Ревю на новият Opel Insignia, Cosmo, седан, 1.6 SIDI Turbo, AT

Ревю на новият Opel Insignia, Cosmo, седан, 1.6 SIDI Turbo, AT

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 2.12.2013, 35,949 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


opel-insignia-dark-front

Сега ще обърнем внимание на основните системи за безопасност и удобство по време на шофиране, както и ще споделим нашите впечатления от работата им.

Основни системи за безопасност и удобство

Адаптивна система за управление на предните светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting Plus). Новаторската система на Opel повишава безопасността на движението и значително намалява напрежението у водача при шофиране нощем, регулирайки автоматично и по оптимален начин светлинния поток в различни ситуации на пътя, метеорологични условия и състояние на настилката. На разположение са множество интелигентни конфигурации на светлините на AFL+, сред които автоматичната функция на дългите светлини НВА (High Beam Assist), която се грижи за тяхното включване и изключване на основата на информацията за движещите се насрещно и отпред участници в движението, получена от насочената напред видеокамера. Личното ни впечатление е, че системата работеше доста ефективно, но тестовете ни се проведоха при изцяло сухо и безпроблемно време, като нямахме вариант да проверим какво ще се случи при по-лоши метереологични условия, дъжд и т.н.

Адаптивна система за автоматично поддържане на скоростта АСС (Adaptive Cruise Control) помага на водача в поддържането на предварително избраната скорост на движение, следейки автоматично и за спазването на безопасна дистанция спрямо движещите се отпред превозни средства. В съчетание с автоматична трансмисия, при нужда системата ACC вече може да намали самостоятелно скоростта на автомобила до състояние на покой, след което отново да потегли без намесата на водача. Системата предлага функция за предупреждение на водача за опасност от сблъсък с движещ се отпред автомобил FCA (Forward Collision Alert) с автоматично аварийно задействане на спирачките при неизбежен сблъсък CIB (Collision Imminent Braking) с цел намаляване на негативните последствия от евентуален удар. Наистина ни допадна как АСС изпълняваше своята функция безупречно и особено при извънградско шофиране водача може единствено да се ограничи до “въртене на волана”, докато намаляването на скоростта и дори спиране при наличие на друг автомобил пред Insignia-та се случваше изцяло “служебно”. При тестовете ни за извънградско шофиране по магистрала почти през цялото време използвахме АСС и останахме повече от очаровани от ефективността на тази система. Единствената ни забележка бе, че при магистрално шофиране АСС поддържа доста голямо разстояние спрямо предният автомобил, дори и при настройка за отстояние “много близо”. Щеше ни се разстоянието да е малко по-малко, но пък поддържането на по-голямо отстояние спрямо автомобила отпред от друга страна дава повече сигурност на водача. В градски условия обаче, придвижването в по-голямо задръстване всъщност може и да ви се стори комфортно, имайки предвид липсата от каквото и да било натискане на “газ” или “спирачка” за придвижване. Що се отнася до FCA, поне в градските условия на София тази система няма да предложи висока ефективност, защото допускаше постигане на доста опасно разстояние до предният автомобил, преди изобщо да реши да ни извести за потенциална опасност от сблъсък. В повечето такива случаи индикацията щеше да е прекалено закъсняла, като отчитаме нуждата от време за реакция на самият водач (при натискане на спирачката) и нуждата от съответното разстояние за едно безопасно спиране. Като че ли тази система единствена изневери на нашите очаквания и в сравнение с останалите не се представи на ниво. Що се отнася до CIB, по обясними причини нямахме желание да тестваме тази система.

Функция за ограничаване на скоростта позволява на водача да избере максимална скорост на движение на автомобила – много полезно удобство в градски условия, където съществува вероятност да надхвърлите неволно позволената граница от 30 или 50 км/ч.

Системата за разпознаване на пътните знаци TSA (Traffic Sign Assistant), която регистрира и показва на екрана на централния блок прибори на арматурното табло кръглите знаци за ограничение на скоростта и правоъгълните препоръчителни знаци по пътя като напомняне за водача. Установихме, че системата работи доста ефективно, когато знакът е единствен т.е. не е в комбинация с други знаци. При комбинирането на повече знаци почти винаги правилно отчитане не бе налице.

Системата за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning), която разпознава линиите на хоризонталната маркировка и предупреждава водача със звуков сигнал и ясна индикация на арматурното табло при евентуално неволно напускане на лентата за движение. Тази система извършва активен мониторинг на “осевата линия” и при липсата на подаден мигач (при изпреварване или преустрояване) и застъпване на осевата линия индикацията и звуковият сигнал бяха задължителни. Общо взето не успяхме да отчетем случай, при който маркировката не бе отчетена, дори и в случаите, когато самата маркировка бе доста занемарена. Водачите на МПС, които нямат навик да подават мигач при преустрояване и изпреварване със сигурност ще предпочетат да изключат тази система.

Система за подпомагане на водача при паркиране АРА (Advanced Park Assist), която му помага в откриването на подходящо свободно място с помощта на множество сензори, разположени в предната и задната броня. APA изчислява самостоятелно оптималната траектория на маневрите за паркиране и насочва водача с инструкции за работа с волана на екрана на централната конзола и ясна звукова сигнализация. По време на нашите тестове за успоредно и паралелно паркиране ни допадна начина, по който APA ни навигираше и в комбинация с камерата за задно виждане водачът на Insignia спокойно може да паркира само чрез камерата, след като свикне достатъчно добре с нейното визуализиране и функционалност.

Сред другите функции, използващи данни от радарния сензор са системата за предупреждение за наличие на опасност в “мъртвия” ъгъл от полезрението на водача SBZA (Side Blind Zone Alert), която информира човека зад волана за наличието на превозни средства в близост до автомобила, които той не може да види, както и системата за предупреждение при смяна на лентата на движение LCA (Lane Change Alert), която предупреждава водача за наличие на бързо приближаващи отзад превозни средства в паралелната лента, в която той възнамерява да премине. Нова за Insignia функция е предупреждението за пресичащи зад автомобила превозни средства RCTA (Rear Cross Traffic Alert), която се включва в случаите, в които автомобилът се движи на заден ход, а в напречно разположената улица отзад приближава трафик – от двете посоки и на разстояние над 20 метра. Функциите LCA и RCTA се предлагат в съчетание с видеокамерата за следене на движението на заден ход RVC (Rear View Camer) която също е нова за Insignia. Tя е разположена в зоната над гнездото за регистрационния номер в задната част, a цветната картина от нея се изобразява на екрана на централната колона заедно с динамичен информационен пласт, показващ траекторията на автомобила при движението му на заден ход.

Отново много ни допадна работата на SBZA, която реагира различно в зависимост от това с каква скорост се движите. При по-ниска скорост и движение в градски условия индикацията върху страничните огледала реагира при близост на друг автомобил в “мъртвата точка” на водача на Insignia, като индикацията е чрез постоянно светене на диода. При по-висока скорост и извънградско шофиране SBZA по-скоро се превръща в индикация за бързо приближаващ автомобил в съседната лента, защото засичането му се извършва от по-далеч и индикацията е чрез примигване на диода в страничните гледала. Общо взето доста приятна функция, работеща много ефективно според условията на движение.

opel-insignia-dark-back

Разход на гориво

Преди да пристъпим към споделянето на нашите резултати за реален разход, измерен в истински условия, трябва да поговорим малко за това как производителите на автомобили мерят официалния разход, който обявяват за своите автомобили. Продаваните в Европа автомобили минават през специален синтетичен тест NEDC (New European Driving Cycle), който служи за определяне на вредните емисии и за разхода на гориво, който производителите обявяват за своите продукти. Истината е че принципа на тестване, които е приет не отговаря на нормалния начин на каране на автомобилите в реални условия, в резултат на което е съвсем нормално при реален тест да се види по-висока консумация на гориво спрямо това, което е обявил производителя. При това положение може би се питате защо ви е необоримо изобщо да гледате обявения от производителя разход за гориво на 100 километра в градски и извънградски условия? Причина има и тя е, че тъй като се използва стандартен тест и всички производители на автомобили обявяват спецификациите си според един общ метод на тестване, то може доста успешно да сравнявате различни марки и модели автомобили на база на тези характеристики. Това, за което обаче трябва да сте подготвени и с което да сте съвсем наясно е, че след като си изберете автомобил и започнете да го карате в реални условия, то неговия разход на гориво най-вероятно ще е по-висок отколкото е дал по спецификации производителя, особено през първите няколко хиляди км на пробег.

1.6-литровия SIDI Turbo бензинов двигател в тестовия Opel Insignia автомобил по спецификации е с максимална скорост от 210 километра, ускорява от 0 до 100 км/ч за 9.9 секунди и има разход от 9.1 литра за градско каране, 5.2 литра за извънградско и 6.6 литра на 100 километра комбиниран разход. Съвсем очаквано нашите тестове показаха по-висок разход, като разбира се причината за това е, че нашите тестове се извършват в реални условия и отразяват съвсем обективно каква би била реалната консумация по време на нормално ползване на автомобила. За целта на нашите тестове за разход на гориво в новият Оpel Insignia през цялото време е имало шофьор и пътник, плюс малко багаж които се вместват в рамките на около 200 килограма тегло. Тук трябва да добавим и поне половин резервоар с гориво. Освен това инфоразвлекателната система е работила, възпроизвеждайки музика, а също и климатика настроен да поддържа температура от 22 градуса (тестовете са проведени по-рано този месец преди рязкото понижение на външните температури и падането на снежната покривка). Според нас тези условия отговарят на съвсем нормално ежедневно ползване за такъв тип автомобил и показания при такива условия разход на гориво е съвсем реалистичен и близък до това, което може да очаквате при покупката на чисто нов автомобил Opel Insignia. Всъщност още едно много важно уточнение, а именно, че тестовият автомобил наистина беше чисто нов – тъкмо пристигнал и едва на няколко километра в момента, в който го взехме за тестове.

opel-insignia-sofia-plovdiv

На изображението по-горе виждате разхода за 100 километра от София по пътя към Пловдив през магистрала Тракия, при средна скорост от около 120 километра (зададен максимум от 140) разходът беше 9.2 литра. При изминаването на около 118 километра по магистралата, което горе-долу е пълното разстояние по магистрала Тракия между София и Пловдив разходът беше 9 литра. Автомобилът бе с активирана система АСС и заявени 140км/ч като желана от водача скорост. Опитахме се да поддържаме максимално дълго време тази скорост, като се съобразявахме с пътните условия и трафика.

opel-insignia-plovdiv-sofia

Следват резултатите от обратния път от Пловдив до София само по магистрала Тракия, но за разлика от горния тест тук средната скорост е около 97 километра при зададен максимум от 100, а получения разход за първите 100 километра беше 7.6 литра. На 117 километра, горе-долу цялото разстояние между двата града по магистралата, разходът беше достигнал до 7.3 литра на 100 километра. Тук отново разчитахме на системата АСС.

opel-insignia-sofia-gradsko

Преминаваме към теста за градско каране в София, като това включва каране по малки квартални улици и големи булеварди из цяла София, в това число и традиционното за градско каране висене в задръствания. За първите 100 километра градско каране разходът беше 11.1 литра при средна скорост от 30 километра. След още 100 километра каране в градски условия или малко над 200 само в градски условия средният разход беше 10.8 литра при средна скорост от 30.5 километра в час.

opel-insignia-kombinirano

И за финал резултат от комбинирания разход, който съдържа в себе си тестове при по-бавно и по-бързо извънградско каране, както и по-бавно градско каране по горе долу наполовина и общо около 500 километра. Средният разход, който показа новата Insignia като комбиниран разход беше 10.5 литра.

Както можете да видите нашите резултати дават средно около 2 литра повече разход в реални условия, като това включва наличието на пасажери в колата и използването и като бихте я използвали и вие – с музика и климатик, за разлика от доста скромните “синтетични тестове”, които се извършват при условия, които са далеч от реалистични. В градски условия автомобилът се управляваше съвсем нормално, според пътните условия и трафика, без да се опитваме да търсим условия за икономично шофиране, нито пък си позволявахме да сме агресивни зад волана.Всички страници от статията:

 1. Новият Opel Insignia
 2. Параметри на тестовия Opel Insignia
 3. Поглед отвън и отвътре на Opel Insignia
 4. Системи за сигурност и разход на гориво
 5. Финални впечатления от новият Opel Insignia
 6. Допълнителни снимки от тестдрайва
 7. Допълнително видео от тестдрайва


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , ,21 коментара

 1. 1 Сашо // 02.12.2013 в 17:35

  > Водачите на МПС, които нямат навик да подават мигач при преустрояване и изпреварване със сигурност ще предпочетат да изключат тази система.

  Ха, надявам се тези водачи да използват системата като напомняне да дават мигач.

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 02.12.2013 в 17:37

  Да ти кажа карах известно време умишлено без да давам мигач и сигнализацията е по-скоро дразнеща, от колкото да те подканя да свикнеш да подаваш мигач… при положение, че има копче за изключването на сигнализацията… познай кое ще надделее ;)

 3. 3 noncho // 02.12.2013 в 18:41

  Хубаво ревю, приятен автомобил. Предната Инсигния също е приятна, може би малко в повече бяха вдигнали задната броня и се виждаха “карантиите”.

  Една забележка – в поглед отвън и отвътре очаквах доста повече реални снимки, тези от сайта на Опел всеки който се интересува ги е виждал сигурно.

  Не бих си взел такъв в този клас, просто защото 5 метра дължина в София понякога идват в повече и по-къс миниван ми е по-функционален. А и скоро една Инсигния ми спря в задната броня…

 4. 4 C2K // 02.12.2013 в 21:29

  Opel – второто име на ръждата…

 5. 5 martinp // 02.12.2013 в 22:40

  Поздравления за целият екип изготвил ревюто. Това заедно с ревюто на маздата по-рано са може би най-доброто което е правено в България. Продължавайте все така :)

  ПП: Подкрепям noncho, и аз очаквах малко повече реални снимки.

 6. 6 joroooooo // 03.12.2013 в 11:06

  10л/100км си е сериозен разход за лек автомобил. Смея да твърдя, че дизеловите агрегати са много по-предпочитани заради дооооста по-голямата си икономичност.

 7. 7 will it // 03.12.2013 в 11:55

  The question is, will it run Crysis?!

 8. 8 SDK // 03.12.2013 в 12:26

  Колата изглежда супер. Браво за ревюто, което също е на ниво.

 9. 9 asd // 03.12.2013 в 21:10

  Молов от маздата и опела коя вози по-добре?

 10. 10 mollov // 03.12.2013 в 23:37

  За съжаление Мазда-та я пропуснах :)

 11. 11 Angelinoff // 04.12.2013 в 01:33

  Следващото ревю искам да бъде на другата ми любима марка – BMW :)

 12. 12 Тодор Богданов (mollov) // 04.12.2013 в 12:18

  Чул те Господ… и аз това искам ;)

 13. 13 ghhgh // 05.12.2013 в 03:51

  Вмести да се занимавате с глупости, вижте си подобрете ревютата на пц компоненти, като например в тестовете на видео карти и процесори примерно,да има повече от 1-2 други компоненти с който да се сравнява.
  В тоя ред на мисли кога да очакваме ревюта на микровълнови печки?

 14. 14 Тодор Богданов (mollov) // 05.12.2013 в 11:56

  В момента го обмисляме, специално за най-верните ни фенове, като теб ;)

 15. 15 awful // 05.12.2013 в 19:11

  Не че нещо ама опел си остава една кола за средния потребител а те се опитват да се покачат на нивото на мерцедес и бмв във по високия клас но разбира се знаете че които има пари какво си взима….

 16. 16 Николай Цеков (geniusloci) // 12.12.2013 в 16:08

  То не, че нещо, ама между имане на пари за BMW/MB/Audi и имане на пари за Ford/Opel/Toyota/Mazda/etc. разликата е бая. Само някой да не почне сега със сравненията на базовки срещу коли с всички екстри.

  ghhgh – само за справка да ти кажа – почти никъде няма повече компоненти за сравнения, масово се ползват резултати от предишни тестове, а за да имаш компонентите за следващи тестове, трябва да са твои. Освен да вземеш да даряваш на Моллов по някое друго high-end видео, процесорче и т.н. да има за тестовете?

 17. 17 CuMo // 31.12.2013 в 02:06

  Според мен е добра идея, да изключвате музиката, когато колата ускорява.
  Правите ревю на автомобила, а не художествена импресия. ;)

 18. 18 M // 08.01.2014 в 03:49

  Искате ли да ви дам за няколко дена да направите ревю на моето голфче 3-ка pink floyd edition!?!? В замяна искам само да ми го върнете измито и с резервоар до горе.

 19. 19 Иван // 03.02.2014 в 11:37

  Хареса ми ревюто имам само един въпрос или критика, както щете го разбирайте. Защо BMW 3 и AUDI A4 са конкурент на Insignia-та? Не трябва ли да са BMW 5 и AUDI A6, защото те са конкуренти на Passat по принцип…

 20. 20 CGI // 06.02.2014 в 12:02

  Опел по никакъв начин не е конкурент на Голямата Германска тройка – Ауди,БМВ,Мерцедс и няма и да бъде.Просто Опел си е Опел.Това го знаят и кучетата на село.Инсиниата е просто добър опел.

 21. 21 Пффф // 14.02.2014 в 18:00

  Нито опел, нито челната тройка са конкуренция или ще бъдат на марки като Лексус, Инфинити и т.н, те просто не са за Европа, а всички знаем че са номер 1 на пазара който изисква най много, а това са Американците. Там Опел, Бмв и ауди не се класират защото нямат нивото да бъдат някой там.За Европа Опел е добър избор и ревюто показва доста добри показатели и и дизайн на ниска цена..браво.