Samsung 860 QVO 1TB

Samsung 860 QVO 1TB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.07.2019, 5,012 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Като казваме TLC NAND и QLC NAND, трябва да направим и политически коректното уточнение – въпреки истинността на тези технологични съкращения, Samsung не боравят с тях. При SSD-тата от серия 860 (а и не само), компанията предлага устройства базирани на 3bit MLC NAND (т.е. TLC) и 4bit MLC NAND (QLC). Правим това уточнение, за да можете правилно да разберете някои от техническите документи на компанията, както и да избегнем неяснотите около споменаваните от нас TLC и QLC, на фона на използваното MLC NAND от страна на Samsung що се отнася до 860 EVO и 860 QVO. Сега да се върнем на Samsung 860 QVO.

Както вече е известно, продуктовата линия SSD-та от серия 860 ни предлага три моделни варианта – 860 Pro, 860 EVO и, разбира се, 860 QVO.

Към момента от Samsung не дават индикации, че ще допълнят 860 QVO с варианти SATA M.2 (а защо ли изобщо биха го направили???), поради което единствено достъпни са устройства тип SATA 6GBps. От своя страна обаче, обемите са доста сериозни и започват от 1 TB, както и удвояване до 2 TB и още едно удвояване до 4 TB. Ако искате да вземете нещо с обем по-малък от 1TB (първо вижте цената, пък тогава мислете за 500GB надолу), 860 QVO не може да ви свърши работа и ще трябва да погледнете към 860 EVO (TLC).

Това са и основните технически спецификации на Samsung 860 QVO, включващи и трите налични към момента модификации, според техният обем за съхранение на данни. Предвид факта, че най-“малкият” представител е с капацитет от 1TB, не е учудващо да видим почти идентични възможности що се отнася до “скоростните” им показатели. До 550MB/s при “последователно четене” и до 520MB/s при “последователен запис” на данни. И трите версии използват контролер Samsung MJX, както и памет QLC NAND Flash (или казано по друг начин – 4bit MLC V-NAND Flash).

Контролерът MJX се използва доста успешно и при устройствата 860 EVO, като е налице потенциал за появата на 860QVO с капацитет от 8TB (не, че към момента някой би си купил подобно “нещо”).  На самата платка на 860 QVO 1TB има място за два 16-слойни чипа NAND, като при модификацията 1TB е налице единичен V-NAND 4bit MLC NAND Flash, разбира се производство на Samsung.

Подобно на много други устройства с QLC NAND Flash (както и при TLC-тата) е налице SLC-ориентирано кеширане за постигане на високи скорости на запис при трансфер на данни към самото устройство. При 860 QVO 1TB от Samsung са преценили, че няма нужда от много големи “слайсове” SLC за кеширане, поради което бърз запис без да станем свидетели на един от най-големите недостатъци на TLC/QLC може да се постигне с до 50GB-потоци от данни. Но за това ще стане дума на следващата страница.

Освен скоростите на запис и прочие, добре е да стане дума и за един друг важен аспект от представянето (в момента, и в бъдеще) на Samsung 860 QVO 1TB – неговата “издръжливост”. От доста време насам производителите третират издръжливостта на своите устройства като TBW (като ориентират и гаранционните условия около нея) – максимално количество на презапис на данни. При QVO 1TB от Samsung са преценили, че могат да гарантират общ презапис на до 360TB данни, като 3-годишната ограничена гаранция има едно много важно основно ограничение – не трябва да записвате системно повече от около 330GB данни всеки ден (самото обяснение на гаранцията не е напълно ясно и може и да става дума за достигането на тази стойност дори веднъж). Простата сметка показва, че 330GB всеки ден, в продължение на 1080 дни (30 дни х 36 месеца) дава точно 360TBW. Погледнато принципно, бюджетното ориентиране на 860QVO предполага едно по-“обикновено” използване тип SOHO или непретенциозна мобилна машина, където вероятността да записвате 300GB от информация на дневна база е доста минимална.

Да оставим настрана техническите подробности и да погледнем към нивото на производителност, предлагано от Samsung 860 QVO…Всички страници от статията:

  1. И отново QLC SSD, този път SATA.
  2. Samsung 860 QVO 1TB
  3. Тестова система, софтуер, резултати
  4. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.