Ревю на охлаждаща подложка Genesis Oxid 250

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 4.11.2019, 3,076 показвания
Страница от ревюто: 1 2


 

С увеличаване на изчислителната мощност на процесорите и графичните карти, дори и мобилния хардуер, като лаптопите например, изпитват сериозна нужда от добро охлаждане. Това с особена сила важи, за моделите, които се водят геймърски, но на външен вид са като нормален лаптоп. Те реално са предназначени за кежуъл гейминг и поради тази причина и конструкцията им е стандартна и не са взети някакви специални мерки за отвеждане на огромното количество топлина, което генерират. Това обаче доста от потребителите не го разбират и смятат, че щом е рекламиран като геймърски модел, значи може да издържа на продължително натоварване, като стационарна PC машина. За жалост ситуацията е по-различна и при такова натоварване, често се стига до повреди, като например отлепване на чипове.
При настолните системи, лесно се решават подобни проблеми – с ъпгрейд на охлаждането-, но при лаптопите това няма как да стане и тогава на помощ идват така наречените лаптоп подложки или падове. Общо взето на пазара е пълно с такива предложения, като всеки производител на аксесоари има поне един-два модела в продуктовото си портфолио.
Съвсем наскоро на родния пазар се появи полската марка Genesis, която предлага геймърски аксесоари, като например клавиатури, мишки, слушалки и още много други. Съвсем естествено в тяхната продуктова гама има и подложки за лаптопи, като в това ревю ще разгледаме модела Genesys Oxid 250. Както вече споменахме, компанията е ориентирана към геймърски аксесоари и съвсем резонно акцента на Oxyd 250 е ориентиран към геймърските лаптопи, но това далеч не означава, че се ограничава приложението му само до тази целева група.

 


Genesis Oxid 250 е подложка, предназначена за лаптопи с размер до 17,3 ”. Целта на този аксесоар е да гарантира, че вашият ноутбук ще остане в зоната на безопасните температури по време на дълги геймърски сесии. Визуално тази охлаждаща подложка е конструирана тематично и има характерната геймърска визия.

 

 

Genesis Oxid 250 е активна охлаждаща подложка и е конструиран с голяма охлаждаща повърхност, способна да разсейва значително количество топлина и е напълно готова да се справи с високите температури на вашия лаптоп. За охлаждане се грижат четири тихи и мощни 140 mm вентилатора, които са с червен цвят и с червена подсветка. Вентилаторите са разположени в пластмасова рамка, покрита от фино перфорирана алуминиева решетка. На вентилаторите може да регулирате скоростта според желаната от вас нужда или да изключите охлаждащата подложка напълно посредством един регулируем ринг, разположен в предната част до USB портовете.

 

 

Като стана въпрос за USB портове, трябва първо да отбележим, че Genesis Oxid 250 се захранва именно посредством USB и има вграден USB HUB, така, че да не губите порта на лаптопа, към който сте свързали пада. Все пак трябва да се има предвид ограничената консумация на USB портовете и че при тази ситуация не може заедно с пада да включите допълнително устройство с твърде голяма консумация.
Като повечето охлаждащи падове Genesis Oxid 250 предлага регулиране на височината, или по-точно на наклона на пада.

 

 

Посредством четирите степени на регулиране на височината Genesis Oxid 250 осигурява правилни ъгли за писане на клавиатурата и гледане на екрана. При по-продължителен гейминг често възникват проблеми с умора на китките, следствие на не достатъчно ергономичен ъгъл на позициониране на клавиатурата. Именно с четиристепенното регулиране на височината, този проблем до голяма степен се решава.

Спецификации

Подложката за преносими компютри Genesis Oxid 250 се предлага и на нашия пазар и може да бъде закупен от 36 лв. до 46 лв., в зависимост от магазина.Всички страници от статията:

 1. Начало
 2. Тестове и резултати


Страница от ревюто: 1 2
5 коментара

 1. 1 Azure // 04.11.2019 в 21:22

  от Genesis нещо по-полезно за ревю като RHOD 600 RGB или ARGON 500 ще може ли да предоставят .

 2. 2 Denislav Slavchev (acdc) // 05.11.2019 в 13:00

  Пратили са слушалки ARGON 570, мишка Xenon 210 но клавиатура не виждам да са изпратили.

 3. 3 nv // 06.11.2019 в 20:20

  Аз си мисля че не ти ли е наред охлаждането на лаптопа подобни подложки не вършат абсолютно никаква работа а единствената полза от тях е, че не можеш да сложиш лаптопа директно върху дивана, юргана, одеялото и т.н., запушвайки по този начин всички отвори отдолу.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 07.11.2019 в 10:43

  Абсолютно си прав! Значи на 5V каквито и перки да се сложат въдушния поток го няма особено. За да има ефективност една перка на толкова ниско напрежение,то трябва да се компенсира със значително по-голям ток. При положение, че USB портовете осигуряват max 0,5A, то много ясно, че и въздушния поток е колкото да се каже, че има там нещо. Другата особеност е, че лаптопа трябва отдолу да е с много голяма решетка (честно не се сещам за такъв), за да може теоретично подобен вид охлаждане да има някакъв ефект. На практика с перки и без перки, все тая. Единствения плюс на подобни подложки е именно да не ляга директно върху дивана лаптопа.

 5. 5 ToHu // 08.11.2019 в 01:44

  Абе зависи, има 80х80х15 които са 37 CFM, спокойно може и 4 такива да влязат под лаптопа, това си е доста въздух, и доста шум естествено. Има ги и на 5 V, въпреки че е малко екзотика, повечето са 12 V, но то не е голям зор да са със step-up инвертор. А иначе стандартен USB 2.0 верно че дава 500 мА, но USB 3 може да дава до 1.5 а тези които са за заряд на батерии, повечето лапатопи вече са с такива могат и 5 А да дават. Едно такова фентилаторче на 5 V е около 350 мА…. въпрос на желание, но вече до колко ще е ефективно е друга бира. Ако е с метален корпус може да е много ефективно, ако е пластмаса все тая колко CFM ще е, основното е че ще създава някакъв поток отдолу.

Коментари: