Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,257 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-portal-tv

Няма как да не обърнем малко повече внимание на възможността да използвате Asustor NAS устройствата и като мултимедийни плейъри с помощта на приложението KODI, в това число разбира се и да тестваме колко добре се справя Asustor AS3102T с видео възпроизвеждането. KODI предлага лесен за ползване и интуитивен интерфейс за възпроизвеждане на мултимедийни файлове, като самият му интерфейс е проектиран за лесно ползване както с клавиатура или мишка, така и с дистанционно управление с малко бутони. По подразбиране през HDMI интерфейса на устройството се показва Asustor Portal приложението, от което може да стартирате KODI, но имате възможност да конфигурирате и автоматично да се пуска KODI ако ви е необходим само плейъра.

asustor-kodi-tv

Времето, което е необходимо за да получите достъп до KODI при напълно загасен NAS е около минута и 50 секунди от момента на натискането на бутона за включване. Тъй като обаче е много вероятно Asustor AS3102T да е постоянно включен с цел да имате непрекъснат достъп до съхраняваните на него данни и евентуално други допълнителни ресурси, то ще е достатъчно само да включите телевизора и да превключите на HDMI вход, за да може да възпроизвеждате мултимедийно съдържание през KODI.

4k-h264-video-playback-load

Да преминем към тестовете за възможностите на KODI за възпроизвеждане на по-тежки видеофайлове, нещо, което е от значение за всеки един любител на качествените филми и видео съдържание. Стана дума, че благодарение на по-мощния си хардуер NAS устройството може да възпроизвежда и видео с 4K резолюция и нашия тест с H.264 компресирано 4K видео потвърждава това твърдение, като натоварването на процесора е едва около 30% докато видеото върви. Слабото натоварване на процесора е именно в следствие на използването на хардуерно ускорение, така че докато вие гледате видео това да не пречи на евентуалните други задачи, които се изпълняват от NAS устройството. Всъщност интересен факт, е че например гледането на HD видео през YouTube клиента натоварва повече процесора отколкото го товари 4K видео, явно защото YouTube клиента не използва хардуерно ускорение.

hevc-video-playback-load

Освен най-масово използвания формат за компресия на видео – H.264, напоследък постепенно навлиза и по-новия HEVC/H.265, формат с по-висока компресия, но и по-тежък за декодиране. Съвсем очаквано при липса на хардуерно ускорение за декодирането на H.265 компресирано видео натоварването на процесора достига до 100% и на двете ядра. Тестовете ни показаха, е 720p HEVC видео е на ръба да върви съвсем плавно, но устройството не съумява да се справи с 1080p HEVC видео. Тук нещата са и въпрос на оптимизация, но като цяло имайте предвид, че е добре да избягвате HEVC/H.265 компресирано видео поне към настоящия момент, което не е особено трудно предвид факта, че форматът все още е слабо разпространен.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: