MSI GE73 Raider RGB 8RF

MSI GE73 Raider RGB 8RF

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 11.07.2018, 4,877 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Да оставим светещите елементи настрана и да погледнем още малко към функционалността на тази сериозна преносима машина на MSI. При GE73 Raider RGB 8RF определено няма да страдате от към липса на разширителни конектори, с цел свързване на външни устройства по USB, HDMI, DisplayPort, Wi-Fi, Bluetooth и така нататък… най-фрапиращо е подсигуряването по USB:

Както от лявата, така и от дясната страна на GE73 Raider RGB 8RF са разположени какви ли не конектори USB – Type-C USB3.1 Gen2, Type-A USB3.1 Gen1, Type-A USB3.1 Gen2. Определено не можем да се оплачем, че както функционалност (разбирайте съвместимост с по-стари генерации), така и съвременност са налице в този случай. Наред с “USB-тата”, този преносим компютър предлага както HDMI, така и DisplayPort (вярно, неговата версия mini) за свързване на външни дисплеи. Предвид използваният 17.3″ 120Hz дисплей, обаче, подобни еретични мисли едва ли ще ви идват на ум… освен за някой проектор, което е оправдано. Дежурният слот за карти microSD съвсем очаквано също е налице, както и аудио “стерео” конекторите за микрофон и слушалки.

Отдолу MSI GE73 Raider RGB 8RF има доста интересна визия, която определено може да приеме значението на “вентилационна”. Почти всеки възможен регион от капака, който е с възможност да бъде направен на вентилационна решетка, е бил изпълнен именно в този стил. И не е, като да няма нужда. Не само сериозният 6-ядрен процесор Core i7-8750H, но и доста сносният графичен адаптер GeForce GTX 1070 определено имат нужда да бъдат проветрявани – сериозно, и постоянно. В този ред на мисли – GE73 не е удачно да се поставя върху текстилни повърхности, които да влошават охлаждането. Прегряването е гарантирано.

Задната част на GE73 Raider RGB 8RF също спомага за охлаждането на двата основни греещи елемента (45W CPU и 120W GPU) “под капака” – два вентилационни отвора са директният изход на топлият въздух, който се изхвърля извън шасито чрез двата вентилатора. Налице са внушителните 7 топлинни тръби, които в комбинация с цялата тази вентилация изграждат “MSI Cooler Boost 5”.

Целият този висок клас хардуер се захранва посредством 230W адаптер:

Този адаптер е много важна и неразделна част от GE73 Raider RGB 8 RF, защото основната 6-клетъчна батерия не е способна да задържи сама лаптопа в работещ вариант за прекалено дълго време. Ако го ползвате само за сърфиране, видео или чат, GE73 може да предложи малко над 2 часа и половина автономност (около 3 часа след някои уговорки), но ако сте решили да го използвате по предназначение, тогава споменатото време пада с около 1 час и GE73 е способен да работи без своят “траф” само около час и половина.

Макар час и половина да звучи прекалено малко в днешни дни, тук трябва да вземем предвид хардуерната окомплектовка на GE73 Raider и особено консумацията на процесора и графичният чип.

Споменавайки процесорът Core i7-8750H и графичният адаптер GTX 1070, тези “двамцата” в комбинация с 16 GB RAM и SSD-то под капака на GE73 са напълно способни да ви предоставят Desktop-базирана производителност от висок клас, независимо че не говорим за настолна машина. И това важи не само при сериозни процесорни задачи, но и при геймплей. Наличието на дисплей с разделителна способност FullHD донякъде помага на GTX1070 (в неговата леко мобилна вариация) да се представи на ниво, като дори по-сериозни игрови заглавия, като Deus Ex, Tomb Raider, Witcher 3, Far Cry 5 и Prey не могат да й попречат да поддържа поне 60 FPS за комфортна игра. Освен със своите размери и “вграден монитор”, GE73 Raider по нищо не показва, че не е настолна машина от висок клас.

Що се отнася до звуковата подсистема, наличните общо четири говорителя се справят доста приятно, като за вградена звукова система. Това е един от малкото лаптопи, които сме виждали, които ама наистина да могат да предложат някакви по-смислени ниски честоти на възпроизвеждане. Факт е, че ако искате да играете игри с максимално качество и на звука, ще трябва да използвате слушалки (отново – от висок клас, за да пасват на всичко останало), за които е предвидено да се “захранят” подобаващо посредством ESS Sabre HiFi DAC.Всички страници от статията:

 1. Големи, тежки и масивни преносими компютри
 2. MSI GE73 Raider RGB 8RF
 3. Още за GE73 Raider RGB 8RF
 4. В заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , ,8 коментара

 1. 1 Сашо // 11.07.2018 в 17:07

  > SSD+HDD, 16 GB RAM

  Това не бих взел за 2000 евро. Поне да бяха сложили чисто голямо ССД и 32ГБ рам.

 2. 2 Гого // 12.07.2018 в 06:43

  “Предполагаемата крайноклиентска цена за България е 4099лв с ДДС.”
  Това за машина конфигурирана на минимум, или на максимум? Защото, ако става въпрос за минималната конфигурация, т.е тъй наречената базова цена, ще си седи по рафтовете на магазина вовеки веков, а ако е за конфигурация максимум, все пак има шанс, някой да реши че си заслужава, може би.

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 12.07.2018 в 09:38

  Това е цената на конкретната машина :)

 4. 4 Гого // 12.07.2018 в 16:25

  Баце Тоше, не че нещо, ама “тестовата машина е оборудвана почти на макс, нищо не ми говори”. Конкретно е описано “Core i7(като че ли това нещо казва, освен серията към която принадлежи процесора, но в серията има процесори на цена от 250 до 600 долара, примерно) кой от тях е в тестовата машина?), приличните 16 GB RAM, това горе долу става и може човек да си усредни една цена, макар да не е ясно, дали е един модул от 16ГБ или 2Х8ГБ. FHD дисплея е очевидно по-евтиният вариант. За да не напишете “по-евтин”, сте използувани “предназначен повече за игрови цели.” Освен това става ясно, че е със SATA базирано SSD, те. отново по-евтиният и бавен вариант. Но не това е най-важното. Случайно сте забравили да споменете обема му…Така в крайна сметка, като едното нищо ще излезе, че ви е пробутан всъщност базовият, най-орязан и най-кофти въобще вариант в който се предлага МСИ лаптопа, на който му определяте, обаче, цена като за едва ли не машина конфигурирана наистина на макс. Ретропцмания 2 ли виждам в действие?

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 12.07.2018 в 17:03

  Сега… кажи, наистина, че не си прочел тия редове:

  “Тестовата машина имаше удоволствието да ни предложи Core i7-8750H, комбиниран с 16 GB RAM и приятната комбинация от SSD+HDD (обем съответно 256GB+1TB).”

  Кое, казваш, сме забравили???

 6. 6 Гого // 12.07.2018 в 19:20

  Често да си кажа, точно там под картинката и над общото описание на моделната линия, не очаквах да започва описанието на тестовата машина. Затова четох отдолу под общото описание и по-нататък в представянето. Явно ще трябва да влизам в крак с времето и това описание да не го намирам събрано накуп след общото описание, както между впрочем съм наблюдавал в едни световно неизвестни сайтове като анандтеч и течпауъръп и т.н. ами разхвърляно на различни места, къде отдолу, къде отгоре и така ;)

 7. 7 Гого // 12.07.2018 в 19:21

  *Честно(в по-горния коментар :()

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 13.07.2018 в 12:15

  Така е, прав си… не е добре да е написано само на едно място… затова и на трета страница, в информацията за охлаждането на лаптопа… и там го пише, после…. и в информацията за нивото на производителността… и там… къде отдолу, къде отгоре… човек трябва да чете по-внимателно, а не просто да “прехвърли набързо” текста и да се чуди за какво да се заяжда ;)