Seagate NAS HDD и Seagate SV35 HDD

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 19.02.2014, 18,481 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


NAS_4TB

Оставяйки SV35 преминаваме към другата специализирана серия на Seagate – NAS. Името на тази серия само по себе си доста красноречиво показва какво е предназначението на тези устройства – Network Attached Storage. Ако някога сте имали подобно устройство и сте се сблъсквали с един от най-неприятните проблеми на този тип машинки, а именно съвместимостта с HDD и особено между самите HDD, тогава вероятно ще сте повече от наясно защо е необходимо да има и такъв тип HDD, които да предоставят именно такава съвместимост и стабилност по време на работа. Кои са представителите на тази продуктова серия:

nas_specs

Предвид насочеността за използване в системи NAS е логично дисковият обем да започва от по-високо стъпало, а именно 2 TB. Тук моделите са отново три, като максималният капацитет е 4 TB. За разлика от SV35, при серията NAS не се залага толкова много на максималната производителност, колкото на съвместимостта и стабилната работа на устройството. Скоростите на трансфер са малко по-ниски, но все пак запазват прилични стойности. Въпреки всичко постигането на висока скорост в устройство NAS винаги може да се постигне чрез използване на RAID, така че този аспект от нещата подлежи лесно на корекция. При серия NAS имаме 5900 RPM скорост на въртене на дисковият пакет, 64 MB буфер за данни и отново поддръжка на SATA 6 GBps. Ако смятате, че 5900 RPM не е кой знае какво само ще кажем, че при Western Digital RED скоростта на въртене е 5400 RPM. Както стана дума по-горе в статията, при този тип устройства максималната възможна производителност не е приоритет.

За феновете на пълните спецификации ще добавим и подробните характеристики на трите представителя на Seagate NAS:

nas_specs2

При този модел от Seagate не коментират директно скоростта на въртене на дисковия пакет, но тя е 5900 RPM. Понижаването на оборотите спрямо модели като SV35 например е повече от логично – при NAS дисковете се търси много повече издръжливост на устройството, което е видно и по един друг показател. Максималната работна температура при доста от съвременните твърди дискове е 60С, като се смята, че работата за продължително време при над 50С е доста определяща (в отрицателно отношение) за дълговечността на HDD. При Seagate NAS температурната граница е повишена с цели 10С и е 70С, което дава допълнителна сигурност. Да не забравяме, че устройствата NAS не винаги предлагат вентилация на дисковете вътре, така че повишената температурна граница е добре дошла. Подобно на SV35 и при NAS е налице 3-годишна ограничена гаранция.

В крайна сметка нека погледнем към най-важните и отличаващите се характеристики на Seagate NAS, които го отличават от масовите твърди дискове:

 • Специализирана серия HDD, предназначена за използване в 1-5 дискови NAS устройства.
 • Наличието на технология NASWorks, която включва в себе си контрол на работата на устройството в масива, мениджмънт на консумацията и повишаване на толеранса на устройството към външни вибрации. Чрез контрол на връзката в масива NAS се следи за работата на устройството в масива, без то да бива “изхвърляно” от масива.
 • Ниско ниво на шум по време на работа и възможност за обем на единичен NAS HDD от 4 TB.

Подобно на SV35 и серията твърди дискове NAS спокойно могат да се използват и като устройство за домашното или офисно PC, предлагащи много добра производителност за тези цели. Макар Seagate NAS да са предвидени да работят в комбинация с до няколко други такива HDD в NAS система, тези модели дискове са напълно адекватни на съвременните нужди за HDD в домашна или офисна машина, а също и доста подходящи за дисков сторидж при по-висок клас компютърни конфигурации или работни станции.Всички страници от статията:

 1. Твърдите дискове сега
 2. Seagate SV35
 3. Seagate NAS
 4. Тестова система и условия
 5. Резултатите от тестовете
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , ,9 коментара

 1. 1 Сашо // 19.02.2014 в 17:09

  Важно е да се обръща внимание на Nonrecoverable read errors per bit read. При големите обеми това вече има значение. Добре е да се използва файлова система с корекция на грешки при многотерабайтови системи. RAID в повечето случаи не е достатъчен, защото не хваща този вид грешки. Е, че един бит е подменен в някакво видео или снимка, не е от такова значение в повечето случаи.

 2. 2 hah // 19.02.2014 в 23:04

  ЧАКАМ SSHD!

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 20.02.2014 в 10:27

  Скоро ;)

 4. 4 Онзи // 20.02.2014 в 14:06

  Ще може ли едно сравнение на производителността на SV35 и WD Blue/Black?

 5. 5 acdc // 20.02.2014 в 15:36

  SV35 е “специализиран” (по същество е идентичен хардуер с Barracuda 7200.14, но оптимизиран фърмуер – има тулче на Seagate с което могат да се бъзикат параметрите на диска и да си го направиш така, както ти искаш) за видеообработка и системи за видеонаблюдение, така че в този си вариант е трудно да се сравни с WD Black, кйто е с общо предназначение и удължена гаранция. Все пак ако те интересува, в бенчовете seagate-a е с една идея по-бърз, но практически това не може да го усетиш.

  @hah
  SSHD са проектирани основно за лаптопи и резултатите които показват (специално WD Black^2) са подобни с тези на технологията Intel SRT (кеш SSD)

 6. 6 lqlqlq // 20.02.2014 в 18:14

  За лаптопите най-добре SSD и да се махне пейдж файла.

 7. 7 amd_fan // 21.02.2014 в 08:54

  То и за desktop pc-тата е най-добре ssd :) Несравнимо по=пъргаво работи операционната система на него. Но при лаптопите кяра е още по-голям, защото намаляш топлината/шума/консумацията.

 8. 8 Toto // 21.02.2014 в 17:44

  SV35 1TB за ~120 лева, или WD FZEX за ~20 лева отгоре, но с две години повече гаранция? Това е въпросът, двоумя се сериозно.

 9. 9 GunGod // 19.06.2014 в 19:55

  SSHD е пълен та….к ;) Който не вярва да драсне едно лично да му пратя шотове и тестове на ST1000DM003 и ST1000DX001 Само тях съм тествал.

Коментари: