко на “1-ви етаж” не може да създаде достатъчно жега, че да повлияе на разположените на “2-рия етаж” доста по-топли компоненти, това разделяне спомага за създаване на адекватни въздушни потоци от страна на потребителя. Захранването не участва в температурните зависимости в интериора, а 2.5″/3.5″ устройства със сигурност не се нуждаят от най-сериозната вентилация (освен ако не подредите четири 2.5″ твърди диска един над друг, но тогава една/две 80мм перка/перки на съответното място ще решат евентуалния температурен проблем. Що се отнася до горното ниво, разполагането на вкарващи/изкарващи вентилатори на едно ниво е потенциално най-ефективният начин за създаване на директен и адекватен въздушен поток. Поставянето на 200мм изкарваща перка на капака на кутията общо взето ще позволи да поддържате мулти-GPU конфигурация с мощен процесор без да има натрупване на топлина в кутията.

Инсталирането на 2.5″/3.5″ HDD/SSD в X-Dock шейните е елементарно и за разлика от други реализации на такова захващане, самата шейна се разтваря леко по ширина, което позволява за лесното поставяне на 3.5″ устройство и “заключването” му в шейната. При поставяне на 2.5″ ще се наложи да използвате и крепежни болтове.

Макар че е доста тежка, когато е напълно оборудвана, HAF-XB се носи относително лесно посредством дръжките от двете й страни.Всички страници от статията:

 1. Най-новият HAF на Cooler Master
 2. XAF-XB отблизо
 3. HAF-XB... интериора.
 4. HAF-XB - характеристики, спецификации и лични впечатления
 5. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , ,10 коментара

 1. 1 zeratul // 12.01.2013 в 05:06

  Според мен за 95% от потребителите най-важна е практичността. Кутията трябва да е най-вече красива, за да се вписва добре с домашния интериор, да е компактна и да е тиха. Функционалността – от къде ще минат кабелите, колко лесно ще си сменяш видеокартата и тн засяга останалите 5% от нас. :)

 2. 2 lqlqlq // 12.01.2013 в 12:35

  Този дизайн помага на процесорните охладители да охлаждат, но все пак можеше предницата да се направи малко по-изчистена.

 3. 3 evil // 12.01.2013 в 13:42

  На картинката ви пише 2012. :) нарочно ли?

 4. 4 mollov // 12.01.2013 в 21:10

  Ами не е точно нарочно… по-скоро картинката с “2013” не беше готова овреме, другата седмица ще има корекция :)

 5. 5 Sem // 13.01.2013 в 19:37

  Как пък никой който прави такива кутий не се сети да им сложо отгоре възглавничка където хората да сядат :)

 6. 6 BGRS // 13.01.2013 в 19:47

  Идеално е да си я сложа под масата и на нея да си поставя краката. Американска му работа. Напомня ми за Правец82. Ако и ентусиазма е същия…цена няма.

 7. 7 amd_fan // 14.01.2013 в 16:45

  Много интересна кутия, ако беше излязла по-рано, нямаше да се тровя с водното в тоя му вид, а щях да преместя машината в такова кубче. Цената от $99 е убиец, аз очаквах, че ще е $199. В България ако имаме късмет да я внесат, дано да е под 200 лева. Тогава вариантите стават Define R4 или кубчето, според вкуса.

 8. 8 blabla // 29.01.2013 в 09:37

  Толкова изписано и накрая сифром и словом 1(една) снимка на сглобена машина и то тъмна и нищо се не види ,да прецени човек кутията. Па врътнете от други ъгли и т.н. Ся трябва да търся от гугъл снимки как изглежда като се сглоби нещо в тази кутия…

 9. 9 BUKLUK_CHOVEK // 01.02.2013 в 18:03

  Този “сандък” е доста грозен,а и не виждам как ще се постави на компютърно бюро което е оразмерено за “изправени сандъци” :D

 10. 10 hf // 08.03.2013 в 12:22

  Много интересна, оригинална и практична кутия. Празник на дизайнерската мисъл.

Коментари: