Tenda Powerline Kit AV200 – ревю

Tenda Powerline Kit AV200 – ревю

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 11.05.2019, 3,697 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Тестове и финални думи
Доста ме глождеха заявените от производителя характеристики за двата адаптера в комплекта Tenda 300Mbps AV200 WiFi Powerline Extender Starter Kit. От една страна това беше максималната скорост от 200 Mbps (Powerline) между двата адаптера, а от друга безжичната скорост от 300 Mbps. Всъщност 300 Mbps между кое – лаптопа и Powerline адаптера PW201A? Именно това е подвеждащото, защото наистина ако имате 300Mbps 802.11n мрежов адаптер на вашия компютър, те теоретично ще установят при идеални условия 300Mbps връзка, но реалната скорост никога няма да е тази, тъй като максималната между двата Powerline адаптера е 200Mbps и тя е ограничаваща. До тук добре. Ще си кажем, че и без това 300Mbps са теоретични и реално никога не можем да ги постигнем, но не е само това. Максималната скорост на Ethernet връзката и при PW201A и P200 е 100Mbps, което означава, че тясното място не е и Powerline връзката с нейните 200Mbps и теоретично ограничената скорост  е до 100Mbps от Ethernet връзката. И за да не многословя, ето как тествахме:
Свързахме адаптера P200 директно с нашия рутер, който се намира през една стая до нашата. Към адаптера PW201A, който включихме в контакт в нашата стая, свързахме геймърски лаптоп Acer Predator 17. В единия случай измерихме скоростта при използване на безжична WiFi връзка, а в другия – кабелна връзка посредством LAN и ето каква картинка се получи:

WiFi

 

Lan

Точно за това говорим. Но изглежда и Ethernet реализацията на използваните чипове в адаптерите не е на достатъчна висота, защото няма логика безжичната връзка да постига  по-висока (макар и в рамките на няколко %) средна скорост. Специално около 10-15 пъти повторихме двата теста и при всичките, резултатът беше един и същ – в полза на WiFi.

Това е и уловката при този Powerline комплект от Tenda.  Затова винаги трябва внимателно да подхождаме, когато сравняваме технически характеристики на даден продукт, когато го избираме. Повечето производители никога не са честни докрай с потребителите и винаги използват вратички и премълчават някои технически факти, за да представят “на хартия” продукта си от най-добрата му страна. Ако трябва да сме абсолютно честни, в случая Tenda с нищо не ни лъже, защото в спецификациите са обявени действителни характеристики на отделните използвани технологии. Проблемът обаче е в степента на познаване на технологиите. Няма всезнаещи и всеможещи хора и за обикновения потребител-лаик това са само едни цифри, но всички PR кампании му внушават упорито, че колкото са по-големи, толкова по-добре, без обаче той да може да ги свърже, като характеристика на цялостния продукт.

Въпросът при Tenda 300Mbps AV200 WiFi Powerline Extender Starter Kit е дали си струва парите? Винаги съм твърдял, че няма лош продукт, а лошо позиционирана цена. Този комплект е евтин и е  насочен към най-масовия пазар – бюджетния. Изхождайки от цената му и от достатъчните впечатления от аналогичния комплект на D-Link, мога твърдо за заявя, че не си струва да спестите 20 лв.  Цената му е висока за това, което предлага и като ценова ефективност Tenda 300Mbps AV200 WiFi Powerline Extender Starter Kit, губи  от прекия си конкурент, макар и малко по-скъп.Всички страници от статията:

  1. Начало
  2. Отличителни черти и спецификации
  3. Инсталиране и фърмуер
  4. Тестове и финални думи


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.