Преглед на 28-инчовия 4K UHD монитор Philips 288P6

Преглед на 28-инчовия 4K UHD монитор Philips 288P6

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 29.10.2014, 14,661 показвания
Страница от ревюто: 1 2


philips-288p6ljeb-backlight-bleeding

4K LCD панела на Philips 288P6 с WLED подсветка се представя много добре по отношение на равномерност на подсветката, единствено в някои от ръбовете може да се забележи малко по-силна осветеност, но като цяло положението е отлично. При това резултатът е при 300 кандела яркост, ниво, което надали бихте използвали постоянно в домашни условия, така че при настройване на малко по-поносимо ниво на яркост за очите определено не би трябвало да имате забележки към подсветката.


philips-288p6ljeb-viewing-angles

Ето как изглежда и ситуацията със зрителните ъгли, много добро представяне по хоризонталата, особено предвид че все пак говорим за TN панел, макар и от висок клас, по-слабо представяне има що се отнася само да вертикалните зрителни ъгли. Предвид наличието на много добра стойка за регулиране на позицията на екрана, включително и по височина, то с тези зрителни ъгли не би трябвало да имате особени проблеми.


philips-288p6ljeb-color-calibration

Тук ще ви върнем за момент към настройките и спецификациите на монитора, в OSD менюто на екрана стандартно е зададена 2.2 гама и Delta E под 2. Измервайки цветовото представяне на монитора без калибрация при стандартни настройки установихме, че гамата е по-скоро 1.8 а средното ниво на отклонение при цветовото представяне е над 4. Това при 303 кандела на квадратен метър яркост (стандартни настройки на екрана) и 0.38 cd/m2 за черния цвят, след калибрация обаче при загуба от едва около 50 кандела от яркостта можем да постигнем средно ниво на отклонение от около 1.8. Тоест споменаванетона Delta E <2 в спецификациите на продукта вероятно визира представянето след калибрация като средно ниво, нещо, което реално може да получите от 10-битовия TN панел в монитора.

Освен за представянето на монитора и неговите възможности е необходимо да си поговорим за още няколко неща, когато става дума за използването на 4K резолюция при компютрите. Високата разделителна способност при не особено голям диагонал означава доста ситен пиксел, нещо, което може да е и плюс и минус в определени ситуации. От една страна при използване на 4K необходимостта от допълнителна филтрация на образа не е толкова голяма като при Full HD, от друга скалирането към по-ниска резолюция като 1080p например също става доста по-качествено и крайният резултат дори при ползване на по-ниската резолюция не е неприятен. Разбира се за ефективното ползване на 4К в Windows и за работа или например браузване в Интернет ще трябва да си поиграете с настройките за скалиране на Windows операционната система, защото в противен случай някой неща ще са твърде ситни. За съжаление използването на скалиране не винаги е безпроблемно, тъй като доста приложения не са предвидени да могат да се възползват от по-високата резолюция, затова имайте едно на ум.

Когато става дума за гледане на 4К видео съдържание на компютър, който разполага с монитор с поддръжката на такава висока разделителна способност също трябва да се запознаете с някои важни особености. Става дума за това кои видео контролери разполагат с хардуерно ускорение при декодирането на видео с 4K резолюция и кои не, защото в противен случай цялото натоварване за декодирането отива към процесора. Разбира се хората, които са инвестирали в 4K компютърен монитор надали възнамеряват да го използват на слаб и стар компютър, като в същото време да очакват да могат да играят на игри и да гледат 4K видео на него. При Nvidia-базираните видеоконтролери поддръжка на 4K хардуерно ускорение има още от моделите с пето поколение PureVideo HD (VK5), като това включва видеокарти представени още през 2011 година използващи Fermi архитектура, но имайте предвид, че не всички модели от онова време са с VP5. Ако вашата Nvidia-базирана видеокарта е на базата на ядро от 2012 или по-ново то не би трябвало да се притеснявате за наличието на хардуерно ускорение за 4K видео декодиране, като колкото по-нов е графичният чип, толкова по-оптимизирано би следвало да е ускорението. От друга страна от AMD изостават малко по отношение на хардуерно ускорение при декодирането на 4K видео от видеоконтролера, такова беше добавено едва неотдавна с GCN 1.2 архитектурата на компанията, която направи своята премиера с Radeon R9 285. Разбира се имайте предвид, че тук говорим за наличието на ускорение при декодирането на видео за определени “стандартни” алгоритми за компресия и формати, а тъй като разновидности има много е напълно възможно в Интернет да попаднете и на 4K видео във формат, при който декодирането ще бъде извършвано от процесора. Като дори видеокартата ви да не разполага с хардуерно ускорение за декодиране на 4K видео, то при наличието на достатъчно добър процесор бие не би трябвало да имате проблеми с нормалното гледане на съдържанието на клипа.

Тъй като говорим за 4K монитори за компютри, то няма как да не си поговорим малко и за гейминга при тази доста висока разделителна способност. Производителите на видеоконтролери за геймъри – AMD и Nvidia, от доста време се опитват да наложат идеята, че 4K гейминга е следващото ниво, подготвяйки пазара. Първоначално обаче и двете компании имаха известни проблеми с поддръжката на първите появили се в продажба доста скъпи 4K екрани за компютри, но проблемите бързо бяха отстранени и при настоящето поколение достъпни 4K TN решения Като Philips 288P6 не би трябвало да се сблъскате с проблеми що се отнася до драйверна поддръжка или софтуерна поддръжка от повечето гейм заглавия. Проблемът, с който вероятно доста потребители ще се сблъскат обаче е свързан с производителността. От AMD и Nvidia още от началото препоръчват на потребителите, които искат да могат да играят комфортно на тежки игри да заложат на поне две видеокарти от висок клас в Crossfire или SLI конфигурация. При анонса на новите GeForce GTX 980 видеоконтролери на Nvidia миналия месец тествахме как се представя новата карта с 4K резолюция в различни видове като жанр популярни игри и сами се убедихме, че за по тежките заглавия е добре да имате поне 2 карти, за да може наистина да се насладите на максималното ниво на детайли. Защото ако се налага да правите компромиси с нивото на детайли, за да може да постигнете комфортен фреймрейт то по-добре да не бързате с 4K монитор.


Заключение

4К мониторът Philips 288P6 реално е първият ни по-сериозен “сблъсък” с новото поколение монитори с висока резолюция от 3840×2160, сблъсък, който ни остави с доста положителни впечатления за технологията поне що се отнася до 4K при компютърните екрани в момента. От Philips са се постарали да предложат едно достъпно решение, без обаче да правят компромиси с функционалността и възможностите на продукта. Макар и немалко хора да гледат скептично при споменаването на TN панел, то представянето на 4K TN LCD панелите е повече от задоволително предвид крайната цена на мониторите като Philips 288P6 спрямо цената на подобни решения с IPS панели, които са в пъти по-скъпи и трудни за намиране. Мониторът е чудесен избор за нуждите на домашен потребител, който ползва компютъра си за игри и мултимедия или за хора, които могат да се възползват от по-високата резолюция за работа, без тази работа да изисква специфична точност при възпроизвеждането на цветове. Имайте предвид обаче, че не всичкия софтуер и игри работят без проблеми с 4К или ще възпроизвеждат всичко както бихте очаквали в тази резолюция – ще ви се наложи да се сблъскате с някои особености и да си поиграете докато се адаптирате напълно към по-високата резолюция от 3840×2160 точки. Специално за геймърите, стига да не играете само на по-леки онлайн игри например, повечето от които също изглеждат доста по-ефектно в 4K, вероятно ще ви се наложи не само да ъпгрейднете монитора, но също така и компютъра си, освен ако вече не разполагате с две мощни видеокарти готови да приемат предизвикателството гейминг в 4K.Всички страници от статията:

 1. Параметри и възможности на Philips 288P6
 2. Представяне на 4К монитора Philips 288P6


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , , ,8 коментара

 1. 1 борис // 06.11.2014 в 11:06

  Здравейте,
  интересна е тенденцията да се появяват вече 4к монитори…малко е рано според мен. Интересува ме нещо друго,което не сте споменали. На фона на всички тези входове,които монитора има,какви са “максималните” спецификации на самите входове. Смисъл, доколкото знам от всички тия “дупки”, май само DP 1.2 предлага 4к резолюция при 60херца. VGA дори не знам защо са сложили.

 2. 2 Борис // 07.11.2014 в 14:07

  Борис, точно така. За да използваш 4К резолюцията на 60 херца трябва мониторада е включен само на DP 1.2, но ако е включен през DVI примерно пак визуализира 4K но на 30 херца.

 3. 3 Veseliq // 10.11.2014 в 14:23

  Здрасти bloody,

  на тия монитори работят ли им USB 3.0 хъбовете през DisplayPort? По принцип стандарта го поддържа, но някои монитори не са го имплементирали така. Мен ме блазни идеята, че лаптопа ми има DisplayPort и да мога да закачам само един кабел за монитор, мишка, клавиатура, зарядно за телефон и тн като се прибера.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 10.11.2014 в 15:16

  Veseliq, не USB 3.0 хъб-а е реализиран независимо през отделен кабел. Монитора поддържа DisplayPort 1.2, още е рано за 1.3 :)

 5. 5 очен лекар // 11.12.2014 в 14:03

  Зрителен ъгъл: 170°/160° :-(
  Хора ,ама още ли се продават такива боклуци в 2015 г бе ?
  Разберете стандарта е 176°/176°Градуса – еталон
  Не може да купиш 4к монитор и да е с 170°/160° просто е пълна простотия това.
  Отделно ., какви са рефрешите на този монитор ,дайте комуникационната част с входовете какво и как поддържа
  какви стандарти …волтажи … ква карта трябва за да пуснете 4к на 120 херца без трептене няма да се мора да пиша.

 6. 6 очен лекар // 11.12.2014 в 14:24

  178 градуса е стандарта -извинявам се.

 7. 7 Nikalsson // 02.01.2015 в 19:09

  очен лекар, измерването на ъглите се извършва при различни условия при различните производители и това важи за повечето технически характеристики. Няма точен стандарт и всеки производител може да си прави измерванията както му е угодно и съответно както са повече нулите. Спокойно можеш да видиш монитори с големи числа дадени в техническите характеристики, а всъщност ужасна картина, ужасни ъгли, ужасни цветове. Например на почти всеки TN монитор зрителните ъгли и контраста им ги дават като числа по-добри от моите два монитора с S-IPS матрица и още един с PVA, но като седнеш пред тях и провериш с очите си и разликата е доста голяма в полза на IPS и PVA матриците. Никога не гледам техническите характеристики на мониторите, особено ъглите, защото се пишат дадени ъгли /178/ при определено отклонение в картината. А това “определено отклонение” всеки производител може да си го тълкува както му е угодно. Тоест може да се напише и 180 градуса на всеки монитор, ако искаме при дадено отклонение в картината. Затова професионалните монитори се измерват по един начин и няма такива гръмки големи числа, а за потребителите измерванията са по метода на многото нули и големите числа, да го наречем търговски метод.

 8. 8 потребител // 03.01.2015 в 11:40

  Здравейте!
  Бих искал да попитам откъде мога да си го закупя, ще бъда благодарен за всяка информация.