MSI GE73 Raider RGB 8RF

MSI GE73 Raider RGB 8RF

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 11.07.2018, 4,887 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


MSI GE73 RGB 8 RF е една преносима машинка, която притежава един доста приличен ценови етикет – около 2000 евро, в зависимост от конфигурацията. Като игнорираме за момент цената, можем да погледнем и към хардуерната конфигурация на машината, която подлежи на корекции в някои аспекти, като например вида на процесора, обем на оперативна памет, устройство SSD, твърд диск и някои други дреболии. Тестовата машина имаше удоволствието да ни предложи Core i7-8750H, комбиниран с 16 GB RAM и приятната комбинация от SSD+HDD (обем съответно 256GB+1TB). В този ред на мисли, максималната степен на хардуерно подсигуряване изглежда по следният начин:

Тестовата машина е оборудвана почти на макс, като притежава процесор Core i7, приличните 16 GB RAM, като в случая е с вариант на дисплея, предназначен повече за игрови цели. На 17.3″ вече наистина можем да се замислим и за 4K, но предвид възможностите на модификацията FullHD определено ще останете доволни и при 1920 х 1080. SSD-то не е вариант NVMe, но въпреки това се справя доволно добре. Дисплеят макар да е с матрица тип TN се справя много добре със своята задача и няма да ви накара да съжалявате, че не сте избрали варианта 4K@IPS.

 

 

На ниво дизайн, GE73 Raider RGB 8RF се представя много добре, като от компанията са решили да не го правят прекалено “flashy” (крещящ от към цветове), макар че все още не сме пуснали RGB подсветката. Тогава нещата определено стават Flashy, но не е прекалено. Капакът с дисплея е масивен и се усеща тежък, а самият корпус на машината е достатъчно стабилен, че да си представите тези 3кг. тегло и като нещо доста положително. Няма нищо евтино в MSI GE73 Raider RGB 8RF – в който и смисъл на нещата да го изречете.

 

Клавиатурата е доста сносна, но за това си има причина – Steelseries. Качеството си личи отдалеч, а самите клавиши разполагат с подсветка RGB на ниво “всеки отделен клавиш”. Всичко това води до следната ситуация….

 

… или различни други вариации, според желанието на потребителя. На не до там класически потребител (като мен) на подобен тип машина всичко това изглежда “прекалено цветно” в първите няколко минути на работа, но в последствие и при положение, че е налице потребителски контрол, нещата могат да добият съвсем конкретен (и по-желан) изглед, което в последствие може да се превърне в доста голям плюс. И не говоря само от към геймърска гледна точка, ами и в случаите, когато е нужно да виждате поне малко клавишите на клавиатурата в (например) една тъмна стая…. или пък портовете USB 3.1 – да, и те също са осветени.

И докато все още сме на темата с подсветката…

… да, капакът също може да “каже” нещо по този въпрос. По наше мнение – доста стилно. Всъщност снимката до голяма степен не може да покаже реалността, но определено можете да ни се доверите.

Клавиатурата определено ни допадна много, със своето представяне, докато тъчпад-а не ни падна прекалено много на сърце.

Формата му е с една идея по-голяма и в зависимост от разположението на ръцете, при писане на клавиатурата, имате опцията да докосвате и тъчпад-а. Факт е, че след малко заучаване за работа именно с този лаптоп, този специфичен момент може да се избегне. Що се отнася до чистата функционалност на тъч-а и прилежащите му бутони – няма какво да кажем, освен че се представят доволно добре.Всички страници от статията:

 1. Големи, тежки и масивни преносими компютри
 2. MSI GE73 Raider RGB 8RF
 3. Още за GE73 Raider RGB 8RF
 4. В заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , ,8 коментара

 1. 1 Сашо // 11.07.2018 в 17:07

  > SSD+HDD, 16 GB RAM

  Това не бих взел за 2000 евро. Поне да бяха сложили чисто голямо ССД и 32ГБ рам.

 2. 2 Гого // 12.07.2018 в 06:43

  “Предполагаемата крайноклиентска цена за България е 4099лв с ДДС.”
  Това за машина конфигурирана на минимум, или на максимум? Защото, ако става въпрос за минималната конфигурация, т.е тъй наречената базова цена, ще си седи по рафтовете на магазина вовеки веков, а ако е за конфигурация максимум, все пак има шанс, някой да реши че си заслужава, може би.

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 12.07.2018 в 09:38

  Това е цената на конкретната машина :)

 4. 4 Гого // 12.07.2018 в 16:25

  Баце Тоше, не че нещо, ама “тестовата машина е оборудвана почти на макс, нищо не ми говори”. Конкретно е описано “Core i7(като че ли това нещо казва, освен серията към която принадлежи процесора, но в серията има процесори на цена от 250 до 600 долара, примерно) кой от тях е в тестовата машина?), приличните 16 GB RAM, това горе долу става и може човек да си усредни една цена, макар да не е ясно, дали е един модул от 16ГБ или 2Х8ГБ. FHD дисплея е очевидно по-евтиният вариант. За да не напишете “по-евтин”, сте използувани “предназначен повече за игрови цели.” Освен това става ясно, че е със SATA базирано SSD, те. отново по-евтиният и бавен вариант. Но не това е най-важното. Случайно сте забравили да споменете обема му…Така в крайна сметка, като едното нищо ще излезе, че ви е пробутан всъщност базовият, най-орязан и най-кофти въобще вариант в който се предлага МСИ лаптопа, на който му определяте, обаче, цена като за едва ли не машина конфигурирана наистина на макс. Ретропцмания 2 ли виждам в действие?

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 12.07.2018 в 17:03

  Сега… кажи, наистина, че не си прочел тия редове:

  “Тестовата машина имаше удоволствието да ни предложи Core i7-8750H, комбиниран с 16 GB RAM и приятната комбинация от SSD+HDD (обем съответно 256GB+1TB).”

  Кое, казваш, сме забравили???

 6. 6 Гого // 12.07.2018 в 19:20

  Често да си кажа, точно там под картинката и над общото описание на моделната линия, не очаквах да започва описанието на тестовата машина. Затова четох отдолу под общото описание и по-нататък в представянето. Явно ще трябва да влизам в крак с времето и това описание да не го намирам събрано накуп след общото описание, както между впрочем съм наблюдавал в едни световно неизвестни сайтове като анандтеч и течпауъръп и т.н. ами разхвърляно на различни места, къде отдолу, къде отгоре и така ;)

 7. 7 Гого // 12.07.2018 в 19:21

  *Честно(в по-горния коментар :()

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 13.07.2018 в 12:15

  Така е, прав си… не е добре да е написано само на едно място… затова и на трета страница, в информацията за охлаждането на лаптопа… и там го пише, после…. и в информацията за нивото на производителността… и там… къде отдолу, къде отгоре… човек трябва да чете по-внимателно, а не просто да “прехвърли набързо” текста и да се чуди за какво да се заяжда ;)