ADATA XPG Gammix S5 512 GB SSD – ревю

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 13.06.2019, 3,899 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


В последно време се наблюдава значително поевтиняване на NAND флаш паметта, която е в основата на всички SSD устройства. Ако масовият потребител досега се оглеждаше единствено за SATA 3 базирани устройства, защото те бяха най-достъпни, то сега все повече погледите са насочени към M.2 SSD устройствата с поддръжка на NVMe протокола и използващи интерфейса PCIe 3.0 x4. Досега тези SSD устройства се радваха на интерес единствено сред геймъри и ентусиасти, заради доста високата им цена.
Предимствата на M.2 SSD устройствата са, че са много по-малки от вече познатите ни SATA 3 базирани, които са в изпълнение на 2,5 инчов формат, като същевременно позволяват постигане на значително по-високи скорости – до 3,9 GB/s при PCIe 3.0 x4. Но както казват хората – “няма пълно щастие”. M.2 NVMe SSD устройствата са скъпи и отделят значително повече топлина, което означава, че трябва да им се осигури адекватно охлаждане, за да се гарантира стабилната им работа. С последното, производителите се борят, като предварително инсталират охлаждащи радиатори, като същевременно и производителите на дънни платки, в своите висок клас продукти, предлагат такива.
ADATA също предлага подобни M.2 NVMe SSD устройства, като в това ревю ще разгледаме едно от тях, а именно – M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SSD устройството XPG Gammix S5. Както е лесно да се отгатне от наименованието му, то е фокусирано към геймърската аудитория, но е по-скоро адресирано към средния, отколкото високия клас.

Характерни черти на ADATA XPG Gammix S5

 

ADATA XPG Gammix S5 е SSD устройството, което поддържа PCIe Gen3 x4 интерфейс и стандарта NVMe 1.3. Форматът му е M.2 2280. То използва 3D TLC NAND флаш чипове памет. Скоростта на устройството не е особено впечатляваща, но е много по-висока от тази на всички SATA модели, където е ограничена от честотната лента на интерфейса. Като контролер се използва решението Realtek RTS5763DL, който е среден клас контролер с поддръжка на PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 и AES256 криптиране. Максималната скорост на четене на ADATA XPG Gammix S5 е 2100 MB/s, а максималната скорост на запис е 1500 MB/s.
За постигане на тези скорости Gammix S5 използва технологията HMB (Host Memory Buffer), която е бюджетен заместител на DRAM кеширането и също така SLC кеширане. Устройството поддържа и технологията LDPC (low density parity check) за откриване и коригиране на грешки в данните. То има фабрично монтиран радиатор за охлаждане, за който от ADATA твърдят, че снижава температурата с 10 °C. Независимо от наличието на радиатор, пакетът е дебел само 3,7 mm, което би трябвало да осигури безпроблемен монтаж в лаптоп. ADATA XPG Gammix S5 се предлага с обем 256 GB, 512 GB и 1 TB, като за това ревю ни беше предоставена 512 GB версията.Всички страници от статията:

  1. Въведение и характеристики
  2. Поглед отблизо и тестови резултати
  3. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 13.06.2019 в 14:35

    А хм, я пак това за значително повечето топлина. Ми може и да е повече, а може дори да не е повече. Проблемът е в размерите, гъстотата на елементите и така.

Коментари: