Tenda AC18 – добър рутер на добра цена

Tenda AC18 – добър рутер на добра цена

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 2.08.2018, 9,919 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Интерфейс и инсталация на Tenda AC18

Интерфейсът на Tenda AC18 вече е познат от предишното ни ревю и практически е идентичен с този на модела AC9 (както и на другите модели от тази серия), както и начините за инсталация. След като се свърже с рутера на потребителя се предлага да конфигурира и стартира с няколко стъпки домашната мрежа. Всичко е интуитивно разбираемо и достъпно.

Главният прозорец показва схема на свързване, списък на устройствата в мрежата, данни за безжичните и кабелните мрежи, също така и бърз преход към свързано външно устройство.

 

След първоначалната бърза настройка, както вече писахме можете да прецизирате настройките и да получите достъп до допълнителни опции.

 

 

Безжичната и кабелната връзка предлагат подробно конфигуриране. Имате възможност да зададете усилване за всеки обхват, да активирайте функцията за подобряване на приемането на труднодостъпни места Beamforming +. Рразполагате със защитна стена, мрежов филтър, маршрутизатор и безжична мрежа за гости, на която може да ограничите скоростта и достъпа до споделените ресурси.

Tenda AC18 поддържа и функция за отдалечен достъп. След активирането и създавате профил, който ви позволява по-късно да осъществявате достъп до контролния панел, без да сте в локалната мрежа. Удобно е, ако искате да контролирате връзката, или да окажете помощ при конфигурирането на рутера.

Можете да управлявате Tenda AC18 и от екрана на смартфон или таблет, като изтеглите приложението Tenda Wi-Fi. Основният прозорец показва списък на свързаните устройства, както и статистически данни. Има отделни раздели за споделяне на файлове с външни дискове и раздел с настройки. Имате на разположение добър набор от настройки за персонализиране. Също така тук можете да проверите сигурността на вашата мрежа с едно кликване, да усилите сигнала, да настроите автоматично изключване на Wi-Fi през деня и да оптимизирате безжичната си мрежа.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Спецификации
 3. Съдържание на опаковката
 4. Tenda AC18 в близък план
 5. Интерфейс и инсталация на Tenda AC18
 6. Тестове
 7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , ,14 коментара

 1. 1 Сашо // 02.08.2018 в 20:50

  230 лева за рутер, който не се поддържа от OpenWrt :/

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 03.08.2018 в 11:56

  И за какво му е на обикновения потребител това OpenWRT? Да човърка по някакви безмислени за него настройки и накрая от много “тунинг” да вземе и да оплеска нещо? Оригиналния фърмуер си има всичко необходимо, което устройва голямата част от юзърите, а и обикновено фабричния фърмуер като скорости е малко по-бърз от алтернативите като OpenWRT, DD-WRT и пр. OpenWRT е за напреднали мрежови ентусиасти, които обичат да човъркат и знаят какво и за какво го правят. ;)

 3. 3 Сашо // 03.08.2018 в 13:35

  Примерно, за да получи обновления за сигурността, които производителят не предоставя след 1-2 години. Аз не си сменям рутера всяка година. Сегашният ми рутер е на доста години но има последните кръпки.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 04.08.2018 в 08:11

  Пак ще те попитам, защото не ми отговори, за какво му е нужно това на масовия потребител? Какви допълнителни екстри като функционалност ползваш на твоя рутер, че са ти важни секюрити ъпдейтите? Пак ти го казвам, единствената причина да ползваш този тип фърмуер е ако си пауър юзър и търсиш специфичен за теб сетъп и съответно допълнителна функционалност на рутера.
  Това са домашни рутери, преднанзачени за масовия пазар и не са предназначени за професионална работа, защото като му направиш по-сериозно натоварване (имитация на повече маймуни на клончето) и даже и двуядрен ARM на 1G припада и трябва да му се прави изкуствено дишане. Затова и голяма част от допълнителната функционалност е само хартиена екстра.

 5. 5 Мирослав Монев // 05.08.2018 в 14:33

  Аз ще ти кажа отговаря вместо него. За потребителя може да и няма но за мен има значение. След 2-3 години като почне да прави проблеми това дърво и да ми вкарва всякакви шитни по мрежата и идва при мен, интернет доставчика и аз му набивам DDWRT за да ги спася да не дават пари за ново дърво. Поне е с Broadcom чип а не е с МедияТек както последните модели на TP Link. Например TP Link WR840n версия 2 и 4 работят по стабилно на WiFi отколкото TP Link WR841n. Имам 300 по мрежата и са стабилни но от зимата влезе в продажба версия 5. Само за две седмици ги хакнаха половината, както са заключени. ТP Link ще пуснат кръпка ама кога не се знае, не се поддържа нито Open WRT нито DDWRT нов модел е и се почва едно ходене по мъките. Гледам, че и 841 версия 13 е с медиатек чип. Спирам ги и ще мигрирам към други но доста тенди съм пробвал и като цяло не могат да се намажат на TP Link.

 6. 6 Чичо Скрудж // 06.08.2018 в 13:28

  При положение , че за същите пари на пазара има
  ASUS RT-AC66U B1 няма начин да се излъжем с тази тенда !
  А и нещо което трябва да се спомене в ревюто пък е много важно, че постигането на 600Mb/s при 2.4GHz става чрез TurboQAM /256 квадратурна модулация за нея честота/ т.е. е необходимо и клиентското устройство трябва да е с подходящ/поддържащ модулацията/ безжичен адаптер , иначе през крив макарон тази свързаност!
  За колегата горе да не бяга от Mediatek . Да не се подлъгва от това , че са по-евтини чипове – работят превъзходно за това и се налагат по-често в устройствата от нисък и среден клас заради цена, качество. производителност !

 7. 7 Denislav Slavchev (acdc) // 06.08.2018 в 13:53

  @ Чичо Скрудж

  Да не бъркаш цената с тази на чистия ASUS AC66U, без “B1”, който е с Broadcom BCM4706 (600 MHz) и няма USB 3.0 ?

 8. 8 Чичо Скрудж // 06.08.2018 в 14:08

  Цените са единтични, трябва просто като се купува да се гледа версията ! Ако питаш мен аз дори бих си взел Netgear R6400 за този бюджет независимо от версията !

 9. 9 Трол // 13.08.2018 в 15:15

  Denislav Slavchev, ето един чудесен пример:
  ползвам от ментел динамични реални ip-та, а default firmware-a няма DynamicDNS към afraid, където са ми всичките домейни. Има към разни други (платени dyndns и т.н.) Е DD-WRT си има интеграция с afraid.org (и с още десетки други) и си пренасочва автоматично домейните към новото IP и освен това работи 10 пъти по-бързо от default web interface-а. И по-добър QoS

 10. 10 Denislav Slavchev (acdc) // 14.08.2018 в 10:03

  @Трол
  Измисли по-смислен пример, защото става въпрос за масово стандартно приложение на рутер от масовия юзър, а не частни случаи. То и аз преди години използвах DD-WRT на един един TP-link, заради нуждата от VPN сървър, ама това на 90% от масовите домашни потребители не им е необходимо. ;)

 11. 11 Тони // 22.08.2018 в 20:08

  Един въпрос към по-горе Power User-ите. Ако бяха толкова калпаваи стандартните потребителски рутери (както описахте и въпросната тенда), защо още ги има на пазара?

  Аз смея да се нарека “кадърен” в ИТ сферата, обаче рутера в нас (поредното китайче за 30 кинта от А1) вече 4рта година стой в шкафа цялото в прах и бог знае още какво и не е направило проблем.

  За масовия пазар е по-важно рутера просто да работи, а не давай да го вземем и да почнем да трошим по него…

  Да дд-врт то има тон опции отгоре, но хайде честно каква толкова важна информация имате която няма как по друг начин да достъпите и ви е толкова необходим великия впн?
  Друг въпрос ако е толкова важна въпросната информация или каквото и да било, тогава мислите ли че не трябва да се инвестира в нещо малко по-сериозно, а не просто поредното “Made in China” устройство на 12 волта?

 12. 12 Grigor // 24.08.2018 в 15:23

  @Denislav Slavchev
  Масовия “узър” взема ротери между 25лв и 60лв. Обикновено “тоя с двете антени”, както обичат да адресират WR840n. Така че не се мисли, че обикновените клиенти седят на опашка за Тендата. 200лв дават хора, които знаят какво търсят и обикновено са тези, които искат да го флашнат OpenWRT, DD-WRT, Tomato и пр.

 13. 13 Denislav Slavchev (acdc) // 24.08.2018 в 17:06

  @Grigor

  Да прав си, масовия юзър, който живее в боксониера наистина взима такива рутери, защото идеално вършат работа. Само че не всички живеят в боксониери и им се налага да имат малко по-добре покритие и тогава се обръщат към по-високия клас, нищо, че не са и чували (а много вероятно и никога няма да чуят) за OpenWRT или DD-WRT.
  Не разбирам какви са тези безсмислени спорове при положение, че потребителите на тези безплатни оупън сорс фърмуери са един файтон народ на фона на останалата част. Ако компаниите разчитаха именно на тях, за да си оправят финансовия баланс (защото според твоите думи обикновени потребители не ги купуват тези по 200 лв.), много отдавна да са фалирали, но очевидно това не се случва и те се радват на доста добри печалби от брой продажби (надхвърлящи с порядъци, така наречените пауър юзъри), което само едно показва, че всякакви подобни доводи са лишени от всякакъв смисъл.

 14. 14 Сашо // 26.08.2018 в 20:14

  Спорът е дали трябва да се рекламират скъпи бараки, които след няколко години стават част от световните ботнет мрежи. Добре е обикновеният потребител да купува най- смотаното, защото поне то няма да може да генерира нищо сложно като мрежова атака.

  Тези интелски рутери са такъв боклук, че предполагам само биха забавили какъвто и да било вид зловредно действие. Този който имам не дава IP по DHCP на линукс машини и на телефони по някаква си негова причина. Ползвам го като допълнителен аксес поинт (switch демек),а IP-то му е в друга мрежа статично зададено, даже не помня вече коя, за да не се опитва нещо през интернет да върши.