Още някои аспекти на Ryzen 5 (и 7)

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 5.05.2017, 18,355 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8В предишната статия разгледах производителността на новите процесори на AMD, но това не покрива всички аспекти. Един от проблемните моменти за момента е работата с по-бързите варианти на DDR4 паметта. Стандартно се поддръжа до DDR4-2667, но са налични и множители за памет до DDR4-3200. Работата с последната обаче е доста трудна и далеч не всички модели и успяват да я достигнат. Заедно с това нека да видим и каква е ползата от овърклока до 4 ГХц.

Боксовите охладители

Но преди да поемем в тази посока нека да кажем и няколко думи за предлаганите охладители. Wraith Spire ще се предлага като стандартен боксов модел за повечето 65 Вт процесори, докато Wraith Max засега е наличен само като опция за системните интегратори, макар че според изявленията на АМД те обмислят да пускането на пазара на версии на 95-ватовите си модели екипирани стандартно с него.

В предишната статия вече казах , че макар и на косъм, с Wraith Max е възможно да подкарате Ryzen 5 1600X на 4 ГХц, за което вероятно помогна и факта, че тестовият семпъл работеше на сравнително ниско напрежение. С 1500Х даденият охладител нямаше никакви проблеми за 4 ГХц. Но как се справя Wraith Spire? Логично, предвид липсата на топлопроводи, той се представя малко по-зле, като 4 ГХц се оказаха непостижими с него, но пък успях да го закрепя на 3,9 ГХц с напрежение 1,3 Волта. Тоест ако не сте максималист на клока, спокойно може да се възползвате от предоставеното охлаждане. Този модел се използва и за Ryzen 5 1600 (без X), но според мен там можем да забравим дори и за 3,9 ГХц, предвид повишената консумация на процесора от повечето ядра, но едни не лоши 3,7-3,8 ГХц би трябвало да са напълно възможни с него.

Друг аспект от поведението на охладителите е, че и двата искат да имат добър въздушен поток около тях. Предвид използването на AMD Radeon Fury X за тестовете, на задната стена на кутията беше разположен радиаторът на водното охлаждане, което ограничава потока около процесора. На горната стена се намираше друг 120 мм вентилатор, но явно това не беше достатъчно. За това по време на тестовете за овърклок вентилаторът на водното охлаждане на Fury X беше принудително поставен на около 2000/мин, тъй като в противен случай температурите пълзяха стабилно нагоре с по 5-7 градуса. Така че ако искате да използвате боксовите охладители за овърклок, е добре да сте екипирани с добре проветрена кутия и поне 120 мм и то ефективен вентилатор на задната стена. В добавка активирането на XFR кара температурите на стандартни честоти да подскачат от време на време с по няколко градуса, но това е очаквано.

Заедно с това АМД явно са решени да се преборят със стигмата за изключително шумни решения свързана с предишните им боксови охладители, тъй като използваните в новите модели 92 мм вентилатори са практичекси безшумни в по-големия диапазон от работата си и дори на максималните си около 2700 оборота създават едва забележим и определено не дразнещ шум. Wraith Max използва познатата ви схема на захващане с щипка за скобата около цокъла, но предвид размера му и наличните 4 топлопровода ще ви трябва малко време, за да напаснете нещата. Wraith Spire пък на свой ред има ново закрепяне с помощта на пружинни винтове за планката на цокъла под дънната платка, което предполага да премахването на пластмасовата скоба около процесора. За сметка на това закрепянето е изключително надеждно и доста лесно и това е оправданието на АМД за новото разстояние меджу дупките на цокъла – ако разгледате внимателно охладителя, ще видите, че при стария размер болтовете щяха да попаднат под 92 мм вентилатор и завиването им ако не невъзможно, щеше да е изключително трудно.

И накрая няколко думи за сравнение с продаваните на пазара охладители от среден клас. С вече познатият ви ID Cooling SE-214X лесно може да свалите примерно 5 до 10 градуса според на настройките и съответният процесор. Той ще ви предложи лесна работа на 4 ГХц спрямо Wraith Spire, и по-ниски температури спрямо Wraith Маx, нивото на шум обаче не е по-ниско, а дори субективно погледнато май е малко по-високо, а и трябва да заплатите примерно 50 лв отгоре. В този смисъл, ако се гледат цените в чужбина, където някои от ОЕМ комплектите с Wraith Max са се промъкнали до потребителския пазар и се продават за 30-тина евро повече, може би решението на АМД да предлага 95 Вт моделите без охладител не е чак толкова лошо.Всички страници от статията:

  1. Боксовите охладители
  2. Тестови системи и софтуер
  3. Производителност с DDR4-3200 памет - AIDA64
  4. Производителност с DDR4-3200 памет - приложения
  5. Производителност с DDR4-3200 памет - игри
  6. Овърклокване - производителност в приложения
  7. Овърклокване - производителност в игри
  8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , , , , ,Коментари: