AMD Zen2 с кодово име Matisse, ще се появи през 2019 г.

В раздел: Новини от на 27.09.2017, 5,479 показвания

Съвсем скоро в интервюто си, шефа на маркетинга на настолните процесори и платформи в AMD, Дон Волигроски, сподели, че Zen-базираните процесори Ryzen и Threadripper, са “най-лошият сценарий” за производителността на тази архитектура. Това твърдение е базирано на факта, че има още неща за подобрение, които са били известни още по времето на излизане на Zen и инженерният екип на AMD e бил добре запознат с тях. По една или друга причина, те са останали върху чертожната дъска, най-вече заради ограниченото време и бюджет. Това дава на AMD добра отправна точка за бъдещи подобрения на архитектурата, някои от които трябва да видим във второто издание на Zen.
Испанският ресурс Informatic Cero, смята, че се е добрал до истинска информация (според тях), от “кухнята”, която представлява “пътна карта” на AMD за 2019 г.

От нея ясно се вижда, че при настолните процесори, през следващата година, трябва да се появят Pinnacle Ridge, които са Zen+ и би трябвало да са с нов технологичен процес (12 nm), като генерална репетиция за Zen 2 и подобрена производителност спрямо Summit Ridge. Второто издание на архитектурата Zen е планирано за 2019 г., в лицето на фамилията настолни процесори Matisse, както и мобилните Picasso.


Етикети: , , , , , , , ,12 коментара

 1. 1 SEPULTURA // 27.09.2017 в 12:51

  “Това твърдение е базирано на факта, че има още неща за подобрение, които са били известни още по времето на излизане на Zen и инженерният екип на AMD е бил добре запознати с тях. По една или друга причина, те са останали върху чертожната дъска, най-вече заради ограниченото време и бюджет. ”

  После се питате защо ,хора като мен избягват продуктите на АМД. На тях все неще не им е наред.Я консумация,я температури,я драйвери,я минрокодове (за cpu),оправдания..оправдания…. Дълги години бех с АМД. Няколко процесора и 7-8 карти и един ден,просто ми писна от нескопосаните им неща и минах на intel+nvidia и от този ден на татък,няма да се върна на АМД ако ще и да слагат продуктите си в пакети “кроки” :D

  Въпросът ми към хората купили си ЗЕН е:

  След като АМД ви прецака с тези недоразработени ЗЕН 1 (че и си признават вината),ще си купите ли ЗЕН 2 ?!

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 27.09.2017 в 13:39

  Малко… говориш глупости…

  Преди години имах около 2 часа на разположение да си говоря с главният архитект на Nehalem… из между всичко, което коментирахме, спомена и разработката на архитектурата. Спомена, че някои неща се е наложило да оставят за следващото поколение, защото Nehalem не е бил достатъчно “зрял” за тях… и разни такива…

  Та… недей да говориш ей така, щото си фен на Intel… най-малкото изглежда глупаво, щото съм почти сигурен, че си вярваш ;)

 3. 3 Бай Ставри // 27.09.2017 в 14:34

  Новината може само да ни радва. Това гарантира подобрението в производителността на am4 платформата в лицето на CPU частта. Или казано по друг начин, ще има още мноооого процесори за този сокет, които ще бъдат по-добри от 1800x.

 4. 4 SEPULTURA // 27.09.2017 в 15:59

  Не ми се спори за “фенщина”. Не ми се занимава да се разровя из форума и да цитирам теб самия за да видиш сам каква “фурнаджийска лопата си”. Три месеца фен на АМД,хвалби..хвалби,излезе нов интел – 3 месеца фен на интел,хвалби за него.Сега явно си на вълна “АМД”. И двамата знам,че интел и nvidia,винаги са били по-добри/производителни от АМД. Това е неуспорим факт доказан с годините. Аз лично нямам пристрастия. Бих минал на АМД пак стига да имат качествени продукти.Но за съжаление нещата към днешен ден са си все същите- картите са им по-слаби от на конкуренцията,процесорите не се справят по-добре с игри от конкуренцията. Така е нали?!
  Все пак се радвам,че АМД се напъват да пускат продукти,защото така размътват пазара хем с цени хем с провокация на конкуренцията да ъпгрейдва продуктите си.Та от тази гледна точка гледам положително на тях,но за сега не бих похарчил пари за продукт.

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 27.09.2017 в 16:23

  Чакам те да ровиш и да покажеш каква фурнаджийска лопата съм… сериозен съм. Ако не покажеш нещо адекватно (което няма как да стане, защото грешиш сериозно) – значи просто си лаладжия. Ако намериш и покажеш – ще ти се извиня публично, че съм те нарекъл лаладжия.

  P.S. Цитати от преди 10 години не вършат работа.

 6. 6 Denislav Slavchev // 27.09.2017 в 17:42

  @SEPULTURA
  Процесорите не се проектират с една едничка цел – гейминг. Както виждаш при гейминг може и да са по-слаби Ryzen-те, но в другите неща къртят. Ако не гледаш някакви резултати от бенчове, а играеш, никога няма да усетиш, че с AMD-о гейминга е по-лош, защото тогава процесорът ще ти бъде най-малкият проблем.
  P.S А това с “фурнаджийската” лопата, точно пък на Тодор да му кажеш, си е направо “бисер”. :D

 7. 7 Мементо // 27.09.2017 в 22:30

  Така ли било, значи и Athlon 64 заедно с Phenom II бяха по лоши и слаби от интел аналозите, когато AMD ги изкараха ?
  А за видеокартите Radeon 9800 дали не смачка nVIDIA, както и Radeon HD5870 след това и Radeon 5970 все сгасиха нвидиа. А за печката Hawaii R9 290X дето трепа и оригиналния Titan, заедно с GTX 780TI, после nvidia изкараха Maxwell и GTX 980 биеше 290X, днес обаче са наравно.
  Та какво ще кажеш за тия продукти, или ще се направиш, че не си видял какво пиша ?
  От кога игрите са най важното нещо ? Или е понеже във всеки бенчмарк Zen размазва интелите, особено спрягания за най добър игрален процесор 7700К дето бих го взел само, ако ми го подарят, защото е сглобен като в час по трудово на китайците.

 8. 8 Eistee // 27.09.2017 в 23:35

  SEPULTURA, ти правиш грешката да разсъждаваш от позицията на юзър, който иска най-доброто. Всъщност обаче си на бюджет (не можеш да отидеш в някоя фирма и да им кажеш “Ето ви тук златната ми кредитна карта, искам най-добрия възможен компютър в Света…”, нали?), а точно в това отношение intel така и никога не успя да надмине AMD – да предложи повече производителност за същите пари (или иначе казано: “за конкретен бюджет”). То всъщност това е и важното, но не всеки го схваща. Както не всеки е умен, не всеки е красив, чернокос и т.н. Карай си на intel и nvidia и бъди щастлив. Като дораснеш до AMD – тогава ще можеш да коментираш с успех и статии като тази.

 9. 9 Dan Mitkovski // 28.09.2017 в 09:30

  Здравейте :)
  Винаги ще има спор между големите играчи в този бизнес.Вси е фен на някаква марка и държи да се изкаже Винаги в плюс за нея,Но не винаги може да е прав.Прав е са Себе си.Мойто мнение е,че от доста години ползвам продукти на AMD.Някакси останах на тази марка защото само те експериментират с нещо ново,докато водещите марки с над 80% ръст (Intel/Nvidia) трупат пари и не им се занимава да търсят друг вариант като този им върви на печалба.Та AMD сбъркаха с “модулната архитектура”,пробваха да направят нещо,но като има някой над теб който е зялял пазара с “класически ядра”,да се оптимизира специално за тези процесори софт,игри и т.н,ще мине доста време което ще се окаже накрая излишно.Трябваше Phenom II да го развият на нов технологичен процес,малко промени по дизайна,инструкции и т.н.Потънаха още повече надолу,изтърпяха всякакви Критики но все пак успяха да предложах накрая нещо адекватно с ZEN архитектурата.Май забравяте факта,че Intel смени няколко архитектури + оптимизации на 14nm тех.процес.А AMD стъпва за 1ви път на 14nm.И все пак с 1вия си опит AMD се изкачиха от дъното рязко нагоре в борба с новите предложения на Intel.Отстъпват с малки изключения,но според мен е някъде в средата м/у предишното поколение и сегашното на Intel.За процесорите за сега толкова :)
  За видео картите, изостанаха от Nvidia вярно е,опитват се да компенсират както могат,но и там време им трябва.Все пак е една фирма на 2 фронта.(CPU + GPU).Там още има минуси за оправяне и те си го знаят.Интересно ми е защо Nvidia като водеща компания не предложи 1ва HBM памет,а си остана на GDDR5/x накрая.Зашото хем е по евтино за тях хем повече печалба.AMD се опитват с някаква нова технология да привлекат клиенти,поредния експеримент.Една малка Компания срещу Великаните.Поставете се от тяхна гледна точка,вие ще направите ли нещо повече ако срещу вас са nvidia,intel.Ще се опитате но докъде ще стигнете ;)
  За сега толкова от мен,можете да почнете да ме критикувате :)

 10. 10 Kisa // 28.09.2017 в 11:05

  Процесора е разбит на 2 модула CCX и 8 модула при ЕПик, поне ЗЕН2 има шанс да ги обедени. Пак залагат на много ядра постигнати чрез модулност… Държат си на своята стратегия. Защо не ги проектират чисти ядра наредени от край до край на вафлата в една лента и да си отрежат колкото иим трябва, какви са тези измислени Цициекси. И пак логично най-отдалечените ядра ще се пингват по-забавено. Но все пак ако са разположени в различни физически кристали и разграничени CCX е по-зле. Нвидия избраха да стоят на GDDR защото е евтина, но сега и този тип поскъпна, поточните линии ги заделят за друг вид производство Флаш или друго и тези увисват с малко предлагане, пазара се адаптира към всяка ситуация и изравнява.

 11. 11 INTERVAL78 // 28.09.2017 в 18:31

  Здравейте,докато има Интел, АМД и Нвидия спор ще има и това е от ясно по ясно.НО…..
  Когато един ден се събудите от този спор и погледнете на вън заобикалящия ви свят ще разберете само ЕДНО.
  Компютърът е ПРОТЕЗА за човешкия МОЗЪК (работи само на 5%)

 12. 12 Мементо // 02.10.2017 в 11:04

  INTERVAL78

  Определено ми е интересно как разсъждаваш.
  Но там е работата, че никой не знае как да дигне повече от сегашния си капацитет. Реално гениите като Айнщайн, Да Винчи, Едисон и др, са ползвали към 5-6% от пълния им капацитет като гении. Иначе останалите нормални хора да ползват 1-2% максимум, като по умните да ползват малко над 2%. И доста от тези хора както и Айнщайн са били аутисти или са имали някакви подобни заболявания, това и им е помогнало реално да отключат повече от мозъчния си капацитет, иначе никакъв шанс да достигнем дори 20%, какво остава за 50-100%. Явно извънземните или някакви други същества са ни сложили прегради за да ни забавят, да не разкрием неща, които нямам право, или другия вариант е да сме доста недоразвити примати все още.
  А до заобикалящия ни свят нещата са зле, най вероятно войната която се навърта последните години ще пламне някъде и ще стане мазало.

Коментари: