Ревю на ултрабук Acer Swift 3 (SF314-55)

Ревю на ултрабук Acer Swift 3 (SF314-55)

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 27.11.2019, 1,611 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Дизайн и сглобка
Тази версия на Swift 3 има визуални разлики спрямо SF314-56 и ако сме честни, изглежда като напълно различен модел ултрабук.

 

 

 

Swift 3 SF314-55 е отново с изцяло алуминиев корпус, но дизайнът му е преработен и лично на нас повече ни харесва. Нека да говорим с числа – 14.9 mm. дебелина на профила и тегло от 1.35 кг., които водят до много добра мобилност.

 

 

При Swift 3 (SF314-56) пантите са монтирани от най-отдалечените страни на лаптопа. Това е и една от основните конструктивни разлики с модела SF314-56. Този по-различен дизайн на пантите осигурява по-голяма стабилност и предоставя на потребителя възможност за отваряне на капака на дисплея, като се използва само една ръка. Типичната уеб камера също е налична, за разлика от някои конкурентни модели, където изобщо липсва такава, като е позиционирана над екрана.

 


Клавиатурата на Swift 3 SF314-55 е стандартна лаптопска “чиклет” клавиатура с нископрофилни клавиши и LED подсветка, но без наличие на самостоятелен цифров блок. При този размер на лаптопа, наистина е трудно да се вмести и цифровия блок, без това да се отрази на удобството на цялата клавиатура. Като цяло тя изглежда добре и е приятна за работа – мека и с малък ход на клавишите. Малко е нетипично разположението на клавишите PgUp и PgDn, но бързо се свиква с тях. Трак пада също е доста приятен за работа и няма забележки към него.

 

 

Под клавиша със стрелка “надясно” (->), е разположен четеца на пръстови отпечатъци. Понастоящем тази функция най-често може да се открие в бизнес лаптопите от среден и по-често във високия клас. Хубаво е, че от Acer са решили да използват специализиран сензор за пръстов отпечатък, защото при някои модели, от други производители, могат да се срещнат алтернативни методи. Например това е използването на IR камерата за тази цел, което смятаме, че не е толкова добро решение. Сензора работи добре, но не може да се каже, че е особено пъргав, което най-вероятно се дължи на управляващия го софтуер.

 

 

От обратната страна на корпуса на Swift 3 (SF314-55) са разположени две вентилационни решетки за влизане на свеж въздух, както и двата високоговорителя.

 

 

Ако обаче погледнете от задната страна, ще видите съответно и два изходни вентилационни отвора за изкарване на топлия въздух. При по-внимателен преглед се вижда, че всъщност единия отвор е бутафорен и вероятно е поставен за симетрия.

Дисплей

Дисплейът на Acer Swift 3 е може би най-силната му черта. Независимо, че този модел не може да се похвали с “безрамков” дисплей, като на топ модела Swift 7, то използваемостта на площа е достигнала 84%, което за лаптоп е добро постижение.

 

 

Acer Swift 3 (SF314-55) използва 16:9 Full HD IPS панел Innolux N140HCE-EN2 – по същество същият, който се използва и при Acer TravelMate X5. Диагоналът му е 14″, а разделителната способност е 1920 x 1080 пиксела. Плътността на пикселите съответно е 157 ppi (пиксели/инч), като стъпката им е 0,161 x 0,161 mm. Ако гледате екрана от около 55-56 см., и нагоре, екранът може да се счита за Retina. Ъглите на видимост са добри, което е характерно за IPS дисплеите. Бялото леко синее (нещо характерно за по-голямата част LED подсветки), така че може да се наложи лека корекция. Ако възнамерявате да работите с цветове, нещо, което е извън таргета на този ултрабук (потребители всякакви), то задължително ще се наложи калибриране. Яркостта и контраста също са на ниво, така че няма неприятни изненади.
Подсветката е PWM, но с много висока честота даже и при най-ниските нива на яркост, така че екранът е напълно безопасен за здравето. Всъщност при повечето съвременни дисплеи проблема с PWM подсветките е решен, но пък с масовото използване на бели LED диоди възниква друг сериозен проблем – проблема със “синята светлина”, който никак не е по-маловажен от PWM. За жалост само при сравнително малка част дисплеи той е решен (най-вече при професионалните), така че ако смятате да прекарвате ежедневно часове пред екрана на Swift 3, е добра идея да си платите да ви калибрират екрана.Всички страници от статията:

  1. Начало
  2. Характеристики
  3. Дизайн, сглобка и представяне
  4. Дизайн, сглобка и представяне - продължение
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,Коментари: