Noctua NH-L12 – голям охладител за HTPC

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 15.03.2012, 21,215 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


В заключение искам да кажа няколко неща. Първо, този нов охладител на Noctua определено е създаден с цел предоставяне на потребителите на възможността да поставят адекватно охлаждане на процесора в новата им компактна машина, или ако наличното BOX охлаждане в подобен малък компютър вече ви принуждава да го изхвърлите и да го замените с нещо доста по-качествено. Със своите 66мм височина, NH-L12 е охладител, който може да се справи с доста топли процесори. Дори и да имате по-затруднена вентилация в кутията, NH-L12 ще е в състояние да предложи все така добри охлаждащи характеристики, но е много добра идея да не оставяте топлината от процесора да се натрупва в кутията.

Друго важно нещо около NH-L12 е липсата на адекватна конкуренция в този сегмент на “ниски” охладители. Сравнението със Scythe Kozuti вече го видяхме, като Kozuti е един наистина достоен конкурент, стига да не говорим за по-сериозни нива на топлоотделяне, както и нива на шум. Noctua NH-L12 определено е доста по-голям и по-тих охладител и е по-директен конкурент на Scythe Shuriken, но него не успяхме да добавим към този материал.

Въпреки това, NH-L12 се предлага на една доста сериозна цена, особено спрямо конкуренцията си. Споменах че липсва адекватна конкуренция, но това е вярно що се отнася до охлаждащите способности на NH-L12. Ако погледнем цената, NH-L12 струва до 3 пъти повече спрямо някои от конкурентите си при височина на охладителя до 70мм. Макар че двата му вентилатора струват сумарно около 70лв, това не е причина да смятаме, че NH-L12 е тотален ценови хит. Факт е, че NH-L12 ще може да удържи доста горещи процесори, които останалите “ниски” конкуренти няма да успеят да охладят, но може би тук се крие и истината за NH-L12 – охладител, който е най-удачно да комбинирате с по-топъл процесор или да го използвате в случаи, когато повечето охлаждаща мощност е необходима.

Един специфичен вариант е да използвате NH-L12 само с NF-B9, а вентилатора NF-F12 да го използвате за други цели, като например за вкарващ въздух в кутията. Тогава цената на този допълнителен вентилатор  ще е вече калкулирана към тази на NH-L12 и охладителя ще ви се стори малко по-приятен ценово. Но отново говорим за специфичност и отново става дума за ситуация, при която трябва да помислите преди да купите.

В крайна сметка можем да кажем, че NH-L12 е поредният качествен охладител на Noctua, който заслужава внимание. Дизайнът отново е на много високо ниво, а в комплект с двете много качествени перки, NH-L12 се превръща в един от най-интересните варианти от своят сегмент. Този умален вариант на NH-C14 съумя да се справи дори с овърклокнат Core i7 3960X, а това определено не е лесна задача.Всички страници от статията:

 1. Малки и мощни PC-та
 2. Noctua NH-L12
 3. Окомплектовка и аксесоари
 4. Инсталация на NH-L12
 5. Тестова система и резултати
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Сашо // 15.03.2012 в 20:29

  чудно ми е, щом хората отделят квадратни метри място за телевизор, защо HTPC-то трябва да е малко :)

 2. 2 extreminator // 16.03.2012 в 10:42

  Имам едно голямо питане по темата за този охладител. Има ли смисъл да го сложа на Intel Core 2 Quad Q8300 (четири ядра на фабрична честота от 2.5 GHz? Идеята ми е, че съм с BOX охладител, който е чудовищно шумен при високи обороти, кутията ми е зле вентилирана, а през лятото амбиентната температура вкъщи е достатъчно висока, за да кара вентилатора да вдига постоянен шум (и е механичен шум, не просто въздушен поток). Та, има ли смисъл от подобно решение?

 3. 3 Mollov // 16.03.2012 в 11:31

  Зависи от кутията ти… ако е с нормални ATX размери, за по-малко пари ще намериш сходен охладител :) на този силата му е в компактността :)

 4. 4 Cucumber // 16.03.2012 в 14:16

  Mollov, знам че бях непослушен във форума, ама все пак може ли скоро да изкарате и статията за fanless pc или нещо такова, може и не съвсем fanless, примерно noiseless :)) Или чакаме ivy bridge и някои по-нови видеокарти с малко TDP ?

 5. 5 extreminator // 16.03.2012 в 15:03

  @Mollov Ми кутията си е нормална ATX мисля, но е тесничка и болшинството Tower охладители няма да се вместят. Гледам го този и един нископрофилен CoolerMaster. RAM паметта ми е нископрофилна, така че от тази гледна точка, няма да имам проблеми. Просто ми трябва нещо адекватно за 95W TDP, на което или да не му се налага, да вдига високи обороти на перката, или да не е шумно като BOX охладителя във високите обороти.

 6. 6 Ghost // 16.03.2012 в 23:42

  Чудесно ревю.Благодарско

Коментари: