Ревю на 23″ LG W2363D 120Hz Full HD 3D-съвместим геймърски монитор

Ревю на 23″ LG W2363D 120Hz Full HD 3D-съвместим геймърски монитор

В раздел: Ревюта от на 29.06.2010, 26,457 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6

«»

LG W2363D използва меню за управление, което не е с типичните физически бутони, а вместо това е заложено на капацитивни сензорни бутони, които реагират на докосване… доколко това е по-удобно е спорен въпрос, но ако досега не сте работили с такъв тип управление може да ви трябва малко време да свикнете да боравите с него ефективно. Самата навигация е съвсем стандартна, като искам да ви обърна внимание на първия бутон отляво надясно, който е означен с икона на джойпад, тъй като той служи за управление на една особено важна функция на монитора наречена TRHU Mode, за която обаче ще стане дума след малко.

Това, което виждате на изображението по-горе е сервизното меню на LG W2363D. Няма нужда да ви давам описание как можете да влезете в него, тъй като реално липсва някаква функция, която да ви е необходимо до управлявате, както например е при Acer GD245HQ, където от сервизното меню можете да изключвате и включвате Overdrive. И тъй като в сервизното меню обикновено човек трябва да знае какво да променя и как да го променя, за да постигне търсения ефект, а в конкретния модел нямаме нужда да пипаме по сервизното меню за каквото и да е продължавам нататък. Ще ви обърна внимание на факта, че тук можете да видите вида на използвания панел, който както се очаква е производство на LG (официално представен към края на миналата година).

Идва ред на менюто за управление на монитора, на което ще се спра само на частта за контрола на яркостта на екрана, тъй като тук има важна особеност. Както стана дума при LG W2363D максималната обявена от производителя яркост на панела е 400 cd/m2, нещо, което ще проверим малко по-късно. Реално докато сте в 2D режим на работа на екрана можете да променяте свободно яркостта на панела (Contrast), но когато преминете в 3D режим слайдера за управлението на яркостта (Contrast, а не brightness при LCD мониторите!) става неактивен за промяна също както и слайдера Brightness, но между статуса на двата има една важна разлика. При Brightess се запазва зададената от потребителя стойност, просто тя не може да бъде променяна докато сте в 3D режим, докато стойността на Contrast бива заключвана на 55, независимо от зададената от потребителя стойност. Резултатът от това е, че макар монитора да може да осигури доста висока максимална яркост, то реално в 3D режим тя не бива оползотворявана изцяло и ще разберете именно защо по време на измерването на цветовото възпроизвеждане на панела малко по-напред. Като резултат осигуряваната в 3D режим яркост не е много по-различна от тази при Acer и другите подобни 3D-съвместими монитори, при някои от които се наблюдава подобно “заключване” на възможността за промяна на яркостта на монитора в 3D режим, докато при други, потребителя има контрол над тези стойности дори в 3D режим.

Причината да не се задава максималното ниво на яркост и често да не се дава възможност на потребителя да променя нивото на яркост се крие във факта, че при по-висока яркост и силно контрастни обекти (светъл върху тъмен обект) се увеличава възможността за появата на така наречените “сенки” около обектите в 3D режим, но това разбира се не е единствената причина за crosstalk/ghosting. В конкретния случай използването на Overdrive функцията, която подава по-високи напрежения с цел да се подобри времето за реакция на пикселите също допринася за някои негативни последствия, но повече за това след малко, и все пак липсата на Overdrive и по-бавната реакция на пикселите също може да доведе до негативни последици при ползване на 3D режим.

Вече стана дума и за така наречения TRHU Mode, но не и за какво точно служи той и каква е реалната полза от него. Тази функция на монитора, която може да бъде активирана и деактивирана е от особена важност за по-сериозните геймъри, тъй като тя има за цел да елиминира така наречения input lag. Тоест забавянето заради обработката на постъпващия видео сигнал от компютъра към монитора, преди той да бъде визуализиран на екрана. Input lag най-често се изразява в закъснение в рамките на няколко кадъра или стандартно 8-16 милисекунди, но тези стойности може да варират в по-тесни или по-широки граници. А както вече стана дума тази функция е от особено значение за по-активните геймъри, за които всяка милисекунда закъснение е от особено значение, защото реално води до забавяне на техните реакции, в следствие на което те може да не са толкова конкурентноспособни спрямо своите противници. Нали се сещате, че ползата от покупката на специализирана геймърска мишка например, която позволява елиминирането на 1-2-5-10 милисекунди закъснение спрямо по-обикновена мишка се обезсмисля тотално, ако използвания за игра монитор добавя едни 16 или повече милисекунди закъснение преди да визуализира кадъра. От друга страна за един нормален потребител това закъснение от няколко десетки милисекунди като нищо остава напълно незабелязано и не поражда никакви проблеми. Защото все пак човек трябва да разполага и с наистина бързи реакции, а не само с хардуер, които елиминира всякакви потенциални закъснения по веригата.

Но да се върнем към функцията TRHU Mode, активирането, на която има за цел да елиминира това закъснение. Стандартно потребителя има възможност да я активира или деактивира от менюто извиквано с натискането на бутона означен с картинката на джойпад. Но при преминаване в 3D режим функцията бива автоматично активирана и потребителя отново няма възможност да я деактивира докато не излезе от стерео 3D режима на визуализация, при което отново му се възстановява пълния контрол. Това е направено с цел да не забравяте да активирате функцията, когато възнамерявате да играете, но така или иначе е добре тя да бъде постоянно активна, тъй като реално не води до никакви видими негативни последици, а определено носи своите ползи.Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 4
 4. Page 5
 5. Page 6


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , ,3 коментара

 1. 1 LG с 3D LCD монитор и телефон в едно, почти… - Bloody's TechBlog // 29.06.2010 в 22:22

  […] […]

 2. 2 Copo // 30.06.2010 в 18:08

  LG FTW

 3. 3 Ревю на 23″ ASUS VG236HE 120-херцов 3D LCD монитор – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 21:32

  […] последния тест на 3D-съвместим монитор и по-специално LG W2363D изминаха няколко месеца и междувременно на пазара се […]