Samsung 860 QVO 1TB

Samsung 860 QVO 1TB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 31.07.2019, 5,014 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Достигнахме и момента за финалните думи около представянето на Samsung 860 QVO 1 TB. При този сравнително нов продукт на Samsung изпитваме предимно положителни чувства, защото самото представяне на устройството е съставено от висини и низини, които в своята синергичност образуват това цяло, наречено 860 QVO. Подходът при използването на QLC NAND Flash (или отново трябваше да кажем 4bit MLC V-NAND?) е изначално ясен – постигане на ниска цена, в комбинация с голям капацитет, като наред с това е налице и една много добра производителност (с малко условност!). Така да се каже – какво да не му харесва човек?

Е, не можем да харесаме изцяло и напълно 860 QVO, но можем от друга страна да споменем защо (може би) е един по-добър избор, спрямо други налични на IT пазара устройства, използващи същият тип NAND Flash. Основният плюс на 860 QVO, разбира се, е неговият капацитет от 1 TB (достигащ до 4 TB при най-обемната версия), който обем пък се предлага на по-приятна цена, отколкото сме свикнали да виждаме различни SSD-та, дори и TLC NAND такива. Явен е фактът, че QLC NAND е в някаква степен компромис с издръжливостта и универсалността (в смисъл на използването на устройството за съхранение на данни от всякакъв характер), поради което не е случайно, че 860 QVO се предлага с 3-годишна ограничена гаранция, докато 860 EVO ще го получите с 5-годишна. QLC NAND не е технология, която е предназначена за интензивно и разнообразно натоварване, ами за по-нормални, ежедневни “домашни” или “офисни” задачи, непритежаващи сериозен характер (геймърски машини от нисък и среден клас също са добре дошли). Тук се предлага предимно обем и високи скорости на трансфер, които да ви откажат от идеята да се оглеждате за комбинацията (128GB SSD + 1TB HDD). А когато говорим за наличие на компромис, тогава по-добре да е направен от Samsung – компания, която държи на качеството, независимо от сегмента на продукта си. Имайте предвид, че в голяма степен, по-евтините устройства SSD страдат от проблеми на ниво качество на изработка и качествен контрол, отколкото едно евентуално достигане на TBW и проблем с работоспособността на чиповете QLC NAND Flash. Пради тази логика предпочитаме QLC на Samsung, отколкото на някои техни по-евтини конкуренти.

Конкретно погледнато при 860 QVO 1TB не ни се хареса по-скоро ниският обем на SLC-кеширането, но тук може би очакванията ни са леко завишени, предвид факта, че имаме устройство SATA (а не NVMe). Все пак това не е устройство за сериозни задачи, все по-често при съвременните компютърни системи ни се случва да прехвърлим и по-голям обем от информация, например 100GB филми. При положение, че SLC-кеширането е около 50GB, целият обем ще отнеме страшно много време, предвид бързото достигане на 50% със скорост от поне 300MB/s-400MB/s, след което останалите 50GB ще трябва да ги очаквате при така печално известните 78MB/s. Разбира се, можете винаги да подавате информацията на “пасове” от по 50GB, но… не всеки би му се занимавало. Някои от вас ще кажат, че и 50GB хич не са малко, но това все пак е устройство с капацитет от 1TB. Може би е по-правилно всеки сам да прецени за себе си колко достатъчни или не са 50GB трансфер “на висока скорост”.

В момента, по груби сметки, 860 QVO 1TB е с поне 20% по-евтино устройство, ако го сравняваме с 860 EVO 1TB. Макар тази ценова разлика за някои да е пренебрежима и оправдана предвид 2-те години допълнителна гаранция и евентуално по-добрата производителност в някои ситуации, реалността показва, че 860 QVO 1TB е около 250лв, докато 860 EVO 1TB е много близо до 330лв. Тази финансова разлика понякога позволява закупуването на друг по-интересен компонент от системата, например по-бърз процесор, по-бърз/интересен графичен ускорител, по-добро PSU, и т.н. и т.н. А поне що се отнася до SATA, разликата в “бързината” между 860QVO и 860EVO ще е доста трудно да бъде намерена…Всички страници от статията:

  1. И отново QLC SSD, този път SATA.
  2. Samsung 860 QVO 1TB
  3. Тестова система, софтуер, резултати
  4. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Коментарите са забранени.