Ревю на QNAP HS-251+ 2-дисково NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 10.11.2016, 14,193 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


qnap1

NAS или Network Attached Storage устройствата за съхранение на данни и мрежов достъп изминаха доста дълъг път от скучните кутии, в който се поставят обикновенни дискове и се свързват към локалната мрежа. Разбира се този тип устройства не са изчезнали, просто благодарение на еволюцията на хардуера и по-големите нуждите и изисквания на потребителите към NAS устройствата техните възможности вече са доста по-богати. Стане ли дума за домашни потребители, а не за корпоративни такива, то тогава изискванията към едно NAS устройство се променят още повече. Не е важно то само да бъде бързо и да работи надеждно, но също така да не е шумно, да изглежда добре, да е лесно за използване и разбира се да може да прави много повече от това да съхранява данни и да осигурява достъп до тях по мрежата. Фокусът на това ревю е именно едно такова доста интересно предложение от QNAP в лицето на тяхното HS-251+ NAS устройство за 2 диска, което е предназначено за домашни потребители и отговаря на разширения набор от изисквания, които те вече имат…

qnap2

Кратко представяне на QNAP HS-251+

QNAP HS-251+ е дувдисково NAS решение, което е с изцяло пасивно охлаждане за безшумна работа, разчита на 4-ядрен процесор за висока производителност и разполага с HDMI видео изход за свързване към монитор или телевизор. Освен това NAS устройството далеч не прилича на повечето стандартни продукти от този клас, дизайнът е по-скоро съобразен с възможността потребителите да го използват в хола заедно с телевизора и като мултимедиен плейър. Наличието на мощен процесор и HDMI конектор за свързване към екран, в комбинация с подходящ мултимедиен плейър като софтуер, определено разширява многократно възможностите на устройството. И като стана дума за софтуерни възможности, имайте предвид, че използването като мултимедиен плейър далеч не е единствената допълнителна функционалност на QNAP HS-251+… списъка с допълнителни приложения, от които може да избирате е много голям.

Благодарение на бързия, като за NAS устройство, 4-ядрен процесор с ниско енергопотребление, в комбинация с широкия набор от софтуерни възможности на устройството, резултатът е не само високи скорости на трансфер, но и доста добра многофункционалност. QNAP HS-251+ използва фирмената операционна система QTS 4.2, която е уеб-базирана и разполага с много лесен за ползване и многофункционален интерфейс много подобен на познатите ни от смартфоните мобилни операционни системи. Това дава възможност за лесното наблюдение и управление на NAS устройството, дори от потребители, които за пръв път боравят с такъв тип решение, особено когато стане дума и за инсталиране на допълнителни приложения.

Друга доста интересна особеност на QNAP HS-251+, освен HDMI видеоизхода, е наличието на не само един гигабитов мрежов интерфейс, а на два такива. По този начин, свързвайки двата 1 Gbps мрежови порта към вашата локална мрежа, може да извлечете максимума от възможностите на устройството под формата на по-висока максимална скорост на достъп до данните и услугите, които се намират на него. Имайте предвид, че тази функционалност с два мрежови интерфейса е предназначена за подобряване на ефективността в ситуации, където устройството се използва едновременно от повече от един потребител. Причината за това се крие във факта, че при единичен потребител, който е свързан с 1 Gbps мрежов интерфейс няма как само той да се възползва от по-висока скорост. Ако в същото време още един потребител използва NAS устройството обаче е възможно и двамата да имат оптимална производителност, без излишно забавяне или закъснение.

qnap3

Основни спецификации на QNAP HS-251+

– Процесор: Intel Celeron J1900 2.0 GHz quad-core processor (максимум до 2.42 GHz)
– Памет: 2GB DDR3L RAM
– Flash памет: 512MB DOM
– Твърди дискове: 2x 3.5″ HDD или 2x 2.5″ HDD/SSD
– Тави за дискове: 2x Hot-swappable tray
– LAN портове: 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
– LED индикатори: Status, LAN
– USB портове: 2x USB 3.0 ports, 2x USB 2.0 ports
– HDMI интерфейс: 1x
– Бутони: Power/Status, reset
– Високоговорител аларма: System warning
– Дистанционно управление: QNAP RM-IR002 Remote Control
– Размери: 41.3 x 302 x 220 милиметра
– Тегло: 1.56 килограма за самото устройство
– Енергопотребление (W): S3 sleep mode – 0.6W, HDD standby – 7.1W, In operation – 15.8W (с 2 x 3TB WD WD30EFRX NAS HDD)
– Ниво на шум: 6.5 dB(A)
– Захранване: външен адаптер 60W, 100-240V
– Допълнителна сигурност: Kensington security slot for theft prevention

qnap4

Наличният 4-ядрен процесор Intel Celeron J1900 с ниско енергопотребление се справя отлично с нуждите на едно такова NAS устройство, като той спокойно може да бъде охлаждан изцяло пасивно и да осигури напълно безшумната работа на QNAP HS-251+. Разбира се, за да елиминирате всякакъв шум от устройството ще е необходимо да използвате и SSD дискове, които нямат механични движещи се части, за разлика от нормалните твърди дискове. Ако инсталирате обикновени твърди дискове в NAS устройството, то все пак ще има някакъв шум идващ от дисковете, но дори той не би трябвало да е неприятно висок при използване на подходящо решение под формата на твърди дискове предназначени за NAS устройства.

Максималното енергопотребление на процесора е 10W, според неговите спецификации, като цялото пасивно охлаждане се извършва благодарение на отчасти металния корпус на NAS устройството. Освен за охлаждането на процесора, металният корпус служи и за охлаждането на дисковете, които поставяте в самото устройство, като по този начин няма нужда от използването на охлаждащи вентилатори. Наличната системна памет е с обем 2GB, като това би трябвало да е напълно достатъчно за нуждите на повечето потребители, които ще използват много от допълнителните възможности на NAS устройството. Имайте предвид, че паметта не може да бъде ъпгрейдвана.

Що се отнася до възможността за свързване на външни носители на данни, като USB флаш устройства или твърди дискове, то QNAP HS-251+ е напълно подготвен и за това с цели 4 USB порта – 2x USB 2.0 и 2x USB 3.0. Освен за външни носители на данни тези портове може да бъдат използвани и за свързване на допълнителни периферни устройства, като например WiFi адаптер и други. Вече стана дума за наличието на 2 гигабитови мрежови порта за постигане на по-висока максимална скорост на трансфер или приоритизиране на определени услуги в режим на едновременно използване от повече потребители. Стана дума и за HDMI видео изхода, който позволява превръщането на NAS устройството в мултимедиен плейър, но дори това далеч не изчерпва възможностите му.

qnap5

Стандартната окомплектовка на QNAP HS-251+

QNAP HS-251+ идва с всичко необходимо за свързването и използването на устройството, като единственото допълнително нещо, което не е включено в стандартната окомплектовка разбира се са дискове. Захранващият адаптер е външен и е с мощност 60W (12V, 5A) с цел да може да захрани и по-сериозни твърди дискове, ако решите да инсталирате такива с по-голям обем например. Окомплектовката включва два мрежови кабела за връзка, налице са и два комплекта винтове за монтаж, според това дали инсталирате 2.5-инчови или 3.5-инчови дискове. Включено е и инфрачервено дистанционно управление и разбира се съвсем стандартното кратко ръководство за монтаж на NAS устройството. Имайте предвид, че въпреки наличието на HDMI порт, то кабел за свързването му не е включен в комплекта, така че, ако възнамерявате да използвате тази функционалност то ще ви трябва допълнително такъв кабел.

qnap6

Инфрачервеното дистанционно управление QNAP RM-IR002 заслужава да му се обърне малко повече внимание, тъй като то е супер ценен помощник за тези от вас, които биха използвали възможностите за възпроизвеждане на мултимедия директно от NAS устройството на телевизор или монитор. Самото дистанционно е доста компактно и удобно за ползване, реагира бързо и адекватно на командите на потребителя и предлага повечето от основните бутони за навигация и управление. Това, което му липсва обаче е набор от бутони за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание като старт, пауза и стоп бутон, а също и бутони за прехвърляне на предишен или следващ файл например. Тези бутони биха улеснили работата и увеличили функционалността, защото биха спестили нуждата от използването на софтуерно меню на плейъра за извикването на тези функции. Така или иначе за да можете да използвате пълните възможности на NAS устройството, когато то е свързано към екран най-вероятно ще искате да свържете и клавиатура и мишка към него (най-добре безжични).Всички страници от статията:

 1. Накратко за QNAP HS-251+
 2. По-детайлен поглед отвътре
 3. Инсталация на носители за данни
 4. Първоначална инициализация и конфигурация
 5. Наблюдение и управление през QNAP QTS 4.2
 6. Използване на HDMI интерфейса и външен екран
 7. Тестове, преки впечатления и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 flashko // 12.11.2016 в 13:59

  Над 800лв. Не четох всичко но не видях цена.

 2. 2 acdc // 01.12.2016 в 12:58

  “Използването на уеб-браузър без клавиатура и мишка например е на практика невъзможно….”
  Android + Qremote от Google Play и няма нужда от клавиатура и мушка – все пак няма да се чати и да се пишат документи на телевизора

Коментари: