Преглед на Terra Master F4-220 NAS

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 12.12.2018, 5,643 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Честно казано, след като за пръв път видях NAS устройството Terra Master F4-220, бях малко изненадан и чак тогава си дадох сметка, колко бързо се развива NAS технологията и колко е напреднала през последните години. Може би покрай топ производителите Synology и QNAP забравяме, че съществуват и други по-малки марки, като Terra Master, които се борят за „място под слънцето” на този пазар. С темповете си на развитие, в обозримо бъдеще не би ни изненадал факта, ако тези малки компании наистина се превърнат в много сериозни конкуренти на гореспоменатите топ производители.
Само до преди няколко години Марката Terra Master беше напълно неизвестна. Независимо, че на сайта на компанията в секцията „За нас” се твърди, че имат опит в тази област от 16 години, едва през последните една-две години започнаха да се забелязват техни продукти по някои онлайн магазини (обикновено задокеански), редом с продуктите на големите марки.
Опитах се да разбера кои всъщност са Terra Master, защото първото ми съприкосновение с логото им малко ме смути, тъй като първото нещо, което се набива в очи, когато се вгледате в него е някаква притеснителна прилика с логото на Cooler Master, което визуално подсъзнателно създава някаква асоциация между двете компании. Такава обаче не ми е известна, поне не и явна.
Както вече стана дума, Terra Master е компания, която далеч няма популярността на ключови играчи на този пазар. Отново в секцията “За нас” на сайта на Terra Master се казва, че компанията принадлежи на друга компания, с име Noontec. Последната пък е запазена марка, която принадлежи на австралийската компания EncomTech. Тя се занимава с внос и търговия на едро и е специализирана в компютърно съхранение на данни, мултимедия, кутии и аксесоари за мобилни телефони. EncomTech работи само с дистрибутори и е създала Noontec, за да разпространява продуктите си на национално ниво. Един бърз поглед към сайта на Noontec показва, че нейният основен бизнес е с аудио слушалки. Така, че от една страна имаме компания с бизнес за слушалки, а от друга – дъщерна фирма, специализирана в производство на NAS устройства. Странна комбинация, която ако си припомним какво гласеше една стара реклама, може да се окаже и „неочаквано добра”.
TerraMaster заявява, че основната цел е да предостави на клиентите си отлични продукти, които предлагат надеждност и стойност. Компанията обещава много, въпреки силната конкуренция на пазара на NAS устройства.

Именно в този преглед ще разгледаме внимателно едно достъпно NAS устройство на Terra Master – F4-220, което е с приятен алуминиев корпус, с възможност за инсталиране до четири диска и е базирано на двуядрен процесор Intel Celeron. В този ценови диапазон, в който е позиционирано устройството, повечето предложения не са оборудвани с Intel SoC, което вече дава някакво предимство на Terra Master F4-220 пред тях.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Ключови характеристики на Terra Master F4-220
 3. Опаковка и окомплектовка
 4. Поглед отблизо
 5. Инсталация и софтуер
 6. Тестова система и резултати
 7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , ,Един коментар

 1. 1 tato // 13.12.2018 в 10:32

  Доста добра цена. Имам няколко въпроса.
  С какви дискове и в какъв RAID е тестван?
  Поддържа ли дискове с Power disable?
  Какви са температурите на дисковете при покой/натоварване?
  Вентилаторите как са откъм шум?

Коментари: