Synology RT1900AC

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 13.01.2016, 8,863 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Пазарът на безжични маршрутизатори (или казано иначе рутери) от доста време е пренаситен от марки и модели в различните ценови диапазони, но това не означава, че не могат да се повяват нови играчи с нови модели. Под нов играч нямам предвид, че Synology е сравнително нова марка (фирмата е създадена през 2000г. и основната и дейност са производството на NAS устройства), но в попрището на безжичната комуникация това и е първата крачка, като предстои да разберем дали е и успешна.

Няколко думи за фирмата: Synology от самото си създаване се занимава с устройства за съхранение на данни – дискови масиви или по-точно NAS (Network Attached Storage) устройства от ниския и средния клас. Компанията е известна на пазара с интересните си решения и гъвкавостта на продуктите си, но за някой от тях ще говорим друг път.

Сега ще се спрем на новия им продукт, който ги извежда в един ако не непознат, то поне напълно нов за тях пазар (предполагам че и затова започват внимателно само с един продукт от висок клас) на безжичните комуникации за домашния потребител и малките офиси – пазар, който може да е доста капризен и претенциозен, а и често иска най-доброто и не прощава грешки.

Моделът с който Synology атакуват се казва RT1900AC:

box

Кутията не е характерна за повечето рутери – доста семпла и не хваща окото, типично за продукти, където не се цели да се привлече вниманието на потребителя с визия, тъй като потребителите, към които е насочен вероятно много добре ще знаят какво да очакват от продукта. Предполагам, че това може да окаже някакво минимално влияние на продажбите по търговските вериги, където част от критерия за избор на продукт е и шарената впечатляваща опаковка.

contents

Не намираме и нищо изненадващо вътре – имаме рутер, трите антени, мрежов (LAN) кабел, стойка с която рутера може да стой изправен, или под 45 градуса, както и захранването (12V 2A).

004Задната част на RT1900AC предлага традиционно очакваното (макар USB порта да не е тук) – бутон за пускане/спиране, WAN порт и четирите LAN порта.

005

От лявата страна е WPS бутона и бутона за пускане и спиране за радио модула.

003

От дясната страна ще намерите USB 3.0 порта и слота за SD карта. На техните възможности ще се спрем малко по-късно.

Ако трябва да се направи анализ на рутера (външния вид, за момента) бих казал, че Synology RT1900AC не изглежда като типичния съвременен рутер и разликата идва най-вече от това, че е с черен матов панел, който няма нищо общо с почти всички останали дву или три цветни модели на конкуренцията, с гланцов и почти огледален финиш. Корпуса е повече от солиден и няма да се подаде лесно на огъване и/или опит за смачкване, нещо, на което може да го подложат някои по-невнимателни потребители.

 Всички страници от статията:

 1. Synology RT1900AC отблизо
 2. Спецификации
 3. Интерфейс и възможности
 4. Тестове и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
6 коментара

 1. 1 BTVGZ // 28.01.2016 в 14:27

  Няколко неточности бих искал да прецизираме. Това за Netflix не е вярно! Отскоро там най-честия въпрос е “koga 6te ima subs?”.
  А сега сериозно. Тия ми изглеждат като поредните недоразбрали дебили. К`ви 1900, к`ви 5 лева? DIR-850L струва 89 лева, а тия баламурници са пуснали това хартиено дърво за над 300. Как да свържа бе младеж?

 2. 2 Сашо // 28.01.2016 в 15:06

  “Не съм сигурен, че всеки има нужда да достъпва домашния си рутер от вън, но за мен това е полезно, а и съм сигурен, че не малка част от вас ще го оценят.”

  И какво, даваш достъп до локалната си мрежа на някаква случайна фирма някъде си?

 3. 3 Григор Стоичков (GrigorBG) // 28.01.2016 в 23:22

  @BTVGZ: DIR-850L е друг клас рутер… Не е уместно сравнението на А-класа и C-класа :-) Дори на “сухи” параметри е 1/2 надолу (1200AC – 300+867, едноядрен, софтуерни възможности…). Най-близкия аналог от D-link е DIR880L, който е на почти същата стойност. Другата сходна алтернатива (Netgear R7000-100PES) отново е на същата стойност…
  Дали ти би имал нужда и дали ти би си купил нещо не го прави хубаво или лошо.

  @Сашо: Това е услуга (екстра), която клиента не е длъжен да използва. При нея “даваш” достъп само до логин интерфейса на рутера.
  Такива услуги се предлагат от много фирми и са доста полулярни при използването на динамични IP адреси.

 4. 4 Никола // 29.01.2016 в 15:03

  @BTVGZ Къде виждаш КК цена от 89 лв?

 5. 5 Свети Петър // 29.01.2016 в 19:15

  Григор е направил ревюто и писал тук.
  Доста интересно, не съм го виждал още от времето на силните AMD процесори, а това беше преди повече от 10 години.

 6. 6 Григор Стоичков (GrigorBG) // 30.01.2016 в 01:02

  @ Свети Петър: Аз съм си тук през цялото време :-) За съжаление то не стига за всичко…

Коментари: