ADATA XPG Gammix S5 512 GB SSD – ревю

ADATA XPG Gammix S5 512 GB SSD – ревю

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 13.06.2019, 3,597 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Поглед отблизо
SSD устройството ADATA XPG Gammix S5 е опаковано в малка черна картонена кутия с изрязан малък прозорец на лицевата страна, през който се вижда охлаждащият радиатор. Под формата на икони са отпечатани най-важните характеристики и технологии на устройството.

 

Вътре в опаковката няма никакви специални бонуси. ADATA има собствено софтуерно приложение SSD ToolBox (което можете да изтеглите от уебстраницата им), предназначено за работа със SSD устройствата на компанията. Интерфейсът не е нещо особено, но функционално съдържа всичко, от което имате нужда, включително диагностика, TRIM настройки, SMART информация, актуализации на фърмуера и известяване при прегряване. Също така, от официалната страница на SSD устройството може да изтеглите софтуер за мигриране на дискове Acronis True image HD.

 

 

ADATA XPG Gammix S5 използва най-често използвания форм-фактор за такива устройства – M.2 2280 и е с интерфейс PCI Express 3.0 x4. Повечето съвременни дънни платки са оборудвани поне с един M.2 слот, но ако няма такъв, има HHHL адаптери, които се включват в PCIe Gen 3 слот.

На лицевата страна е залепен охлаждащия радиатор, но трябва да се знае, че радиаторът не е панацея за всички злини и охлаждането на цялата система трябва да бъде добре организирано.

 


На гърба на ADATA XPG Gammix S5 няма нищо интересно, освен гаранционния стикер със серийния номер и името на модела.
Както вече стана ясно устройството използва 3D NAND TLC чипове флаш памет. Те обещават, че средното време до отказ (MTBF) е 2 000 000 часа, или 300 TBW. За съжаление Adata не е предоставила подробна информация за буфера, размера на кеша и контролера (посочен е само производител).
Както посочихме малко по-горе, за сваляне на себестойността се използва HMB технология вместо DRAM кеш, която по същество представлява прехвърляне на отговорността за кеширане на PC процесора и RAM паметта. За SLC кеширането вече сме писали, че по същество определен брой клетки от флаш паметта(количеството им не е посочено в конкретния модел) се използват за запис в SLC режим. След запълване на кеша скоростта на запис ще спадне значително. Принципно тези решения се представят добре при “малко” количество записани данни, но при дълго натоварване, скоростта може да спадне значително. За потребителски цели обаче, липсват такива натоварвания, така че в повечето случаи SLC кеширането е повече от адекватно.

Тестова система и резултати

Тестова система:

Процесор: AMD Ryzen 2700

Дънна платка: Gigabyte Aorus X470 Gaming WiFi

Памет: 2x8GB A-Data XPG DDR4-3000

RAM Съхранение: 512 GB ADATA XPG Gammix S5 M.2 NVMe 1.3 SSD

VGA: MSI Radeon X470 GamingX

Шаси: Antec P380

Захранване: Antec HCP 1000 Platinum

OC: Windows 10

Резултати

 

 

 

Както се вижда от горните резултати, няма никакви изненади и ADATA XPG Gammix S5 потвърждава заявените скорости в спецификациите си.

 

 

По отношение на HMB (Host Memory Buffer) и SLC кеширането, след около първите 150 GB, започва да се забелязва много лека нестабилност на скоростта на запис, която продължава до към 200 GB, след което брутално пада до скорост съизмерима с тази на HDD дисковете.
Именно тази графика показва размера на кеширането. Погледнато от практическа гледна точка, никога няма да достигнете до такава ниска скорост, защото в реалния потребителски свят няма такива натоварвания, като в този синтетичен тест, на който целта му е именно да измери размера на буфера.

По отношение на температурата на ADATA XPG Gammix S5, на-високата, която отчетохме беше 43 °C, но трябва да се разбере, че това не е само заслугата на радиатора, но и охладителната система на тестовия компютър.Всички страници от статията:

  1. Въведение и характеристики
  2. Поглед отблизо и тестови резултати
  3. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 13.06.2019 в 14:35

    А хм, я пак това за значително повечето топлина. Ми може и да е повече, а може дори да не е повече. Проблемът е в размерите, гъстотата на елементите и така.