AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 22.02.2011, 26,307 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Още с появата си, Intel Atom показа няколко неща, като по-важните бяха факта, че дори много нисък клас процесор може да ни предложи производителност, която да е в голяма степен адекватна за едно домашно PC, както и факта, че подобен тип машини успяват да понижат толкова сериозно цената, че дори и във времена на криза човек да се замисли за подмяна на домашното PC или да си закупи от “новите свръх мобилни компютри”, наречени нетбук. Не на последно място можем да отчетем и възможността домашната ни машина вече да не заема място колкото един CRT телевизор, а по-скоро да е една малка кутия, дискретно разположена за удобният за употреба 20″-22″ LCD монитор, която комбинация за първи път от много време реално ни предоставя възможността да използваме бюрото/масата за нещо различно от поставка за компютъра и големият монитор CRT, който (последният) между другото и ни “вади” очите с остарялата си технология. Общо взето казано, съвременните технологии позволяват да направим така, че домашното PC (както и офисното, в този ред на мисли) да е нещо повече от две големи кутии, разсейващи много топлина и заемащи много място. До скоро единственият вариант за много малък домашен компютър (или HTPC) бе платформата Atom, под формата на многобройните варианти, предлагащи се от различни производители. И докато Atom имаше редица недостатъци, някои от които поправени от NVIDIA ION, един от основните проблеми бе липсата на алтернатива, от възможността да получим и нещо по-различно, нещо което може би ще ни даде повече възможности за действие, ефективност при работа и най-важното – адекватност на съвременните мултимедийни технологии. С появата на AMD Fusion тази алтернатива е реална, като в този материал ще ви запознаем с AMD Fusion, възможностите на най-ниският клас предложения с кодово име Zacate и подобренията, които тази платформа ни дава спрямо Atom.

Какво е Fusion?

Най-общо казано, Fusion е опита на AMD да предложат своя адекватна версия на процесор с много сериозно интеграция на поддържащите го елементи – контролер за паметта, графично ядро и т.н. При платформата Fusion целите са повсеместни – от най-ниския до най-високия клас, въпреки че най-бързите представители Zambezi и Bulldozer (сървърният чип) няма да притежават вградено видео. В ниският и средните класове обаче, SoC (System-on-a-Chip) е новата най-добра идея за създаване на добри компютърни системи, с адекватна производителност и по-важното – ниска продажна цена. Факт е, че повечето от решенията от нисък клас за Fusion, предназначени за десктоп пазара не би трябвало да прехвърлят с много сумата от 100$ (за дънна платка с интегрирани чипсет, процесор и графично ядро), което означава, че изцяло завършено PC с 2 или 4 GB памет DDR3 и твърд диск от 500-640 GB и подходяща за целта кутия няма да е много над 250-300$. За сметка на това обаче, със сигурност не получавате поредното малко PC, способно да се справи с ограничен кръг от задачи и с ограничена функционалност. Иначе това би било еквивалент на Atom, което от AMD едва ли целят. При Zacate обаче, нещата не стоят така. Нека обаче обърнем малко внимание на това какво точно е Zacate, със своите варианти на процесори и техните възможности.

Едно- и двуядрените варианти Zacate, използващи ядрото Bobcat са общо четири:

 • AMD E-Series – по-бързата вариация, предлагаща по-високи честоти (Е350 @ 1.6 GHz и E240 @1.5 GHz), по-бързият вариант на вграденото графично ядро – HD6310, както и по-високо топлоотделяне – TDP 18W.
 • AMD C-Series – по-бавните модели, работещи при по-ниски честоти (C-50 @ 1.0 GHz и C-30 @ 1.2 GHz), по-бавната графика HD6250, но и два пъти по-ниско TDP спрямо E-Series – само 9W.

Двуядрените чипове са съответно Е350 и С-50, а разликата между HD6310 и HD6250 е единствено в работната честота – при HD6310 имаме 500 MHz, докато при HD6250 трябва да се задоволим с едва 280MHz. Имайте предвид, че Е240 я наличието на само едно процесорно ядро реално ще предлага TDP по-ниско от 18W, но със сигурност не попада в графата 9W TDP, поради което не е и причислено към нея. Същото се отнася и за С-30, който със сигурност ще може да ви предложи по-малко от 9W консумация.

Снимката показва ядрото с големина 75 кв. мм. и произведено по 40nm технологичен процес, което представлява AMD E350. Две процесорни ядра Bobcat, работещи на 1.6 GHz, кеш от второ ниво с обем 512 KB, контролер за паметта DDR3, четири връзки PCIe, графично ядро с поддръжка на DX11, както и логиката за извеждане на образа към видеоприемниците. Всичко това е събрано от AMD в един кристал, а TDP-то е едва 18W.

За изграждане на цялата система от основни и поддържащи чипове, от AMD използват допълнителният “чипсет” Hudson M1, който носи служебното име FCH 1050 (можете да го срещнете и като А50 Series FCH). A50 FCH добавя поддръжка за неща като SATA 6Gbps, USB2.0, HD Audio и допълнителни четири връзки PCIe 2.0.Всички страници от статията:

 1. Fusion е тук
 2. Какви са възможностите на Zacate?
 3. ASUS E35M1-M Pro
 4. Е350 и дискретна графика - има ли смисъл?
 5. AMD E350 и овърклока
 6. Тестова система и софтуер
 7. Резултатите
 8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 Алекс // 22.02.2011 в 16:22

  Супер ревю. Доста добра машинка са скалъпили AMD ,кефи ме :d

 2. 2 Alabala // 22.02.2011 в 18:10

  Машинката е таргетирана към HTPC, а явно ревюращя никога не имал такова. Не са засегнати основните неща, които са важни за едно HTPC.

  По всички ревюта плейването на blu-ray не стига повече 40% горна граница. С кой точно филм ви е накъсвал? 3D blu-ray явно не сте пробвали изобщо. MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи. Стримва звука както трябва? Какъв трансфер се постига през ланката и колко товари машината като стигне до макса? Някакви пробеми с драйверите?

  От сега не си губете времето да тествате с чист Atom без ION, няма смисъл. Чистите Atom-и никой луд няма да ги сложи на домашна машина. Може да изтестествате с един ION да се види, че разликата е минимална, нищо че ION-a е вече на повече от година.

 3. 3 Bobi (biox) // 22.02.2011 в 18:36

  Браво на ревюиращият! Отлично представяне. Даде ми информацията, от която имах нужда. Споделям “…очаквах малко повече от Zacate и E350, но и показаното изобщо не е малко…”
  Определено това би бил изборът ми към момента за HTPC.

 4. 4 Mollov // 22.02.2011 в 19:57

  Alabala, да прав си, не съм имал никога dedicated HTPC… но и в случая ревюто не е с идеята да тестваме само HTPC, щото Brazos-а определено не е само с тая цел… а относно накъсването – ако си обърнал внимание, става дума за чисто процесорно ускорение (а кой е филма се вижда на screenshot-а)… колкото и да са добри тия ядра Bobcat, просто не виждам как на процесорно ускорение горната граница ще е не повече от 40%… когато ускорява през графиката, тогава и при нас бяха отчетени подобни стойности, като повече бяха между 20% и 30%, от колкото повече. През LAN-а трансфера достигаше 55 MB/s, като по-постоянно се поддържаха около 49-50 MB/s. Проблеми с драйверите не съм имал, каквото качих, всичко работеше. Иначе тестове с чист Atom имам, утре ще ги добавя… ION към момента нямам, но за мен е добре да се види и CPU vs CPU как е положението, щото за домашна машина, ускорението през GPU не ти помага за работата под Windows, офис неща и т.н. независими от CUDA (Atom), Stream (AMD) или ускорение през GPU-то.
  Колкото до разликата с ION – да, може и да не е голяма, но тук имаме и момента с цената… и достъпността… защото скоро Brazos-а ще е супер масов (дано от AMD не прецакат това), докато ION-а е не само трудно достъпен (малко готови решения и минимален брой ритейл платки), но и при мобилните почти отсъства.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 22.02.2011 в 22:44

  “MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи.”
  Никога не съм разбирал тая страст да се плюе MPC-HC, единственото, което не ми е вървяло добре с него (всъщност не тръгва заради липса на поддръжка) е амбилайта, ама то е от на филипс софтуера и това, че не ползвам D3D output…

 6. 6 jigita // 22.02.2011 в 22:45

  А едно нетбукче с Онтарио ще разцъкате ли? С-50 имам предвид. Битката между нетбуците до 600лв един вид…

 7. 7 Тодор Богданов (mollov) // 22.02.2011 в 23:30

  Ако ни дадат за тестове – веднага… :)

 8. 8 Yotce // 23.02.2011 в 11:41

  А някаква секретна информация кога ще се появят в България подобни дъна дали няма да споделите ;)

 9. 9 Тодор Богданов (mollov) // 23.02.2011 в 11:54

  Ами не е секретна… недостатъчните количества Zacate и Ontario пречат на пускането на повече продукция в retail канала. Предполагам, че до месец-шест седмици ще има развитие…

 10. 10 Alabala // 10.03.2011 в 11:50

  Под “MPC-HC е ултимативно дървения плеар” имах в предвид, че е много неудобен и е с ужасни контроли. Не, че не работи, но откакто ползвам XBMC и Boxee съм станал много мързелив :) Искам всичко да става с 2 клика и без ровичкане по менюта.