AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 22.02.2011, 26,314 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Дойде време да направим своите изводи за новите процесори Fusion от ниско поколение. Смея да кажа, че очаквах малко повече от Zacate и E350, но и показаното изобщо не е малко. Всъщност на AMD им трябваше да покажат продукт, който да е по-добър от Intel Atom, и в много голяма степен успяха. Да, комбинацията между новите Atom-и и NVIDIA ION е доста конкурентноспособна, но там вече ключов момент играе и цената, което не е за подценяване и отново е в полза на AMD. Ако сравняваме със стандартният чипсет на Intel, NM10, то тогава нещата изглеждат много по-зле за Atom-а. Вградената графика на Intel няма никакъв шанс да е адекватна на Radeon HD6310, да не говорим, че проблема с драйверите седи и не се знае кога и какво можете да очаквате с Atom-а и собственият му чипсет. От друга страна AMD E350 притежава не само много добрият чипсет Hudson M1, но и идващите с него допълнителни екстри като SATA 6Gbps, много USB-та и добавен USB3.0. Актуалността на платформата на AMD е повече от сериозна.

Самият процесор Е350 позволява дори умерен овърклок, като достигайки честотата от 1.9 GHz се представя доста по-добре (в процентно изражение) при работата си с приложения, но реалната полза от този овърклок не е много ясна предвид не големият прираст в производителността, която в сравнение с постигнатото при номинални честоти не е нещо фамозно и което да ви накара да клокнете чипа за постоянно. Както вече стана дума, дори и при 1.6 GHz, новият Е350 е много приличен процесор, който спокойно може да управлява домашното ви (или офисно) PC, а едно HTPC ще може да възпроизвежда всякакви видео и аудио потоци без особен проблем. Където самият процесор не може сам да се справи при видео-ускорението, графичният чип помага много сериозно.

Какво можем да кажем за дънната платка на ASUS – много прилично изпълнение. Въпреки факта, че за някои неща от ASUS може да са се попрестарали леко (например захранването на процесора), цялостното представяне на модела не предизвика нито един отрицателен коментар (може би единствено липсата възможност за промяна на честотата на GPU-то) от моя страна, а големият и масивен радиатор върху чипсета и процесора ще осигури адекватно охлаждане за много време безпроблемна работа. Е35М1-М Pro предлага цялостно решение за домашна или офисна употреба, като имате възможност да използвате дори COM и LPT на такова PC. Мултимедийната й насоченост е явна – 14 броя USB (повечето от които USB2.0), SATA 6Gbps, GBit LAN, HD Audio. Като прибавим към това и опцията да пуснете някоя и друга игра (по-стара, по възможност), машинката изглежда все по-примамлива, на фона на минималната консумация, която регистрира.

Факт е, че първото показно на новата фамилия Fusion на AMD е повече от добро и на място. Не съм много сигурен дали ще видим същите промени в статуквото и в по-горните класове, но за момента по-важното е, че AMD вървят в правилната посока и съумяват да ни предложат нещо, което не е просто опит да се задържат до стабилната конкуренция на Intel. С платформата Brazos (част от Fusion) от AMD показват, че този път като че ли знаят какво правят и го правят добре. Единствено остава да видим как ще се представи и Llano след няколко седмици, а след това и Zambezi. Основата е положена, сега остава да видим и продължението.Всички страници от статията:

 1. Fusion е тук
 2. Какви са възможностите на Zacate?
 3. ASUS E35M1-M Pro
 4. Е350 и дискретна графика - има ли смисъл?
 5. AMD E350 и овърклока
 6. Тестова система и софтуер
 7. Резултатите
 8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 Алекс // 22.02.2011 в 16:22

  Супер ревю. Доста добра машинка са скалъпили AMD ,кефи ме :d

 2. 2 Alabala // 22.02.2011 в 18:10

  Машинката е таргетирана към HTPC, а явно ревюращя никога не имал такова. Не са засегнати основните неща, които са важни за едно HTPC.

  По всички ревюта плейването на blu-ray не стига повече 40% горна граница. С кой точно филм ви е накъсвал? 3D blu-ray явно не сте пробвали изобщо. MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи. Стримва звука както трябва? Какъв трансфер се постига през ланката и колко товари машината като стигне до макса? Някакви пробеми с драйверите?

  От сега не си губете времето да тествате с чист Atom без ION, няма смисъл. Чистите Atom-и никой луд няма да ги сложи на домашна машина. Може да изтестествате с един ION да се види, че разликата е минимална, нищо че ION-a е вече на повече от година.

 3. 3 Bobi (biox) // 22.02.2011 в 18:36

  Браво на ревюиращият! Отлично представяне. Даде ми информацията, от която имах нужда. Споделям “…очаквах малко повече от Zacate и E350, но и показаното изобщо не е малко…”
  Определено това би бил изборът ми към момента за HTPC.

 4. 4 Mollov // 22.02.2011 в 19:57

  Alabala, да прав си, не съм имал никога dedicated HTPC… но и в случая ревюто не е с идеята да тестваме само HTPC, щото Brazos-а определено не е само с тая цел… а относно накъсването – ако си обърнал внимание, става дума за чисто процесорно ускорение (а кой е филма се вижда на screenshot-а)… колкото и да са добри тия ядра Bobcat, просто не виждам как на процесорно ускорение горната граница ще е не повече от 40%… когато ускорява през графиката, тогава и при нас бяха отчетени подобни стойности, като повече бяха между 20% и 30%, от колкото повече. През LAN-а трансфера достигаше 55 MB/s, като по-постоянно се поддържаха около 49-50 MB/s. Проблеми с драйверите не съм имал, каквото качих, всичко работеше. Иначе тестове с чист Atom имам, утре ще ги добавя… ION към момента нямам, но за мен е добре да се види и CPU vs CPU как е положението, щото за домашна машина, ускорението през GPU не ти помага за работата под Windows, офис неща и т.н. независими от CUDA (Atom), Stream (AMD) или ускорение през GPU-то.
  Колкото до разликата с ION – да, може и да не е голяма, но тук имаме и момента с цената… и достъпността… защото скоро Brazos-а ще е супер масов (дано от AMD не прецакат това), докато ION-а е не само трудно достъпен (малко готови решения и минимален брой ритейл платки), но и при мобилните почти отсъства.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 22.02.2011 в 22:44

  “MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи.”
  Никога не съм разбирал тая страст да се плюе MPC-HC, единственото, което не ми е вървяло добре с него (всъщност не тръгва заради липса на поддръжка) е амбилайта, ама то е от на филипс софтуера и това, че не ползвам D3D output…

 6. 6 jigita // 22.02.2011 в 22:45

  А едно нетбукче с Онтарио ще разцъкате ли? С-50 имам предвид. Битката между нетбуците до 600лв един вид…

 7. 7 Тодор Богданов (mollov) // 22.02.2011 в 23:30

  Ако ни дадат за тестове – веднага… :)

 8. 8 Yotce // 23.02.2011 в 11:41

  А някаква секретна информация кога ще се появят в България подобни дъна дали няма да споделите ;)

 9. 9 Тодор Богданов (mollov) // 23.02.2011 в 11:54

  Ами не е секретна… недостатъчните количества Zacate и Ontario пречат на пускането на повече продукция в retail канала. Предполагам, че до месец-шест седмици ще има развитие…

 10. 10 Alabala // 10.03.2011 в 11:50

  Под “MPC-HC е ултимативно дървения плеар” имах в предвид, че е много неудобен и е с ужасни контроли. Не, че не работи, но откакто ползвам XBMC и Boxee съм станал много мързелив :) Искам всичко да става с 2 клика и без ровичкане по менюта.