Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,258 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-transfer-speeds

Време е да обърнем внимание и на малко по-сухите тестове свързани с базовата функционалност на всяко едно NAS устройство, в това число разбира се и Asustor AS3102T. Става дума за скоростта на трансфер на файлове от и към устройството през гигабитова мрежа. Благодарение на бързия двуядрен процесор и гигабитов мрежов контролер от Asustor твърдят, че AS3102T може да постигне доста впечатляващи скорости на трансфер при използването на 1 диск или два в RAID 1 масив, какъвто е нашият случай – до 110 MB/s при четене и 112 MB/s при запис.

asustor-read-write-speeds

Нашите тестове потвърждават че тези скорости наистина са постижими, като резултатите постигнати от нас са много близки до тези скорости. Разбира се оптималната скорост на трансфер се постига при използването на големи файлове, ако пробвате да копирате много на брой дребни файлове ще получите по-бавна скорост на трансфер. Тук на помощ може да дойде RAID 0 масив, който да увеличи скоростта при малки като обем и много на брой файлове, но който няма да помогне особено за по-висока максимална скорост с големи файлове. Причината за това е, че реално NAS устройството се доближава много до максималните възможности за трансфер на гигабитовия мрежов интерфейс и по-скоро той започва да играе роля на лимитиращ фактор отколкото останалия хардуер.

asustor-power-usage

Според официалната информация на Asustor потребяваната електроенергия от AS3102T NAS устройството е малко под 14 W при използването на един 3 терабайтов диск при нормална работа. Нашите тестове показаха, че с двата диска на Toshiba с капацитет от по 1 TB имаме около 13-14 вата консумация в нормален режим на ползване, като при по сериозно натоварване тя се повишава до около 16-18 W. Единствено по време на първоначалното пускане на устройството и развъртането на дисковете забелязахме моментен пик до около 30W, което не е проблем, предвид, че от Asustor са предвидели захранващ адаптер с мощност от 60 W.

asustor-max-noise-level

За потребителите, които се притесняват че едно NAS устройство може да бъде шумно и да пречи на домашния уют и тишина, то няма никакъв повод за притеснение при Asustor AS3102T. При нормална работа с автоматично управление на охлаждащият 70 mm вентилатор на устройството нивото на шум е под 30 децибела, тоест е по-тихо от нормалния фонов шум, който е типичен за дома и е доста под този в един офис например. Разбира се нямаше как да не пуснем охлаждащата перка на максимум, за да измерим и максималното ниво на шум. Оказа се малко над 51 dBA, ниво, което вече се усеща като шум, особено в тиха стая, но също така ниво на шум, което надали някога ще чуете да идва от NAS устройството. При автоматичен режим на работа на перката е много малко вероятно температурните условия да се влошат чак толкова, че перката да заработи на максимум, но все пак имайте предвид че е възможно да се случи в някаква по-екстремна ситуация.

asustor-animation

Заключение
Мрежовото устройство за съхранение на данни Asustor AS3102T не само изглежда добре, но също така предлага качествено изпълнение и надеждна работа, а и изненадва приятно като лекота на ползване и много богата функционалност. Възможностите на NAS устройството за разширяване на базовата му функционалност са наистина огромни благодарение на стотиците лесни за инсталация и ползване допълнителни приложения. Благодарение на наличната мултимедийна функционалност, с покупката на Asustor AS3102T и свързването му към телевизора, вие си спестявате нуждата от допълнителен видеоплейър. Използването на софтуера KODI на практика превръща NAS устройството в пълноценен мултимедиен плейър с поддръжка дори на 4K видео, без това да пречи на многобройните други възможности. Единственото, което може да не допадне съвсем на някои потребители е не много ниската цена, но тя е напълно оправдана предвид това, което получавате като хардуер и софтуерни възможности. Наличната 3 годишна гаранция пък ви гарантира, че няма от какво да се притеснявате за няколко години напред, а след нейното изтичане вероятно вече ще е време да се насочите и към по-актуален модел, който да отговори на нарасналите ви с течение на времето изисквания. Добрата новина е, че от Asustor имат доста богата продуктова гама, която предлага и по-висока производителност, още допълнителни екстри и най-вече възможност за увеличаване на броя на дисковете и съответно обема за съхранение на данни.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: